Признание за спонсор

Признание за спонсор

Компаниите редовно водят служители от чужбина в Холандия. Признаването като спонсор е задължително, ако вашата компания иска да кандидатства за разрешение за пребиваване за една от следните цели на престой: висококвалифициран мигрант, изследователи по смисъла на Директива ЕС 2016/801, обучение, Au Pair или обмен.

Кога кандидатствате за признаване като спонсор?

Можете да кандидатствате пред IND за признаване като спонсор като компания. Четирите категории, за които може да се използва Recognition като спонсор, са работа, изследване, обучение или обмен.

В случай на заетост, човек може да помисли за разрешения за пребиваване за работа с цел да бъде мигрант със знания, да извършва работа като служител, сезонна заетост, чиракуване, преместване в рамките на компания или бизнес или пребиваване в случай на притежател на Европейска синя карта. По отношение на научните изследвания, човек може да поиска разрешение за пребиваване за научни изследвания с целта, посочена в Директива ЕС 2016/801. Категорията на обучение се отнася до разрешенията за пребиваване с цел обучение. И накрая, категорията за обмен включва разрешения за пребиваване с цел културен обмен или au pair.

Условията за признаване като спонсор

При оценяване на заявлението за признаване като спонсор се прилагат следните условия:

  1. Вписване в Търговския регистър;

Вашата фирма трябва да е регистрирана в Търговския регистър.

  1. Приемствеността и платежоспособността на вашия бизнес е достатъчно осигурена;

Това означава, че вашата компания може да изпълни всички свои финансови задължения за продължителен период (непрекъснатост) и че компанията може да поеме финансови неуспехи (платежоспособност).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) може да консултира IND относно непрекъснатостта и платежоспособността на дадена компания. RVO използва точкова система от до 100 точки за стартиращи предприятия. Начинаещ предприемач е компания, която съществува от по-малко от година и половина или все още не е извършвала стопанска дейност от година и половина. Стартиращото предприятие трябва да има минимум 50 точки за положително становище от RVO. При достатъчно точки и съответно положително становище, фирмата се признава за референт.

Точковата система се състои от регистрация в холандския Kamer van Koophandel (KvK) и бизнес плана. Първо, RVO проверява дали компанията е регистрирана в KvK. Той също така разглежда дали е имало промени на, например, акционери или партньори след заявлението за признаване като спонсор, но също така дали е имало поглъщане, мораториум или фалит.

След това се оценява бизнес планът. RVO оценява бизнес плана въз основа на пазарния потенциал, организацията и финансирането на компанията.

При оценката на първия критерий, пазарен потенциал, RVO разглежда продукта или услугата и се изготвя пазарен анализ. Продуктът или услугата се оценяват според техните характеристики, приложение, нужди на пазара и уникални точки за продажба. Анализът на пазара е качествен и количествен и се фокусира върху собствената специфична бизнес среда. Анализът на пазара се фокусира, наред с други неща, върху потенциални клиенти, конкуренти, бариери за навлизане, ценова политика и рискове.

Впоследствие RVO оценява втория критерий, организацията на компанията. RVO разглежда организационната структура на фирмата и разпределението на компетенциите.

Последният критерий, финансирането, се оценява от RVO въз основа на прогноза за платежоспособност, оборот и ликвидност. От съществено значение е компанията да може да поеме всякакви бъдещи финансови затруднения в продължение на три години (платежоспособност). В допълнение, прогнозата за оборота трябва да изглежда правдоподобна и трябва да съответства на пазарния потенциал. Накрая – в рамките на три години – паричният поток от реални бизнес дейности трябва да бъде положителен (прогноза за ликвидност).

  1. Вашата компания не е фалирала или все още не е получила мораториум;
  2. Надеждността на заявителя или физическите или юридическите лица или предприятията, участващи пряко или непряко в предприятието, е достатъчно установена;

Следните примери служат за илюстриране на ситуации, при които IND счита, че няма надеждност:

  • Ако вашата компания или участващите (юридически) лица са фалирали три пъти годишно, преди да кандидатствате за признаване като спонсор.
  • Вашата компания е получила наказание за данъчно нарушение четири години преди да кандидатства за признаване като спонсор.
  • Вашата компания е получила три или повече глоби съгласно Закона за чужденците, Закона за заетостта на чужденци или Закона за минималната работна заплата и минималните ваканционни надбавки през четирите години, предшестващи заявлението за признаване като спонсор.

