Срокове за прекратяване и предизвестие

Срокове за прекратяване и предизвестие

Искате ли да се отървете от споразумение? Това не винаги е възможно веднага. Разбира се, важно е дали има писмено споразумение и дали са сключени споразумения относно срок на предизвестие. Понякога за споразумението се прилага задължителен срок за предизвестие, докато вие сами не сте постигнали конкретни споразумения по този въпрос. За да се определи продължителността на срока на предизвестие, е важно да се знае за какъв вид договор става въпрос и дали е сключен за определен или неопределен период от време. Също така е важно да уведомите правилно за прекратяване. Този блог първо ще обясни какво включва споразуменията за продължителност. След това ще бъде обсъдено разграничението между срочните и безсрочните договори. Накрая ще обсъдим начините, по които дадено споразумение може да бъде прекратено.

Срокове за прекратяване и предизвестие

Договори за неопределен период

В случай на дългосрочни споразумения, страните се задължават да изпълняват непрекъснато за по-дълъг период от време. Следователно изпълнението се връща или е поредно. Примери за дългосрочни договори са например договорите за наем и трудови договори. И обратно, дългосрочните договори са договори, които изискват страните да изпълняват еднократно, като например договор за покупка.

Определен период от време

Ако споразумение е сключено за определен период от време, ясно е договорено кога споразумението ще започне и кога ще приключи. В повечето случаи не е предвидено споразумението да бъде прекратено преждевременно. По принцип тогава не е възможно да се прекрати едностранно споразумението, освен ако в споразумението няма възможност за това.

Когато обаче възникнат непредвидени обстоятелства, може да възникне възможността за прекратяване. Важно е тези обстоятелства все още да не са взети предвид в споразумението. Освен това непредвидените обстоятелства трябва да имат толкова сериозен характер, че не може да се очаква от другата страна да поддържа договора. При тези обстоятелства споразумението за продължаващо изпълнение може да бъде прекратено и чрез разваляне от съда.

Неопределено време

Срочните договори за неопределен период от време по принцип винаги могат да бъдат прекратени с предизвестие.

В съдебната практика при прекратяване на безсрочни договори се използват следните принципи:

  • Ако законът и споразумението не предвиждат система за прекратяване, тогава постоянният договор по принцип може да бъде прекратен за неопределен период от време;
  • В някои случаи обаче изискванията за разумност и справедливост могат да означават, че прекратяването е възможно само ако има достатъчно сериозно основание за прекратяването;
  • В някои случаи изискванията за разумност и справедливост може да изискват да се спази определен срок на предизвестие или съобщението да бъде придружено от предложение за плащане на обезщетение или щети.

Някои договори, като трудови договори и договори за наем, имат законови срокове за предизвестие. Нашият уебсайт има отделни публикации по този въпрос.

Кога и как можете да анулирате споразумение?

Дали и как дадено споразумение може да бъде прекратено, зависи на първо място от съдържанието на споразумението. Възможностите за прекратяване често се договарят и в общи условия. Поради това е разумно първо да разгледаме тези документи, за да видим какви са възможностите за прекратяване на споразумение. Юридически погледнато, това тогава се нарича прекратяване. По принцип прекратяването не е уредено от закона. Наличието на възможност за прекратяване и условията за това са уредени в споразумението.

Искате ли да се отпишете с писмо или имейл?

Много договори съдържат изискване споразумението да бъде прекратено само писмено. За някои видове договори това дори е изрично посочено в закона, например в случай на покупка на имоти. Доскоро не беше възможно да се прекратят подобни договори по електронна поща. Законът обаче е изменен в това отношение. При някои обстоятелства имейл се разглежда като „писане“. Следователно, ако договорът не предвижда, че договорът трябва да бъде прекратен с препоръчано писмо, а се отнася само до писмено известие, изпращането на имейл е достатъчно.

Има обаче недостатък при отписването по електронна поща. Изпращането на електронна поща е предмет на така наречената „теория за получаване“. Това означава, че изявление, адресирано до определено лице, влиза в сила едва след като изявлението е достигнало до това лице. Следователно самото му изпращане не е достатъчно. Декларация, която не е достигнала до адресата, няма ефект. Следователно всеки, който развали споразумение по електронна поща, трябва да докаже, че имейлът действително е достигнал до адресата. Това е възможно само ако лицето, на което е изпратено имейла, отговаря на имейла или ако е поискано четене или потвърждение за получаване.

Ако желаете да развалите вече сключено споразумение, разумно е първо да разгледате общите условия и договора, за да видите какво е определено относно прекратяването. Ако споразумението трябва да бъде прекратено в писмена форма, най-добре е да го направите с препоръчана поща. Ако все пак се спрете на прекратяване по електронна поща, уверете се, че можете да докажете, че адресатът е получил имейла.

Искате ли да отмените споразумение? Или имате въпроси относно прекратяването на споразуменията? Тогава не се колебайте да се свържете с адвокатите на Law & More. Ние сме готови да прегледаме вашите споразумения и да ви предоставим правилните съвети.

 

Law & More