Сдружение с ограничена правоспособност

Сдружение с ограничена правоспособност

Юридически сдружението е юридическо лице с членове. Асоциацията се създава с конкретна цел, например спортна асоциация, и може да изработи свои собствени правила. Законът прави разлика между сдружение с пълна дееспособност и сдружение с ограничена дееспособност. Този блог обсъжда важните аспекти на асоциацията с ограничена правоспособност, известна още като неформална асоциация. Целта е да се помогне на читателите да преценят дали това е подходяща правна форма.

Основаване

Не е необходимо да ходите при нотариус, за да създадете сдружение с ограничена правоспособност. Трябва обаче да има многостранен правен акт, което означава поне двама души да учредят сдружението. Като учредители можете да изготвите своя устав и да го подпишете. Те се наричат ​​частен устав. За разлика от няколко други правни форми, вие сте не е длъжен да регистрира този устав в Търговската камара. И накрая, асоциацията няма минимален начален капитал, така че не се изисква капитал за създаване на асоциация.

Има няколко неща, които трябва да включите поне в личния устав:

  1. Име на асоциацията.
  2. Общината, в която се намира сдружението.
  3. Целта на асоциацията.
  4. Задължения на членовете и как могат да бъдат наложени тези задължения.
  5. Правила за членство; как да станете член и условията.
  6. Начинът на свикване на общото събрание.
  7. Начинът на назначаване и освобождаване на директорите.
  8. Дестинацията за парите, останали след разпускането на асоциацията, или как ще бъде определена тази дестинация.

Действащите закони и разпоредби се прилагат, ако даден въпрос не е уреден в устава.

Отговорност и ограничена юрисдикция

Отговорността зависи от регистрацията в Търговската камара; тази регистрация не е задължителна, но ограничава отговорността. Ако сдружението е регистрирано, по принцип сдружението носи отговорност, евентуално директорите. Ако асоциацията не е регистрирана, директорите носят пряка частна отговорност.

Освен това директорите също носят пряка лична отговорност в случай на лошо управление. Това се случва, когато директорът не изпълнява правилно задълженията си.

Някои примери за лошо управление:

  • Лошо финансово управление: невъзможност за водене на правилни счетоводни книги, невъзможност за изготвяне на финансови отчети или неправомерно присвояване на средства.
  • Конфликт на интереси: използване на позицията в организацията за лични интереси, например чрез възлагане на договори на семейство или приятели.
  • Злоупотреба с правомощия: вземане на решения, които не са в правомощията на директора, или вземане на решения, които са против най-добрите интереси на организацията.

Поради ограничената правоспособност сдружението има по-малко права, тъй като сдружението няма право да купува имот или да получава наследство.

Задължения на асоциацията

Директорите на асоциация са задължени по закон да водят записи в продължение на седем години. Освен това трябва да се провежда поне едно събрание на членовете годишно. Що се отнася до управителния съвет, ако уставът не предвижда друго, управителният съвет на асоциацията трябва да се състои най-малко от председател, секретар и ковчежник.

органи

Във всеки случай едно сдружение е длъжно да има управителен съвет. Членовете назначават борда, освен ако уставът не предвижда друго. Всички членове заедно образуват най-значимия орган на сдружението - Общото събрание на членовете. Уставът може също така да предвижда, че ще има надзорен съвет; основната задача на този орган е да наблюдава политиката на борда и общия ход на делата.

Фискални аспекти

Дали асоциацията подлежи на данъчно облагане зависи от това как се извършва. Например, ако асоциация е предприемач за ДДС, управлява бизнес или наема служители, асоциацията може да бъде изправена пред данъци.

Други характеристики на сдружението с ограничена отговорност

  • База данни за членове, която съдържа подробности за членовете на асоциацията.
  • Като цел, асоциацията основно организира дейности за своите членове и по този начин не цели печалба.
  • Сдружението трябва да действа като едно цяло в рамките на закона. Това означава, че отделните членове не могат да действат със същата цел като асоциацията. Например, отделен член не може да събира пари за благотворителност по негова инициатива, ако набирането на пари за тази благотворителност също е обща цел на асоциацията. Това може да доведе до объркване и конфликти в организацията.
  • Сдружението няма капитал, разделен на дялове; в резултат на това сдружението също няма акционери.

Прекратете асоциацията

Сдружението се прекратява по решение на членовете на общото събрание. Това решение трябва да бъде включено в дневния ред на събранието. В противен случай не е валиден.

Сдружението не прекратява съществуването си веднага; не се прекратява изцяло, докато не бъдат изплатени всички дългове и други финансови задължения. Ако останат активи, трябва да се следва процедурата, посочена в частния устав.

Членството може да приключи до:

  • Смърт на член, освен ако не е разрешено наследяване на членство. Съгласно устава.
  • Прекратяване от съответния член или асоциацията.
  • Изключване от членство; съветът взема това решение, освен ако уставът не определя друг орган. Това е правен акт, с който едно лице се отписва от членския регистър.
Law & More