В допълнение към примерите по-горе, IND може да поиска Сертификат за добро поведение (VOG), за да оцени надеждността.

  1. Признаването като спонсор на кандидата или юридически лица или компании, пряко или непряко свързани с тази компания в рамките на пет години непосредствено преди кандидатстването, е оттеглено;
  2. Кандидатът отговаря на изискванията, свързани с целта, с която чуждестранният гражданин пребивава или иска да остане в Холандия, което може да включва придържане към и спазване на кодекс за поведение.

В допълнение към горните условия, които трябва да бъдат изпълнени, съществуват допълнителни условия за категориите изследване, проучване и обмен.

Процедурата „Признаване като спонсор“.

Ако вашата компания отговаря на описаните условия, можете да кандидатствате за признаване като спонсор в IND, като попълните формуляра за кандидатстване „Признаване като спонсор“. Ще съберете всички необходими документи и ще ги приложите към заявлението. Пълното заявление, включително исканите документи, трябва да бъде изпратено до IND по пощата.

След като изпратите заявлението за признаване като спонсор, ще получите писмо от IND с таксата за кандидатстване. Ако сте платили за кандидатстването, IND разполага с 90 дни, за да вземе решение по вашето заявление. Този период за вземане на решение може да бъде удължен, ако молбата ви не е пълна или ако е необходимо допълнително проучване.

След това IND ще вземе решение по молбата ви за признаване като спонсор. Ако кандидатурата ви бъде отхвърлена, можете да подадете възражение. Ако компанията е призната за спонсор, вие ще бъдете регистрирани на уебсайта на IND в публичния регистър на признатите спонсори. Вашата компания ще остане референт, докато не прекратите признаването или ако вече не отговаряте на условията.

Задълженията на оторизиран спонсор

Като оторизиран спонсор имате задължението да информирате. Съгласно това задължение упълномощеният спонсор трябва да уведоми IND за всякакви промени в ситуацията в рамките на четири седмици. Промените могат да бъдат свързани със статута на чужденеца и признатия спонсор. Тези промени могат да бъдат докладвани на IND чрез използване на формуляра за уведомяване.

Освен това, като оторизиран спонсор, вие трябва да съхранявате информация за чуждия гражданин във вашите записи. Трябва да пазите тази информация в продължение на пет години, считано от момента, в който престанете да бъдете оторизиран спонсор на чуждия гражданин. Като оторизиран спонсор вие имате задължение за администриране и задържане. Трябва да можете да подадете информацията за чуждия гражданин на IND.

Освен това, като оторизиран спонсор, вие имате задължението да се грижите за чуждия гражданин. Например, трябва да информирате чуждия гражданин за условията за влизане и пребиваване и други съответни разпоредби.

Освен това, като оторизиран спонсор, вие носите отговорност за връщането на чуждия гражданин. Тъй като чуждият гражданин спонсорира член на семейството си, вие не носите отговорност за връщането на член на семейството на чуждия гражданин.

Накрая IND проверява дали упълномощеният спонсор спазва своите задължения. В този контекст може да бъде наложена административна глоба или признаването като спонсор може да бъде спряно или оттеглено от IND.

Ползите от признаването за спонсор

Ако вашата компания е призната за спонсор, това идва с някои предимства. Като признат спонсор, вие нямате задължение да подавате минимален или максимален брой кандидатури годишно. Освен това трябва да подадете по-малко подкрепящи документи, приложени към вашия формуляр за кандидатстване, и можете да кандидатствате за разрешения за пребиваване онлайн. И накрая, целта е да се вземе решение по кандидатурата на признат спонсор в рамките на две седмици. По този начин признаването за спонсор улеснява процеса на кандидатстване за разрешение за пребиваване за работници от чужбина.

Нашите адвокати са експерти по имиграционното право и са готови да ви дадат съвет. Имате ли нужда от помощ при кандидатстването за признаване като спонсор или имате някакви оставащи въпроси, след като прочетете тази статия? Нашите адвокати в Law & More са повече от готови да ви помогнат.

Law & More