Изображение на уволнение по време на изпитателен срок

Уволнение по време на изпитателен срок

По време на изпитателен период работодателят и служителят могат да се опознаят. Служителят може да види дали работата и фирмата му харесват, докато работодателят може да види дали служителят е подходящ за работата. За съжаление това може да доведе до уволнение на служителя. Може ли работодателят да уволни служител по някаква причина в рамките на изпитателния срок? В тази статия в блога обясняваме какво да очакваме като служител или работодател. Първо ще обсъдим кога изпитателният срок отговаря на законовите изисквания. След това се обсъждат правилата относно уволнението по време на изпитателния срок.

Юридически изпитателен срок

Тъй като за уволненията в рамките на изпитателния срок се прилагат различни изисквания, отколкото за уволнения извън изпитателния срок, от първостепенно значение е дали изпитателният срок отговаря на изискванията на закона. Първо, изпитателният срок трябва да бъде еднакъв и за двете страни. На второ място, изпитателният срок трябва да бъде договорен в писмена форма. Това може да бъде уговорено например в (колективния) трудов договор.

Продължителност на изпитателния период

Освен това изпитателният срок не трябва да бъде по-дълъг от законово допустимия. Това зависи от продължителността на трудовия договор. Например законът гласи, че не може да се прилага изпитателен срок в случай на трудов договор от 6 месеца или по-малко. Ако трудовият договор е с продължителност по-малка от 1 година, но е по-дълга от 6 месеца, се прилага максимум 1 месец. Ако договорът е сключен за 2 години или повече (например за неопределен период от време), се прилага максимален период от 2 месеца.

Пробационен период в нов трудов договор при същия работодател

От закона също се вижда, че изпитателен срок в нов трудов договор със същия работодател по принцип не е разрешен, освен ако новият трудов договор не изисква ясно различни умения или отговорности. Не може да бъде включен нов изпитателен срок, ако същата работа включва работодател-наследник (напр. Временна заетост). Последицата от това е, че по силата на закона изпитателен срок по принцип може да бъде договорен само веднъж.

Пробният период не отговаря на законовите изисквания

Ако изпитателният срок не отговаря на законовите изисквания (напр. Защото е по-дълъг от разрешения), той се счита за нищожен. Това означава, че изпитателният срок не съществува. Това има последици за валидността на уволнението, тъй като редовни законови правила за уволнението Приложи. Това е предмет на по-строги изисквания от уволнението по време на изпитателния срок.

Уволнение в изпитателния срок

Ако изпитателният срок отговаря на законовите изисквания, описани по-горе, се прилага по-гъвкава схема за уволнение. Това означава, че трудовият договор може да бъде прекратен по всяко време в рамките на изпитателния срок без правно основателно основание за уволнение. В резултат на това служителят може също да бъде уволнен по време на изпитателния период в случай на заболяване, например, и в този случай няма право на по-дълъг изпитателен срок. При прекратяване на трудовия договор е достатъчно устно изявление, въпреки че е за предпочитане това да се потвърди в писмена форма. Прекратяването на трудовия договор по време на изпитателния срок може да се осъществи при тези условия както за работника, така и за работодателя. Това е възможно и ако служителят все още не е започнал работата си. В случай на уволнение в рамките на изпитателния срок, работодателят не е задължен да продължи да изплаща заплати и освен това (с изключение на непреодолими обстоятелства) не е длъжен да плаща обезщетения.

Причина за уволнението

Работодателят не е длъжен да мотивира, когато прекрати трудовия договор. По искане на служителя обаче работодателят трябва да обясни това. Същото се отнася и за работника, ако работодателят иска мотивация за прекратяването. Мотивацията за уволнението трябва да бъде предоставена в писмена форма.

Право на обезщетения

Ако служител реши да подаде оставка по време на изпитателния период, той или тя няма право на обезщетение за WW. Той обаче може да има право на социално подпомагане от общината. Ако служител бъде уволнен поради болест, той или тя може да има право на обезщетение съгласно Закона за обезщетения за болест (Ziektewet).

дискриминация

Работодателят обаче е длъжен да спазва забраната за дискриминация при прекратяване на трудовия договор. Следователно работодателят не може да прекрати договора във връзка с пол (напр. Бременност), раса, религия, ориентация, увреждане или хронично заболяване. Тук е от значение обаче, че прекратяването в рамките на изпитателния срок по време на бременност или хронично заболяване е разрешено във връзка с обща причина за уволнение.

Ако уволнението е дискриминационно, то може да бъде отменено от подрайонния съд. Това трябва да се поиска в рамките на два месеца след уволнението. За да бъде уважено такова искане, трябва да има сериозна вина от страна на работодателя. Ако съдът се произнесе в полза на служителя, работодателят дължи заплатата, тъй като известието за уволнение се счита за невалидно. Работодателят не е длъжен да компенсира щетите. Вместо отмяна е възможно, в случай на дискриминационно прекратяване, да се иска справедливо обезщетение, в който случай не трябва да се доказва сериозен упрек.

Изправени ли сте пред уволнение или възнамерявате да уволните служител по време на изпитателен срок? Ако е така, моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са експерти в областта на трудовото право и с удоволствие ще Ви предоставят правни съвети или помощ по време на производство. Имате ли въпроси относно нашите услуги или относно уволнението? Повече информация можете да намерите и на нашия сайт: уволнение.сайт.

Law & More