Процедура за разследване в Камарата на предприятията

Процедура за разследване в Камарата на предприятията

Ако във вашата компания са възникнали спорове, които не могат да бъдат разрешени вътрешно, процедура пред Enterprise Chamber може да бъде подходящо средство за разрешаването им. Такава процедура се нарича процедура на проучване. При тази процедура от Камарата на предприятията се иска да проучи политиката и хода на делата в рамките на юридическо лице. Тази статия ще обсъди накратко процедурата за проучване и какво можете да очаквате от нея.

Допустимост в процедурата на проучване

Искане за проучване не може да бъде подадено от всички. Интересът на кандидата трябва да бъде достатъчен, за да оправдае достъпа до процедурата по разследване и оттам намесата на Камарата на предприятията. Ето защо упълномощените да правят това със съответните изисквания са изчерпателно изброени в закона:

  • Акционери и притежатели на сертификати на NV. и BV Законът прави разлика между NV и BV с капитал от максимум 22.5 милиона евро или повече. В първия случай акционерите и притежателите на сертификати държат 10% от емитирания капитал. В случай на NV и BV с по-висок емитиран капитал, се прилага праг от 1% от емитирания капитал, или ако акциите и депозитарните разписки за акции бъдат допуснати до регулиран пазар, минимална стойност от 20 милиона евро. По-нисък праг може да бъде определен и в устава.
  • - юридическо лице чрез управителния съвет или надзорния съвет, или попечител в несъстоятелност на юридическото лице.
  • Членове на сдружение, кооперация или взаимно дружество ако те представляват най-малко 10% от членовете или имащите право на глас в общото събрание. Това подлежи на максимум 300 души.
  • Асоциации на работниците, ако членовете на сдружението работят в предприятието и сдружението е имало пълна правоспособност поне две години.
  • Други договорни или законови правомощия. Например работническият съвет.

Важно е лицето, имащо право да започне разследване, първо да направи своите възражения относно политиката и хода на делата в компанията, известни на управителния съвет и надзорния съвет. Ако това не е направено, Enterprise Division няма да разгледа искането за запитване. Участниците в компанията първо трябва да са имали възможност да отговорят на възраженията преди започване на процедурата.

Процедурата: два етапа

Процедурата започва с подаването на петицията и възможността страните, участващи във фирмата (напр. Акционерите и управителният съвет) да отговорят на нея. Камарата на предприятията ще одобри петицията, ако са спазени законовите изисквания и изглежда, че има „разумни основания да се съмняваме в правилната политика“. След това ще стартират двете фази на процедурата по разследване. На първата фаза се изследват политиката и хода на събитията в рамките на компанията. Това разследване се извършва от едно или повече лица, назначени от отдел „Предприятия“. Компанията, членовете на нейния управителен съвет, членове на надзорния съвет и (бивши) служители трябва да си сътрудничат и да предоставят достъп до цялата администрация. Разходите по разследването по принцип се поемат от дружеството (или от заявителя, ако дружеството не е в състояние да ги понесе). В зависимост от резултата от разследването тези разходи могат да бъдат възстановени от заявителя или от управителния съвет. Въз основа на доклада от разследването, отделът за предприятия може да установи във втората фаза, че има лошо управление. В този случай отделът за предприятия може да предприеме редица широкообхватни мерки.

(Временни) разпоредби

По време на процедурата и (дори преди да започне първата фаза на разследване на процедурата) Камарата на предприятията може, по искане на лицето, имащо право да бъде разпитан, да направи временни разпоредби. В това отношение Камарата на предприятията има голяма свобода, стига разпоредбата да е оправдана от положението на юридическото лице или в интерес на разследването. Ако е установено лошо управление, Камарата на предприятията може също да предприеме окончателни мерки. Те са определени от закона и са ограничени до:

  • спиране или отмяна на решение на управителите, надзорните директори, общото събрание или друг орган на юридическото лице;
  • суспендиране или уволнение на един или повече управляващи или надзорни директори;
  • временно назначаване на един или повече управители или надзорни директори;
  • временно отклонение от разпоредбите на устава, както е посочено от Камарата на предприятията;
  • временно прехвърляне на акции по начин на управление;
  • прекратяване на юридическото лице.

Средства за правна защита

Само касационна жалба може да бъде подадена срещу решение на Камарата на предприятията. Юрисдикцията за това е на тези, които са се явили пред отдел „Предприятия“ в производството, а също и на юридическото лице, ако то не се е явило. Срокът за касация е три месеца. Касацията няма суспензивно действие. В резултат заповедта на отдел „Предприятия“ остава в сила, докато Върховният съд не вземе решение за противното. Това може да означава, че решението на Върховния съд може да е твърде късно, тъй като отдел „Предприятия“ вече е направил разпоредби. Касацията обаче може да бъде полезна във връзка с отговорността на членовете на управителния съвет и членовете на надзорния съвет във връзка с лошото управление, прието от отдела за предприятия.

Справяте ли се със спорове във фирма и мислите ли да започнете процедура за проучване? The Law & More екипът има много познания по корпоративно право. Заедно с вас можем да оценим ситуацията и възможностите. Въз основа на този анализ можем да ви посъветваме относно подходящите следващи стъпки. Също така ще се радваме да ви предоставим съвети и съдействие по време на всякакви производства (в отдел Enterprise).

Law & More