Какво е иск?

Какво е иск?

Искът е просто искане, което някой има към друг, т.е. лице или компания.

Искът често се състои от паричен иск, но може да бъде и иск за даване или предявяване на иск за недължимо плащане или иск за обезщетение. Кредиторът е лице или компания, което се дължи на „изпълнение“ от друго лице. Това следва от споразумение. Изключителното представяне често се нарича също „дълг“. По този начин кредиторът все още може да поиска дълг, оттук и терминът кредитор. Страната, която предоставя изпълнението на кредитора, се нарича „длъжник“. Ако изпълнението се състои в плащане на сума, страната, която все още трябва да плати сума, се нарича „длъжник“. Страните, изискващи изпълнение в пари, също се наричат ​​„кредитори“. За съжаление, проблемът с вземането е, че не винаги се изпълнява, въпреки че това е уговорено или законът го предвижда. Вследствие на това текат съдебни спорове и действия по събиране на искове. Но какво точно е иск?

Възникнал иск

Искът често възниква от споразумение, в което се съгласявате да направите нещо, в замяна на което другата страна предоставя възнаграждение. След като изпълните споразумението си и уведомите другото лице, че изисквате възнаграждението, възниква право на иск. Освен това може да възникне иск, например ако случайно преведете в грешна банкова сметка. След това ще сте направили „неправомерно плащане“ и можете да поискате обратно преведената парична сума от титуляра на банковата сметка. По същия начин, ако сте претърпели загуби поради действия (или бездействия) на друго лице, можете да поискате обезщетение за тези загуби от другото лице. Това задължение за обезщетение може да възникне от нарушение на договор, законови разпоредби или правонарушение.

Събираемост на вземането

Трябва да уведомите другия човек, че той ви дължи нещо или трябва да ви даде нещо в замяна. Само след като сте попълнили това известно, вземането ще бъде дължимо. Най-добре е да направите това в писмен вид.

Какво можете да направите, ако длъжникът не успее да удовлетвори вземането ви и (в случай на парично вземане) не плати, например? След това трябва да съберете вземането, но как става това?

Извънсъдебно събиране на задължения

За искове можете да използвате агенция за събиране на вземания. Това често се прави за сравнително прости искове. За по-високи искове е компетентен само адвокат по събиране. Въпреки това, дори за прости и по-малки искове, може да е разумно да ангажирате адвокат по събиране на дългове, тъй като адвокатите по събиране на дългове обикновено са по-добри в предоставянето на индивидуални решения. Освен това адвокатът по събиране на вземания често може по-добре да оцени и опровергае защитите на длъжника. Освен това агенцията за събиране на вземания не е упълномощена да принуди длъжника да плати законно, а адвокатът по събиране е упълномощен. Ако длъжникът не се съобрази с призовите писма от колекторска агенция или колекторски адвокат и извънсъдебното събиране не е проработило, можете да започнете процес на събиране по съдебен ред.

Съдебно събиране на дългове

За да принудите длъжника да плати, имате нужда от съдебно решение. За да получите съдебно решение, трябва да започнете съдебно производство. Тези съдебни производства задължително започват с призовка. Ако се отнася до парични искове от 25,000 XNUMX € или по-малко, можете да се обърнете към районния съд. В кантоналния съд адвокатът не е задължителен, но наемането на такъв със сигурност може да бъде разумно. Например една призовка трябва да бъде изготвена много педантично. Ако призовката не отговаря на формалните изисквания на закона, може да бъдете обявен за недопустим от съда и няма да можете да получите съдебно решение. Ето защо е важно призовката да бъде съставена правилно. След това призовката трябва да бъде официално връчена (издадена) от съдебен изпълнител.

Ако сте получили съдебно решение за присъждане на вашите вземания, трябва да изпратите това решение на съдебния изпълнител, който може да го използва, за да принуди длъжника да плати. По този начин стоките, принадлежащи на длъжника, могат да бъдат запорирани.

Давност

Важно е да съберете вземането си бързо. Това е така, защото исковете се погасяват по давност след известно време. Кога вземането е погасено по давност зависи от вида на иска. Като общо правило се прилага давностен срок от 20 години. Все пак има искове, които са погасени по давност след пет години (за подробно обяснение на срока на давност вижте другия ни блог „Кога изтича искът“), а в случай на потребителски покупки, след две години. Следните искове се погасяват по давност след пет години:

  • За изпълнение на споразумение за даване или извършване (напр. паричен заем)
  • До периодично плащане (напр. плащане на наем или заплати)
  • От недължимо плащане (напр. защото случайно правите превод към грешна банкова сметка)
  • До заплащане на щети или уговорена неустойка

Всеки път, когато срокът заплашва да изтече и давността изтече, кредиторът може да прикрепи към него нов срок чрез така нареченото прекъсване. Прекъсването се извършва чрез уведомяване на длъжника преди изтичане на давностния срок, че вземането все още съществува, например чрез регистрирано напомняне за плащане, искане за плащане или покана. По същество кредиторът трябва да може да докаже, че срокът е бил прекъснат, ако длъжникът се позове на защитата на погасителната давност. Ако той няма доказателства и длъжникът се позовава на давностния срок, той вече не може да изпълни вземането.

Затова е от съществено значение да определите към коя категория принадлежи вашият вид иск и какъв е съответният давностен срок. След изтичане на давностния срок вече не можете да принудите длъжника да удовлетвори вземането.

Моля, свържете се с нашите адвокати за повече информация относно събиране на парични задължения или позоваване на давност. Ще се радваме да Ви помогнем!

Law & More