Какво трябва да направите, ако не можете да изпълнявате задълженията си за издръжка? Образ

Какво трябва да направите, ако не можете да изпълнявате задълженията си за издръжка?

Издръжката е надбавка за бивш съпруг и деца като принос за издръжка. Лицето, което трябва да плати издръжка, се нарича още длъжник за издръжка. Получателят на издръжка често се нарича лице, което има право на издръжка. Издръжката е сума, която трябва да плащате редовно. На практика издръжката се изплаща ежемесечно. Дължите издръжка, ако имате задължение за издръжка към бивш партньор или вашето дете. Задължение за издръжка към вашия бивш партньор възниква, ако той или тя не е в състояние да се издържа сам. Обстоятелствата могат да ви попречат да плащате издръжка на бившия си партньор. Вашият доход може да се е променил поради, например, кризата в Корона. Какъв е най-добрият начин да действате, ако имате задължение да плащате издръжка, която не можете да изпълните?

Задължения за издръжка 1X1_Image

Задължение за издръжка

На първо място, разумно е да се свържете с кредитора за издръжка, вашия бивш партньор. Можете да ги уведомите, че доходите ви са се променили и че не можете да изпълните задължението за издръжка. Можете да опитате да постигнете споразумение. Например можете да се съгласите, че ще изпълните задължението по-късно или че издръжката ще бъде намалена. Най-добре е тези споразумения да бъдат записани в писмена форма. Ако имате нужда от помощ за това, тъй като може да не успеете да постигнете споразумение заедно, можете да се обадите на медиатор, за да постигнете добри споразумения.

Ако не е възможно да се постигнат споразумения заедно, трябва да се провери дали задължението за издръжка е потвърдено от съда. Това означава, че задължението за издръжка е официално постановено от съда. Ако задължението не е потвърдено, кредиторът за издръжка няма да може да принуди плащането толкова лесно. В този случай няма правно изпълнително решение от съда. Агенция за събиране, като LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhouddsbijdragen), не може да събере парите. Ако задължението е изпълнимо по закон, кредиторът за издръжка трябва да действа възможно най-бързо. След това лицето, имащо право на издръжка, може да започне събиране, за да изземе например доходите или автомобила ви. Ако искате да избегнете това, разумно е да потърсите правен съвет от адвокат възможно най-скоро.

Впоследствие изпълнителен спор може да бъде образуван в съкратено производство. Тази процедура е известна и като спешна процедура. В тази процедура вие молите съдията да лиши кредитора за издръжка от възможността да наложи плащане. По принцип съдията ще трябва да спазва задължението за издръжка. Ако обаче има финансова необходимост, възникнала след решението за издръжка, може да има злоупотреба със закон. Следователно в специални случаи могат да се правят изключения от задължението за издръжка. Кризата в Корона може да е причина за това. Най-добре е това да бъде преценено от адвокат.

Можете също така да опитате да промените издръжката. Ако очаквате финансовите проблеми да продължат по-дълго, това е реалистичен избор. След това ще трябва да започнете процедура за промяна на задължението за издръжка. Размерът на издръжката може да бъде променен, ако има „промяна на обстоятелствата“. Такъв е случаят, ако доходът ви се е променил значително след преценката на задължението за издръжка.

Безработицата или уреждането на дългове обикновено не са постоянни ситуации. В такива случаи съдията може временно да намали задължението ви за издръжка. Съдията може също да реши, че не трябва да плащате нищо. Избирате ли да работите по-малко или дори да спрете да работите? Тогава това е ваше собствено решение. Тогава съдията няма да се съгласи с корекция на вашето задължение за плащане на издръжка.

Възможно е също така да плащате издръжка за дете и / или издръжка на съпруг, когато съдия никога не е участвал. В този случай можете по принцип да спрете или намалите плащанията на издръжка, без това да има никакви преки последици за вас. Това е така, защото вашият бивш партньор няма изпълнително право и следователно не може да предприема никакви мерки за събиране и да конфискува вашите доходи или активи. Това, което бившият ви партньор може да направи в този случай обаче, е да подаде петиция (или да подаде призовка), за да поиска изпълнението / отмяната на споразумението за издръжка.

Независимо дали задължението за издръжка е санкционирано от съда, съветът ни остава: не спирайте изведнъж да плащате! Първо се консултирайте с бившия си партньор. Ако тази консултация не доведе до решение, винаги можете да започнете съдебно производство пред съда.

Имате ли въпроси относно издръжката или искате да кандидатствате, да промените или спрете издръжката? Тогава моля свържете се Law & More, при Law & More разбираме, че разводът и последвалите събития могат да имат далечни последици за живота ви. Ето защо ние приемаме личен подход. Заедно с вас и евентуално бившия ви партньор можем да определим вашето правно положение по време на срещата въз основа на документацията и да се опитаме да разгледаме вашето виждане или желания по отношение на ((пре) изчисляването на) издръжката и след това да запишем тях. Освен това можем да ви помогнем в евентуална процедура за издръжка. Адвокатите в Law & More са експерти в областта на семейното право и с удоволствие ще ви напътстват, евентуално заедно с вашия партньор, през този процес.

Law & More