Какви са задълженията на работодателя по Закона за условията на труд?

Какви са задълженията на работодателя по Закона за условията на труд?

Всеки служител на една компания трябва да може да работи безопасно и здравословно.

Законът за условията на труд (наричан по-нататък съкратено като Arbowet) е част от Закона за здравето и безопасността при работа, който се състои от правила и насоки за насърчаване на безопасна работна среда. Законът за условията на труд съдържа задължения, които работодателите и служителите трябва да спазват. Те се отнасят за всички места, където се извършва работа (така и за асоциации и фондации и за работници на непълно работно време и гъвкави работници, работници на повикване и хора на договори за 0 часа). Работодателят на компанията е отговорен за спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд в рамките на компанията.

Три нива

Законодателството относно условията на труд е разделено на три нива: Закон за условията на труд, Указ за условията на труд и Правилник за условията на труд.

  • Закон за безопасност и здраве при работа формира основата и също така е рамков закон. Това означава, че той не съдържа правила за конкретни рискове. Всяка организация и сектор може да реши как да приложи своята политика за здраве и безопасност и да я заложи в каталог за здраве и безопасност. Въпреки това Указът за условията на труд и Правилникът за условията на труд определят конкретни правила.
  • Указът за условията на труд е разработка на Закона за условията на труд. Той съдържа правилата, които работодателите и служителите трябва да спазват за противодействие на професионалните рискове. Освен това има специфични правила за няколко сектора и категории служители.
  • Заповедта за здравословни и безопасни условия на труд отново е доразвиване на Указа за здраве и безопасност. Тя включва подробни разпоредби. Например изискванията, на които трябва да отговаря работното оборудване или как точно службата за здраве и безопасност при работа трябва да изпълнява своите законови задължения. Тези разпоредби са задължителни и за работодателите и служителите.

Каталог за здраве и безопасност

В каталог за здраве и безопасност организациите на работодатели и служители описват съвместни споразумения за това как те (ще) спазват целевите разпоредби на правителството за здравословна и безопасна работа. Целевият регламент е стандарт в закона, който компаниите трябва да спазват - например максималното ниво на шум. Каталогът описва техники и начини, добри практики, пръти и практически ръководства за безопасна и здравословна работа и може да се изработи на браншово или фирмено ниво. Работодателите и служителите са отговорни за съдържанието и разпространението на каталога за здраве и безопасност.

Отговорности на работодателите

По-долу е даден списък на общите отговорности и задължения на работодателите, включени в законодателството. Конкретните споразумения относно тези отговорности може да варират в различните организации и отрасли.

