Сурогатно майчинство в Холандия Изображение

Сурогатно майчинство в Холандия

Бременността, за съжаление, не е нещо разбираемо за всеки родител с желание да има деца. В допълнение към възможността за осиновяване, сурогатното майчинство може да бъде опция за предвидения родител. В момента сурогатното майчинство не се регулира от закона в Холандия, което прави правния статут както на предвидените родители, така и на сурогатната майка неясен. Например какво, ако заместващата майка иска да задържи детето след раждането или предвидените родители не искат да вземат детето в семейството си? А вие също така автоматично ли ставате законни родители на детето при раждането? Тази статия ще отговори на тези въпроси и на много други за вас. В допълнение се обсъжда проектът „Законопроект за детето, сурогатното майчинство и родителството“.

Разрешено ли е сурогатното майчинство в Холандия?

Практиката предлага две форми на сурогатно майчинство, и двете от които са разрешени в Холандия. Тези форми са традиционни и гестационни сурогатни майчинства.

Традиционно сурогатно майчинство

При традиционното сурогатно майчинство се използва собственото яйце на сурогатната майка. Това води до факта, че при традиционното сурогатно майчинство сурогатната майка винаги е генетичната майка. Бременността се поражда чрез осеменяване със сперматозоиди на желания баща или донор (или по естествен път). Няма специални законови изисквания за извършване на традиционно сурогатно майчинство. Освен това не се изисква медицинска помощ.

Гестационно сурогатно майчинство

Медицинската помощ, от друга страна, е необходима в случай на гестационно сурогатно майчинство. В този случай извънматочното оплождане се извършва първо с помощта на IVF. Впоследствие оплоденият ембрион се поставя в матката на сурогатната майка, в резултат на което в повечето случаи това не е генетичната майка на детето. Поради необходимата медицинска намеса се прилагат строги изисквания за тази форма на сурогатното майчинство в Холандия. Те включват, че и двамата предвидени родители са генетично свързани с детето, че има медицинска необходимост за предвидената майка, че предвидените родители сами намират сурогатна майка и че и двете жени попадат във възрастовите граници (до 43 години за донор на яйцеклетки и до 45 години за сурогатната майка).

Забрана за насърчаване на (търговско) сурогатно майчинство

Фактът, че в Холандия са разрешени както традиционното, така и гестационното сурогатно майчинство, не означава, че сурогатното майчинство винаги е разрешено. Всъщност Наказателният кодекс предвижда, че насърчаването на (търговско) сурогатно майчинство е забранено. Това означава, че никой уебсайт не може да рекламира, за да стимулира търсенето и предлагането около сурогатното майчинство. Освен това на предвидените родители не е позволено да търсят сурогатна майка публично, например чрез социалните медии. Това важи и обратното: на сурогатна майка няма право да търси предвидени родители публично. Освен това сурогатните майки може да не получат никаква финансова компенсация, с изключение на (медицинските) разходи, които те правят.

Договор за сурогатно майчинство

Ако е избрано сурогатното майчинство, е много важно да се постигнат ясни споразумения. Обикновено това става чрез съставяне на договор за сурогатно майчинство. Това е договор без форма, така че могат да се сключват всякакви споразумения както за сурогатната майка, така и за предвидените родители. На практика такъв договор е труден за законно изпълнение, тъй като се счита за противоречащ на морала. Поради тази причина доброволното сътрудничество както на сурогатни, така и на предвидени родители през целия процес на сурогатното майчинство е от голямо значение. Сурогатна майка не може да бъде задължена да се откаже от детето след раждането и предвидените родители не могат да бъдат задължени да вземат детето в семейството си. Поради този проблем планираните родители все повече избират да търсят сурогатна майка в чужбина. Това създава проблеми на практика. Бихме искали да ви насочим към нашата статия на международно сурогатно майчинство.

Законно родителство

Поради липсата на конкретна правна уредба за сурогатното майчинство, вие като предвиден родител не ставате автоматично законен родител при раждането на детето. Това е така, защото холандският закон за родителството се основава на принципа, че майката по рождение винаги е законна майка на детето, включително в случая на сурогатно майчинство. Ако сурогатната майка е омъжена по време на раждането, партньорът на сурогатната майка автоматично се разпознава като родител.

Ето защо следната процедура се прилага на практика. След раждането и (законната) декларация за това, детето е - със съгласието на Съвета за грижи и закрила на детето - интегрирано в семейството на предвидените родители. Съдията отстранява сурогатната майка (и евентуално и нейния съпруг) от родителската власт, след което предвидените родители се назначават за настойници. След като предвидените родители се грижат и отглеждат детето в продължение на една година, е възможно да осиновят детето заедно. Друга възможност е предвиденият баща да признае детето или да има законно установено бащинство (в случай, че заместващата майка е неомъжена или родителството на съпруга й е отказано). След това планираната майка може да осинови детето след една година отглеждане и грижи за детето.

Проект на законодателно предложение

Проектът „Законопроект за детето, сурогатното майчинство и родителството“ има за цел да опрости горната процедура за получаване на родителство. Въз основа на това се включва изключение от правилото, че родената майка винаги е законна майка, а именно чрез предоставяне на родителство и след сурогатно майчинство. Това може да бъде уговорено преди зачеването със специална процедура за подаване на петиции от сурогатната майка и предвидените родители. Трябва да бъде представено споразумение за сурогатно майчинство, което ще бъде разгледано от съда в светлината на правните условия. Те включват: всички страни имат възрастта за съгласие и се съгласяват да се консултират и освен това единият от предвидените родители е генетично свързан с детето.

Ако съдът одобри програмата за сурогатно майчинство, предвидените родители стават родители по време на раждането на детето и следователно са посочени като такива в акта за раждане на детето. Съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето, детето има право да има знания за собственото си произход. По тази причина се създава регистър, в който се съхранява информация, свързана с биологично и юридическо произход, ако тя се различава помежду си. И накрая, законопроектът предвижда изключение от забраната за медиация за сурогатно майчинство, ако това се извършва от независимо юридическо лице, назначено от министъра.

Заключение

Въпреки че в Холандия е разрешено (нетърговско традиционно и гестационно) сурогатно майчинство, при липса на специфични разпоредби това може да доведе до проблемен процес. По време на процеса на сурогатното майчинство участващите страни (въпреки договора за сурогатно майчинство) са зависими от доброволното сътрудничество. Освен това не е автоматично случаят родителите, които са планирали да получат законно родителство над детето при раждането. Проектозаконът, наречен „Дете, сурогатно майчинство и родителство“, се опитва да изясни правния процес за всички участващи страни, като предостави законови правила за сурогатното майчинство. Парламентарното разглеждане на това обаче по всяка вероятност ще се осъществи само при последващо управление.

Планирате ли да започнете програма за сурогатно майчинство като предвиден родител или сурогатна майка и бихте ли искали допълнително да регулирате юридическото си положение договорно? Или имате нужда от помощ за получаване на законно родителство при раждането на детето? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са специализирани в семейното право и се радват да ви помогнем.

Law & More