Запазване на заглавието Изображение

Задържане на собствеността

Собствеността е най-изчерпателното право, което човек може да има върху дадено, според Гражданския кодекс. На първо място, това означава, че другите трябва да зачитат собствеността на този човек. В резултат на това право зависи от собственика да определи какво ще се случи с неговите стоки. Например собственикът може да реши да прехвърли собствеността върху своята стока на друго лице посредством договор за покупка. За валидно прехвърляне обаче трябва да бъдат изпълнени редица законови условия. Условието, което в крайна сметка прехвърля собствеността върху стоката, е доставянето на въпросното благо, например чрез буквално предаване на купувача, а не плащането на покупната цена, както обикновено се смята. С други думи, купувачът става собственик на стоката в момента на нейната доставка.

Запазване на заглавието Изображение

Не е договорено запазване на титлата

По-конкретно, горното ще бъде така, ако не сте се договорили с купувача по отношение на запазването на правото на собственост. Разбира се, в допълнение към доставката, покупната цена, както и срокът, в който трябва да бъде извършено нейното плащане от купувача, са уговорени в договора за покупка. Въпреки това, за разлика от доставката, (плащането на) покупната цена не е законово изискване за прехвърляне на собствеността. Следователно е възможно купувачът първоначално да стане собственик на вашите стоки, без да е платил (пълната сума) за нея. Няма ли купувачът да плати след това? Тогава не можете просто да си върнете стоките например. В края на краищата купувачът, който не плаща, може просто да се позове на придобитото право на собственост върху тази стока и от вас се очаква да спазите неговото право на собственост върху въпросния артикул този път. С други думи, в такъв случай ще останете без вашето добро или плащане и следователно с празни ръце. Същото се отнася, ако купувачът възнамерява да плати, но преди действителното плащане е изправен пред фалит. Това е неприятна ситуация, която между другото може да бъде избегната.

Запазване на правото на собственост като предпазна мярка

В крайна сметка профилактиката е по-добра от лечението. Ето защо е разумно да се използват наличните възможности. Например собственикът на стоката може да се съгласи с купувача, че собствеността ще премине към купувача само ако купувачът отговаря на определени условия. Такова условие може например да се отнася и до плащането на покупната цена и се нарича също запазване на правото на собственост. Запазването на правото на собственост е регламентирано в член 3:92 от Гражданския кодекс на Нидерландия и ако е уговорено, това води до това, че продавачът остава законно собственик на стоката, докато купувачът не плати пълната договорена цена за стоките. Тогава запазването на правото на собственост служи като предпазна мярка: купувачът не плаща ли? Или купувачът ще бъде изправен пред фалит, преди да плати на продавача? В този случай продавачът има право да си върне стоките от купувача в резултат на запазване на правото на собственост. Ако купувачът не окаже съдействие при доставката на стоките, продавачът може да пристъпи към изземване и изпълнение по легален начин. Тъй като продавачът винаги е оставал собственик, неговото благо не попада в масата на несъстоятелността на купувача и може да бъде поискано от това наследство. Изпълнено ли е условието за плащане от купувача? Тогава (само) собствеността върху стоката ще премине към купувача.

Пример за запазване на правото на собственост: покупка под наем

Една от най-често срещаните сделки, при които страните се възползват от запазването на правото на собственост, е покупка под наем или покупка например на автомобил на изплащане, който е регламентиран в член 7А: 1576 BW. Следователно покупката под наем включва покупка и продажба на изплащане, при което страните се договарят, че собствеността върху продадената стока не се прехвърля само чрез доставка, но само чрез изпълнение на условието за пълно плащане на дължимото от купувача по договора за покупка. Това не включва сделки, свързани с цялото недвижимо имущество и повечето регистрирани имоти. Тези сделки са изключени по закон от покупка под наем. В крайна сметка схемата за покупка на наем има за цел със своите задължителни разпоредби да защити купувача на например автомобил срещу твърде лекомислено приемане на покупка под наем, както и продавача срещу твърде едностранчивата силна позиция от страна на купувача .

Ефективност на запазването на заглавието

За ефективното запазване на заглавието е важно то да бъде записано в писмена форма. Това може да стане в самия договор за покупка или в напълно отделно споразумение. Въпреки това запазването на заглавието обикновено се определя в общите условия. В този случай обаче трябва да се има предвид, че трябва да бъдат изпълнени законовите изисквания по отношение на общите условия. Повече информация за общите условия и приложимите законови изисквания можете да намерите в един от предишните ни блогове: Общи условия: какво трябва да знаете за тях.

Също така е важно в контекста на ефективността, че запазването на заглавието, което трябва да бъде включено, също е валидно. За тази цел трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

  • случаят трябва да бъде определяем или идентифицируем (описан)
  • делото може да не е било включено в ново дело
  • делото може да не е било преобразувано в ново дело

Освен това е важно да не се формулират твърде тясно разпоредби относно запазването на правото на собственост. Колкото по-тясно е формулирано запазването на заглавието, толкова повече рискове остават отворени. Ако няколко артикула са доставени на продавача, следователно е разумно например да се организира продавачът да остане собственик на всички доставени артикули, докато не бъде платена пълната покупна цена, дори ако част от тези артикули вече са платени от купувачът. Същото се отнася за стоките на купувача, в които стоките, доставени от продавача, са или поне са обработени. В този случай това се нарича и удължено запазване на правото на собственост.

Отчуждението от купувача подлежи на запазване на правото на собственост като важен момент на внимание

Тъй като купувачът все още не е собственик поради договорено запазване на правото на собственост, той по принцип също не е в състояние да направи друг законен собственик. Всъщност купувачът разбира се може да направи това, като продаде стоките на трети страни, което също се случва редовно. Между другото, предвид вътрешните взаимоотношения с продавача, купувачът все пак може да бъде упълномощен да прехвърли стоката. И в двата случая собственикът не може да си върне стоките от трета страна. В крайна сметка запазването на правото на собственост е предвидено само от продавача спрямо купувача. Освен това третата страна може, в контекста на защитата срещу такова вземане на купувача, да разчита на разпоредбата на член 3:86 от Гражданския кодекс, или с други думи добросъвестно. Това би било различно само ако тази трета страна знаеше запазването на правото на собственост между купувача и продавача или знаеше, че в бранша е обичайно доставените стоки да се доставят под задържане на правото на собственост и че купувачът е бил финансово болен.

Запазването на заглавието е юридически полезна, но трудна конструкция. Поради това е разумно да се консултирате с експерт адвокат, преди да започнете да запазвате правото си на собственост. Занимавате ли се със запазване на заглавието или имате нужда от помощ при съставянето му? След това се свържете Law & More, при Law & More разбираме, че отсъствието на такова запазване на заглавието или неправилното му записване може да има далечни последици. Нашите адвокати са експерти в областта на договорното право и с удоволствие ще ви помогнат чрез личен подход.

Law & More