Кога изтича срокът на вземане?

Кога изтича срокът на вземане?

Ако искате да съберете неизплатен дълг след дълго време, може да има риск дългът да е изтекъл по давност. Искове за щети или искове също могат да бъдат погасени по давност. Как работи давността, какви са давностните срокове и кога започват да текат? 

Какво е ограничение на иск?

Едно вземане е погасено по давност, ако кредиторът не предприеме действия, за да гарантира изплащането на вземането за продължителен период от време. След изтичане на давностния срок кредиторът вече не може да принуди вземането си по съдебен редТова не означава, че искът вече не съществува. Вземането се превръща в неизпълняемо естествено задължение. Длъжникът все още може да изкупи вземането по следните начини.

  • Чрез доброволно плащане или плащане „по погрешка“.
  • Чрез прихващане на задължение към длъжника

Искът не отпада автоматично. Давността започва да тече едва когато длъжникът се позове на нея. Ако забрави, вземането пак може да бъде събрано в определени случаи. Един от тези случаи е акт на припознаване. Длъжникът извършва действие на признаване като уговорите плащане или поискате отсрочка. Дори и да изплати част от вземането, длъжникът извършва акт на признание. В акта за припознаване длъжникът не може да се позовава на давност на вземането, дори давността да е изтекла преди години.

Кога започва да тече давностният срок?

От момента, в който едно вземане стане изискуемо, започва да тече давностният срок. Моментът на исковата способност е когато кредиторът може да иска изпълнение на вземането. Например, правилата и условията на заем предвиждат, че заем от €10,000 2,500, – ще се изплаща месечно на части от €2,500, -. В този случай XNUMX евро се дължат след един месец. Общата сума не е дължима, ако вноските и лихвите са платени изрядно. Също така, давностният срок все още не се прилага за главницата. След като изтече датата на вноска, вноската става дължима и започва да тече давностният срок за съответната вноска.

Колко е давностният срок?

Давност след 20 години

Стандартният давностен срок е 20 години след възникване или изискуемост на вземането. Някои искове имат по-кратък давностен срок, но дори тези искове все още са предмет на 20-годишен период, ако са установени със съдебно решение, като например съдебна заповед.

Давност след пет години

Следните искове подлежат на 5-годишен давностен срок (освен ако няма съдебно решение):

  • Иск за изпълнение на споразумение за даване или извършване (напр. паричен заем).
  • Иск за периодично плащане. Можете да мислите за плащане на лихва, наем и заплати или издръжка. За всеки период на плащане започва да тече отделен давностен срок.
  • Иск за недължимо плащане. Да предположим, че случайно сте направили джиро плащане на непознат, срокът започва да тече от момента, в който сте узнали за това и също така познавате лицето на получателя.
  • Иск за обезщетение или уговорена неустойка. Петгодишният срок тече от деня след увреждането и разкриване на нарушителя.

Давност след две години

Отделен регламент се прилага за потребителските покупки. Потребителската покупка е движима вещ (нещо, което можете да видите и усетите, но по изключение е включено и електричество) между професионален продавач и потребител (купувач, който не упражнява професия или бизнес). Следователно не включва доставката на услуги, като например курс или поръчка за поддръжка на градината, освен ако не е доставен и артикул.

Член 7:23 от Гражданския кодекс (BW) постановява, че правата на купувача за ремонт или обезщетение се губят, ако той не се оплаче в рамките на разумен срок, след като открие (или е могъл да открие), че доставената стока не отговаря на споразумение. Какво представлява „разумен срок“ зависи от обстоятелствата, но период от 2 месеца при потребителска покупка е разумен. Впоследствие исковете на купувача се погасяват по давност две години след получаване на жалбата.

Забележка! Това може да включва и паричен заем, взет директно за закупуване на материална собственост от потребител. Например, помислете за договор за кредит за закупуване на автомобил за лична употреба. Докато вноската е платена, главницата не е дължима. Веднага след като главницата бъде поискана по някаква причина, например длъжникът спре да плаща, започва да тече двугодишен давностен срок.

Началото на давностния срок

Давностният срок не започва да тече автоматично. Това означава, че вземането съществува непроменено и може да бъде събрано. Длъжникът е този, който трябва изрично да се позове на давността. Да предположим, че той забравя да го направи и въпреки това продължава да извършва акт на признаване, например като все още плаща част от дълга, иска отсрочка или се съгласява с график за плащане. В този случай той вече няма да може да се позове на давностния срок по-късно.

Ако длъжникът подаде надлежно обжалване срещу давността, искът вече не може да доведе до съдебно решение. Ако има съдебно решение, то (след 20 години) вече не може да доведе до изпълнение от съдебен изпълнител. Тогава присъдата е нищожна.

Реч 

Давността обикновено се прекъсва от кредитора, който уведомява длъжника да плати или по друг начин да изпълни споразумението. Прекъсването се извършва чрез уведомяване на кредитора преди изтичане на давностния срок, че вземането все още съществува, например чрез регистрирано напомняне или покана за плащане. Напомнянето или известието обаче трябва да отговаря на няколко условия, за да прекъсне давностния срок. Например, то винаги трябва да бъде в писмена форма и кредиторът трябва недвусмислено да запази правото си на изпълнение. Ако адресът на длъжника е неизвестен, прекъсването може да стане чрез публична обява в регионален или национален вестник. Понякога иск може да бъде прекъснат само чрез завеждане на съдебен иск или производството трябва да започне малко след писменото прекъсване. Препоръчително е винаги да се консултирате с адвокат по договорно право, когато се занимавате с този сложен въпрос.

По същество кредиторът трябва да може да докаже, че срокът е бил прекъснат, ако длъжникът се позове на защитата на погасителната давност. Ако той няма доказателства и длъжникът по този начин събере давностния срок, вземането вече не може да бъде изпълнено.

Разширение 

Кредиторът може да удължи давностния срок, когато е налице общ запор върху имуществото на длъжника поради несъстоятелност. През този период никой не може да предяви иск срещу длъжника, затова законодателят е предвидил, че давността не може да изтича по време на несъстоятелност. Въпреки това, след прекратяване, периодът продължава отново до шест месеца след края на фалита, ако давностният срок изтича по време на или в рамките на шест месеца след фалита. Кредиторите трябва да обръщат голямо внимание на писмата от синдика. Той ще изпрати на всеки кредитор, при условие че е регистриран в несъстоятелността, известие, че несъстоятелността е прекратена.

Съдебно решение

За вземане, установено с решение, независимо от давността се прилага 20-годишен срок. Но този срок не се прилага за лихвен дълг, който е бил произнесен в допълнение към заповедта за плащане на главницата. Да предположим, че някой е осъден да плати 1,000 евро. Той е осъден да заплати и законната лихва. Присъдата може да бъде изпълнена 20 години. За плащането на лихвата обаче се прилага 5-годишният срок. Следователно, ако съдебното решение не бъде изпълнено до изтичане на десет години и не е настъпило прекъсване, лихвата за първите пет години е погасена по давност. Забележка! Прекъсването също подлежи на изключение. Обикновено след прекъсване започва нов срок със същата продължителност. Това не се отнася за 20-те години от съдебно решение. Ако този срок бъде прекъснат точно преди края на 20-те години, започва да тече нов период от само пет години.

Например, не сте сигурни дали вземането ви към вашия длъжник е погасено по давност? Трябва ли да разберете дали дългът ви към вашия кредитор все още е изискуем от кредитора поради давност? Не се колебайте и контакт нашите адвокати. Ще се радваме да ви помогнем допълнително!

Law & More