  • Всеки работодател трябва да има споразумение със служба за здраве и безопасност или фирмен лекар: основният договор. Всички работници трябва да имат достъп до фирмен лекар и всяка компания трябва да си сътрудничи с фирмен лекар. Освен това всички служители могат да поискат второ мнение от фирмен лекар. Основният договор между работодателя и службата по здравословни и безопасни условия на труд или лекар на фирмата определя коя друга(и) служба(и) по здраве и безопасност или лекар(и) на фирмата може(т) да бъде консултирана за получаване на второ мнение.
  • Адаптирайте дизайна на работните места, методите на работа, използваното работно оборудване и съдържанието на работата към личните характеристики на служителите, доколкото е възможно. Това важи и за служители със структурни и функционални ограничения поради заболяване, например.
  • Работодателят трябва да ограничи монотонната и свързана с темпото работа възможно най-много („може разумно да се изисква).
  • Работодателят трябва да предотвратява и смекчава големи аварии, включващи опасни вещества, доколкото е възможно, работодателят.
  • Работниците трябва да получават информация и инструкции. Информацията и образованието могат да се отнасят до използването на работно оборудване или лични предпазни средства, но също така и до това как се борят с агресията, насилието и сексуалния тормоз в една компания.
  • Работодателят е длъжен да осигури уведомяване и регистриране на трудовите злополуки и професионалните заболявания.
  • Работодателят е отговорен за предотвратяване на опасност за трети лица във връзка с работата на служителя. Работодателите също могат да се застраховат за тази цел.
  • Работодателят трябва да осигури разработването и прилагането на политика за здраве и безопасност. Политиката за здраве и безопасност е подробен план за действие, описващ как компаниите могат да премахнат рисковите фактори. С политика за здраве и безопасност можете постоянно да демонстрирате, че в компанията се предприемат безопасни и отговорни действия. Политиката за здраве и безопасност включва инвентаризация и оценка на риска (RI&E), политика за отпуск по болест, вътрешна служба за спешно реагиране (BH)V, служител по превенция и PAGO.
  • Работодателят трябва да записва рисковете на служителите на компанията в опис и оценка на риска (RI&E). Това също така посочва как служителите са защитени срещу тези рискове. Такъв опис показва дали здравето и безопасността са застрашени от, например, нестабилно скеле, опасност от експлозия, шумна среда или твърде дълга работа пред монитор. RI&E трябва да се предостави на служба за здраве и безопасност при работа или на сертифициран експерт за преглед.
  • Част от RI&E е план за действие. Това определя какво прави компанията за тези високорискови ситуации. Това може да включва предоставяне на лични предпазни средства, подмяна на вредни машини и предоставяне на добра информация.
  • Там, където хората работят, може да има и отсъствия по болест. В рамките на рамката за непрекъснатост на бизнеса работодателят трябва да обясни как се третира отсъствието поради болест в политиката за отпуск по болест. Провеждането на политика за отпуск по болест е имплицитно определено законово задължение за работодателя и е изрично упоменато в Указа за условията на труд (чл. 2.9). Според тази статия arbodienst съветва провеждането на структурирана, систематична и адекватна политика за условия на труд и отпуск по болест. Арбодиентът трябва да допринесе за неговото прилагане, като обръща специално внимание на отделните групи служители.
  • Например вътрешните работници за спешна помощ (служители на FAFS) оказват първа помощ при инцидент или пожар. Работодателят трябва да гарантира, че има достатъчно служители на FAFS. Той също така трябва да гарантира, че те могат да изпълняват задълженията си правилно. Няма специални изисквания за обучение. Работодателят може сам да поеме задачите по вътрешната аварийна реакция. Той трябва да определи поне един служител, който да го замества в негово отсъствие.
  • Работодателите са длъжни да определят един от служителите си като служител по превенция. Служител по превенция работи в компания – обикновено в допълнение към „редовната“ си работа – за да помогне за предотвратяване на злополуки и отсъствия от работа. Законовите задължения на служителя по превенцията включват: (съвместно) съставяне и провеждане на RI&E, съветване и тясно сътрудничество с работническия съвет/представители на персонала относно политиката за добри условия на труд и съветване и сътрудничество с лекаря на компанията и други специалисти по трудово здраве и доставчици на услуги за безопасност. Работодателят може да работи като служител по превенция, ако фирмата има 25 или по-малко служители.
  • Работодателят трябва да позволи на служителя да премине периодичен преглед на трудовата медицина (PAGO). Между другото, служителят не е длъжен да участва в това.

Холандска инспекция по труда

Холандската инспекция по труда (NLA) редовно проверява дали работодателите и служителите спазват правилата за здраве и безопасност. Техен приоритет са работни ситуации, които крият сериозни рискове за здравето. В случай на нарушение, NLA може да наложи няколко мерки, вариращи от предупреждение до глоба или дори спиране на работа.

Значение на политиката за здраве и безопасност

Наличието и прилагането на ясно описана политика за здраве и безопасност е от съществено значение. Това предотвратява неблагоприятни последици за здравето и допринася за устойчива пригодност за заетост и производителност на служителите. Ако служител претърпи щети поради работа, той може да потърси отговорност от компанията и да поиска обезщетение. След това работодателят трябва да може да докаже, че е направил всичко разумно осъществимо – от оперативна и икономическа гледна точка – за да предотврати тази вреда.

Искате ли да знаете как да прилагате Закона за здравословни и безопасни условия на труд във вашата компания? Нашите адвокати по заетостта ще се радваме да отговорим на вашите въпроси. Можем да анализираме рисковите фактори на вашата компания и да ви посъветваме как да ги намалите. 

Law & More