Преразглеждане на NV-закона и съотношението мъже / жени Изображение

Преразглеждане на NV-закона и съотношението мъже / жени

През 2012 г. законът за BV (частно дружество) беше опростен и направен по-гъвкав. С влизането в сила на Закона за опростяване и гъвкавост на Закона за BV, акционерите получиха възможност да регулират своите взаимоотношения, така че беше създадено повече място за адаптиране на структурата на дружеството към характера на дружеството и отношенията на сътрудничество на акционерите. В съответствие с това опростяване и гъвкавост на законодателството за BV, сега е в процес на модернизиране на закона за NV (акционерно дружество). В този контекст законодателното предложение за модернизиране на закона за NV и по-балансираното съотношение мъже / жени цели преди всичко да направи закона за NV по-опростен и по-гъвкав, така че настоящите нужди на много големи публични дружества (NV), независимо дали са в списъка или не , може да бъде изпълнено. Освен това законодателното предложение има за цел да направи съотношението между броя на мъжете и жените на върха на големите компании по-балансирано. Промените, които предприемачите могат да очакват в близко бъдеще по отношение на двете току-що споменати теми, са разгледани по-долу.

Преразглеждане на NV-закона и съотношението мъже / жени Изображение

Субектите за преразглеждане на НВ правото

Преразглеждането на закона за NV обикновено се отнася до правилата, които предприемачите преживяват на практика като ненужно ограничителни, съгласно обяснителните бележки към предложението. Едно от тези тесни места е например позицията на миноритарните акционери. Поради голямата свобода на организация, която съществува в момента, те рискуват да бъдат в неравностойно положение от мнозинството, тъй като трябва да се съобразят с мнозинството, особено когато става въпрос за вземане на решения на общо събрание. За да се предотврати залагането на важните права на (миноритарните) акционери или злоупотребата с интересите на мажоритарните акционери, предложението за Закон за модернизация NV защитава миноритарния акционер, като например изисква неговото съгласие.

Друго пречка е задължителният дялов капитал. По този въпрос предложението предвижда облекчаване, тоест акционерният капитал, определен в устава, представляващ сумата от номиналните стойности на общия брой акции, вече няма да бъде задължителен, точно както с BV. Идеята зад това е, че с премахването на това задължение, предприемачите, които използват правната форма на акционерно дружество (NV), ще имат повече място за набиране на капитал, без първо да се изменят уставите. Ако в устава е посочен дялов капитал, една пета от него трябва да е издадена съгласно новия регламент. Абсолютните изисквания за издадения и внесен капитал остават непроменени по отношение на съдържанието и двете трябва да възлизат на 45,000 XNUMX евро.

В допълнение, добре позната концепция в BV законодателството: акции с конкретно наименование също ще бъде поставен в новия закон за NV. След това може да се използва конкретно обозначение за придаване на специфични права на акции в рамките на един (или повече) класове акции, без да е необходимо да се създава нов клас акции. Точните права, които се включват, ще трябва да бъдат посочени допълнително в устава. Например в бъдеще на притежателя на обикновени акции със специално наименование може да бъде предоставено специално контролно право, както е описано в устава.

Друг важен момент от NV-закона, чието изменение е включено в предложението, се отнася правата на глас на заложните кредитори и плодоползвателите. Промяната се дължи на факта, че също така ще бъде възможно да се предостави правото на глас на залогодател или плодоползвател по-късно. Това изменение също е в съответствие с действащия закон за BV и според обяснителните бележки към предложението отговаря на необходимостта, която очевидно е била на практика от известно време. В допълнение, предложението има за цел допълнително да изясни в този контекст, че предоставянето на правото на глас в случай на право на залог върху акции може да се осъществи и при отлагане при установяване.

В допълнение, предложението за модернизация на НВ съдържа редица промени по отношение на вземане на решения. Една от важните промени се отнася например до вземането на решения извън срещата, което е особено важно за НВ, които са свързани в група. Съгласно действащото законодателство, резолюции могат да се вземат извън събранието, само ако уставът позволява това, изобщо не е възможно, ако дружеството има акции на приносител или е издало сертификати и резолюцията трябва да бъде взета единодушно. В бъдеще, с влизането в сила на предложението, вземането на решения извън срещата ще бъде възможно като отправна точка, при условие че всички лица с право на събрание са се съгласили с това. Освен това новото предложение също така има перспектива за среща извън Холандия, което е от полза за предприемачите с международно функциониращи НВ.

И накрая, разходите, свързани с включването са обсъдени в предложението. Във връзка с това, новото предложение за модернизация на NV NV отваря възможността компанията да бъде задължена да заплати тези разходи в учредителния акт. В резултат на това се заобикаля отделното ратифициране на съответните актове за учредяване от борда. С тази промяна задължението за деклариране на разходите за образуване в търговския регистър може да бъде заличено за NV, точно както се случи с BV.

По-балансирано съотношение мъже / жени

През последните години насърчаването на жените на върха беше централна тема. Изследванията на резултатите обаче показват, че те са донякъде разочароващи, така че холандският кабинет се чувства принуден да използва това предложение, за да популяризира целта за повече жени на върха на бизнес общността с модернизацията на закона за НВ и съотношението мъже / жени . Идеята зад това е, че разнообразието в топ компаниите може да доведе до по-добри решения и бизнес резултати. За да се постигнат равни възможности и начална позиция за всички в света на бизнеса, в съответното предложение са взети две мерки. Първо, от големите публични акционерни дружества също ще се изисква да формулират подходящи и амбициозни целеви цифри за управителния съвет, надзорния съвет и под-върха. Освен това, според предложението, те също трябва да изготвят конкретни планове за изпълнението им и да бъдат прозрачни по отношение на процеса. Съотношението мъже-жени в надзорния съвет на регистрираните компании трябва да нарасне до поне една трета от броя на мъжете и една трета от броя на жените. Например, надзорен съвет от трима души е съставен балансирано, ако включва поне един мъж и една жена. В този контекст, например, назначаването на член на надзорен съвет, който не допринася за представителство от поне 30% m / f, това назначаване е нищожно. Това обаче не означава, че вземането на решения, в което е участвал инвалидизиран член на надзорния съвет, се влияе от нищожността.

Като цяло преразглеждането и модернизирането на законодателството за NV означава положително развитие за компанията, което отговаря на съществуващите нужди на много акционерни дружества. Това обаче не променя факта, че редица неща ще се променят за компаниите, които използват правната форма на акционерно дружество (NV). Искате ли да знаете какво означават тези предстоящи промени в конкретна гледна точка за вашата компания или какво е положението на съотношението мъже / жени във вашата компания? Имате ли други въпроси относно предложението? Или просто искате да сте информирани за модернизацията на закона за NV? След това се свържете Law & More. Нашите адвокати са експерти в областта на корпоративното право и с удоволствие ще Ви предоставят съвети. Също така ще следим за вас по-нататъшното развитие!

Law & More