Защита на търговските тайни: Какво трябва да знаете? Образ

Защита на търговските тайни: Какво трябва да знаете?

Законът за търговската тайна (Wbb) се прилага в Холандия от 2018 г. Този закон прилага Европейската директива за хармонизиране на правилата за защита на неразкритото ноу-хау и бизнес информация. Целта на въвеждането на европейската директива е да се предотврати фрагментацията на правилата във всички държави-членки и по този начин да се създаде правна сигурност за предприемача. Преди това в Холандия не съществуваше специфичен регламент за защита на неразкритото ноу-хау и бизнес информация и решението трябваше да се търси в договорното право, или по-конкретно в клаузите за поверителност и неконкуренция. При определени обстоятелства доктрината за непозволено увреждане или начинът на наказателното право също предлага решение. С влизането в сила на Закона за търговската тайна вие като предприемач ще имате законно право да започнете съдебно производство, когато търговските ви тайни са незаконно получени, разкрити или използвани. Какво точно се разбира под търговска тайна и кога и какви мерки можете да предприемете срещу нарушаване на вашата търговска тайна, можете да прочетете по-долу.

Защита на търговските тайни: Какво трябва да знаете? Образ

Какво е търговска тайна?

Тайна. Предвид дефиницията в член 1 от Закона за търговската тайна, бизнес информацията не трябва да бъде общоизвестна или лесно достъпна. Дори и за експерти, които обикновено се занимават с такава информация.

Търговска стойност. Освен това Законът за търговската тайна предвижда, че бизнес информацията трябва да има търговска стойност, тъй като е тайна. С други думи, незаконното получаване, използване или разкриване може да навреди на бизнес, финансовите или стратегическите интереси или на конкурентната позиция на предприемача, който законно разполага с тази информация.

Разумни мерки. И накрая, бизнес информацията трябва да бъде обект на разумни мерки, за да я запази поверителна. В този контекст можете да помислите например за цифровата защита на информацията на вашата компания посредством пароли, криптиране или софтуер за защита. Разумните мерки включват също клаузи за поверителност и неконкуренция при трудови договори, договори за сътрудничество и работни протоколи. В този смисъл този метод за защита на бизнес информацията ще продължи да бъде важен. Law & MoreАдвокатите са експерти по договорно и корпоративно право и с удоволствие ще ви помогнат да изготвите или прегледате вашите поверителни и неконкурентни споразумения и клаузи.

Описанието на търговските тайни, описано по-горе, е доста широко. Като цяло търговските тайни ще бъдат информацията, която може да се използва за печелене на пари. В конкретен смисъл в този контекст могат да се разглеждат следните видове информация: производствени процеси, формули и рецепти, но дори концепции, данни от изследвания и файлове на клиенти.

Кога има нарушение?

Дали вашата бизнес информация отговаря на трите изисквания на легалната дефиниция в член 1 от Закона за търговската тайна? Тогава информацията за вашата компания автоматично се защитава като търговска тайна. За това не се изисква (допълнително) заявление или регистрация. В този случай получаването, използването или оповестяването без разрешение, както и производството, предлагането или предлагането на стоки в нарушение от други лица е незаконно, съгласно член 2 от Закона за търговската тайна. Когато става въпрос за незаконно използване на търговска тайна, това може да включва например нарушение на споразумението за неразкриване, свързано с това или друго (договорно) задължение за ограничаване на използването на търговската тайна. Между другото, Законът за търговските тайни също предвижда в член 3 изключения от незаконното придобиване, използване или разкриване, както и производството, предлагането или предлагането на стоки в нарушение. Например незаконното придобиване на търговска тайна не се счита за придобиване чрез независимо откритие или чрез „обратен инженеринг“, т.е. наблюдение, проучване, разглобяване или изпитване на продукт или предмет, който е бил предоставен на обществеността или на е получена законно.

Мерки срещу нарушаване на търговската тайна

Законът за търговската тайна предлага на предприемачите възможности да действат срещу нарушаването на търговската им тайна. Една от възможностите, описана в член 5 от гореспоменатия закон, се отнася до искане до съдията за предварителна помощ да предприеме временни и защитни мерки. Временните мерки се отнасят например до забрана за а) използване или разкриване на търговската тайна или б) за производство, предлагане, пускане на пазара или използване на стоки в нарушение или за използване на тези стоки за тези цели. за да въведете, експортирате или запазите. Предпазните мерки от своя страна включват изземване или деклариране на стоки, за които се подозира, че са нарушени.

Друга възможност за предприемача, съгласно член 6 от Закона за защита на търговската тайна, се крие в искането до съда по същество да разпореди съдебни трусове и коригиращи мерки. Това включва например изтегляне от пазара на стоки, които нарушават, унищожаването на стоки, съдържащи или прилагащи търговска тайна, и връщането на тези носители на данни на притежателя на търговската тайна. Освен това предприемачът може да поиска обезщетение от нарушителя на основание член 8 от Закона за защита на почвата. Същото се отнася и за осъждането на нарушителя за разумните и пропорционални съдебни разходи и други разходи, направени от предприемача като асимилирана страна, но след това чрез член 1019ie DCCP.

Следователно търговските тайни са важен актив за предприемачите. Искате ли да знаете дали определена фирмена информация принадлежи към вашата търговска тайна? Взели ли сте достатъчно защитни мерки? Или вече имате работа с нарушаване на търговските ви тайни? След това се свържете Law & More, при Law & More разбираме, че нарушаването на вашата търговска тайна може да има далечни последици за вас и вашата компания и че са необходими адекватни действия както преди, така и след това. Ето защо адвокатите на Law & More използвайте личен, но ясен подход. Заедно с вас те анализират ситуацията и планират следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Ако е необходимо, нашите адвокати, които са експерти в областта на корпоративното и процесуалното право, също се радват да ви помогнат във всяко производство.

Law & More