Подайте жалба относно изображението на съда

Подайте жалба за съда

Важно е да имате и да поддържате доверие в съдебната власт. Ето защо можете да подадете жалба, ако смятате, че съд или член на съдебния състав не се е отнасял правилно с вас. Трябва да изпратите писмо до борда на този съд. Трябва да направите това в рамките на една година от инцидента.

Съдържание на писмото за жалба

Ако смятате, че не сте били третирани както трябва от член на персонала или от съдия, апелативен съд, Търговски и промишлен апелативен съд (CBb) или Централен апелативен трибунал (CRvB), вие може да подаде жалба. Това може да се случи например, ако трябва да чакате твърде дълго за отговор на писмото си или за разглеждане на случая. Или ако смятате, че не сте били адресирани правилно от един или повече хора, работещи в съда, или от начина, по който някой от съда се е обърнал към вас. Оплакването може да се отнася и до тона, формулировката или дизайна на писмата или за липсата на информация, даването на информация твърде късно, даването на невярна информация или непълната информация. В почти всички случаи жалбата трябва да е за вас самите. Не можете да се оплаквате от начина, по който съдът се е отнасял към някой друг; това трябва да направи този човек. Освен ако не подадете жалба от името на някой, над когото имате правомощия или попечителство, например вашето непълнолетно дете или някой под вашето попечителство.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако не сте съгласни с решение на съда или решение, взето от съда по време на разглеждането на вашето дело, не можете да подадете жалба по него. Това трябва да стане чрез друга процедура като подаване на жалба срещу решението.

Подаване на жалбата

Можете да подадете жалбата си в съда, където е висящо вашето дело. Трябва да направите това в рамките на една година след инцидента. Трябва да изпратите жалбата си до съда на съответния съд. Повечето съдилища ви позволяват да подадете жалбата си цифрово. За целта посетете www.rechtspraak.nl и в лявата колона под заглавието „до съда“ изберете „Имам жалба“. Изберете съответния съд и попълнете формата за цифрова жалба. След това можете да изпратите този формуляр до съда по електронна поща или по обикновена поща. Можете също така да подадете жалбата си до съда в писмена форма без този формуляр. Вашето писмо трябва да съдържа следната информация:

  • отделът или лицето, за което имате оплакване;
  • Причината, поради която се оплаквате, какво точно се е случило и кога;
  • вашето име, адрес и телефонен номер;
  • Вашият подпис;
  • евентуално копия на документи, свързани с вашата жалба.

Обработка на жалбата

След получаване на вашата жалба, ние първо ще проверим дали тя може да бъде разгледана. Ако случаят не е такъв, ще бъдете информирани възможно най-скоро. Възможно е също така вашата жалба да е отговорност на друг орган или друг съд. В този случай съдът, ако е възможно, ще препрати жалбата ви и ще ви информира за това препращане. Ако смятате, че жалбата ви може лесно да бъде разрешена, например чрез (телефонен) разговор, съдът ще се свърже с вас възможно най-скоро. Ако се разгледа жалбата ви, процедурата е следната:

  • Съдебната администрация информира лицето (лицата), за което се оплаквате, за вашата жалба;
  • Ако е необходимо, ще бъдете помолени да предоставите допълнителна информация за събитието;
  • Впоследствие съветът на съда провежда разследване;
  • По принцип ще ви бъде предоставена възможност да разясните допълнително жалбата си пред съда или пред консултативен комитет по жалбите. Лицето, за което се отнася жалбата, никога няма да разгледа жалбата сам;
  • Накрая съветът на съда взема решение. Ще бъдете информирани за това решение в писмена форма. Това обикновено се прави в рамките на 6 седмици.

Имате ли въпроси в резултат на този блог? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати с удоволствие ще Ви посъветват.

Law & More