Бившият партньор с право на издръжка не иска да работи - изображение

Бившият партньор, имащ право на издръжка, не иска да работи

В Холандия издръжката е финансов принос за разходите за живот на бившия партньор и всички деца след развод. Това е сума, която получавате или трябва да плащате ежемесечно. Ако нямате достатъчно доходи, за да се издържате, имате право на издръжка. Ако имате достатъчно доходи, за да се издържате, но бившият ви партньор няма, може да се наложи да платите издръжка. Взема се предвид жизненият стандарт по време на брака. Предоставянето на подкрепа за съпрузи се основава на необходимостта на правоимащата страна и финансовия капацитет на задължената страна. На практика това често е предмет на обсъждане между страните. Възможно е вашият бивш партньор да претендира за издръжка, докато той или тя може да работи сам. Може да намерите това за много несправедливо, но какво можете да направите в такъв случай?

Поддръжка на съпрузи

Лицето, което претендира за издръжка на съпруг, трябва да може да докаже, че няма или няма достатъчно доходи, за да се издържа и че също не е в състояние да генерира този доход. Ако имате право на съпружеска издръжка, отправната точка е, че трябва да направите всичко по силите си, за да се осигурите. Това задължение произтича от закона и се нарича още задължение за усилие. Това означава, че бившият партньор, имащ право на издръжка, се очаква да си търси работа през периода, в който получава издръжка.

Задължението за полагане на усилия е предмет на много съдебни спорове на практика. Задължената страна често е на мнение, че правоимащата страна може да работи и да генерира доходи по този начин. По този начин задължената страна често заема позицията, че получателят трябва да може да печели достатъчно пари, за да се издържа. За да подкрепи своята гледна точка, задължената страна може да представи доказателства за например образователния курс (курсове), последван от получателя и наличните работни места. По този начин задължената страна се опитва да даде да се разбере, че няма да се плаща издръжка или поне възможно най-малко.

От съдебната практика следва, че задължението на кредитора за издръжка да положи усилия да си намери работа не трябва да се приема с лека ръка. Кредиторът за издръжка трябва да докаже и обоснове, че е положил достатъчно усилия, за да генерира (повече) капацитет за доходи. По този начин кредиторът за издръжка ще трябва да докаже, че е в нужда. Какво се разбира под „демонстриране“ и „полагане на достатъчно“ усилия се оценява на практика за конкретен случай.

В някои случаи кредиторът за издръжка не може да бъде придържан към това задължение за усилие. Това може да бъде уговорено например в споразумението за развод. Можете да помислите и за следната ситуация, възникнала на практика: страните са разведени и съпругът трябва да плаща издръжка на партньор и дете. След 7 години той иска от съда да намали издръжката, защото смята, че жената трябва да може да се издържа досега. В съдебното заседание изглежда, че по време на развода двойката се е съгласила, че жената ще се грижи ежедневно за децата. И двете деца са имали сложни проблеми и са се нуждаели от интензивни грижи. Жената работеше приблизително 13 часа седмично като временно нает служител. Тъй като имаше малък трудов опит, отчасти поради грижите за децата, не й беше лесно да си намери постоянна работа. Следователно текущите й доходи са под нивото на социално подпомагане. При тези обстоятелства от жената не може да се изиска да изпълни изцяло задължението си да положи усилия и да разшири работата си, така че да не се налага повече да разчита на съпружеска подкрепа.

Горният пример показва, че е важно задължената страна да следи дали получателят изпълнява задължението си да положи усилия за генериране на доход. Ако доказателствата показват обратното или трябва да има някакво друго подозрение, че задължението за генериране на доход не е изпълнено, би било разумно задължената страна да започне съдебно производство, за да бъде разгледано задължението за издръжка още веднъж. Нашите опитни адвокати по семейно право ще се радват да ви информират за вашата позиция и да ви помогнат в такива производства.

Имате ли въпроси относно издръжката или искате да кандидатствате, променяте или прекратявате издръжка? След това се свържете с адвокатите по семейно право на адрес Law & More. Нашите адвокати са специализирани в (пре) изчисляване на издръжка. Освен това можем да ви съдействаме при евентуални процедури за поддръжка. Адвокатите в Law & More са експерти в областта на личното и семейното право и с удоволствие ще ви водят през този процес, евентуално заедно с вашия партньор.

Law & More