Последици от неспазване на колективния трудов договор

Последици от неспазване на колективния трудов договор

Повечето хора знаят какво е колективен трудов договор, ползите от него и кой се отнася за тях. Много хора обаче не знаят какви са последствията, ако работодателят не спазва колективния трудов договор. Можете да прочетете повече за това в този блог!

Задължително ли е спазването на колективния трудов договор?

Колективният трудов договор определя споразуменията относно условията на наемане на работа на служителите в конкретна индустрия или в рамките на компания. Обикновено споразуменията, съдържащи се в тях, са по-благоприятни за служителя от условията на наемане, произтичащи от закона. Примерите включват споразумения относно заплата, срокове на предизвестие, заплащане за извънреден труд или пенсии. В определени случаи колективният трудов договор се обявява за общообвързващ. Това означава, че работодателите в отрасъла, обхванат от колективния трудов договор, са задължени да прилагат правилата на колективния трудов договор. В тези случаи трудовият договор между работодател и служител не може да се отклонява от разпоредбите на колективния трудов договор в ущърб на служителя. И като служител, и като работодател трябва да сте наясно с колективния трудов договор, който се прилага за вас.

Съдебен процес 

Ако работодателят не спазва задължителните споразумения по колективния трудов договор, той извършва „нарушение на договора“. Той не изпълнява договорките, които се отнасят до него. В този случай служителят може да се обърне към съда, за да се увери, че работодателят все още изпълнява задълженията си. Работническата организация може да иска изпълнение на задълженията си и по съдебен ред. Служителят или организацията на работниците може да поиска спазване и обезщетение за щетите, произтичащи от неспазване на колективния трудов договор в съда. Някои работодатели смятат, че могат да избегнат колективните договори, като сключат конкретни споразумения със служителя (в трудовия договор), които се отклоняват от споразуменията в колективния договор. Тези споразумения обаче са невалидни, което прави работодателя отговорен за неспазване на разпоредбите на колективния договор.

Инспекцията по труда

Освен служителя и организацията на работниците, Холандската инспекция по труда може също да проведе независимо разследване. Такова разследване може да се проведе обявено или необявено. Това разследване може да се състои в задаване на въпроси на присъстващите служители, временни работници, представители на компанията и други лица. Освен това Инспекцията по труда може да поиска проверка на документите. Замесените са длъжни да съдействат на разследването на Инспекцията по труда. Основата на правомощията на Инспекцията по труда произтича от Закона за общото административно право. Ако Инспекцията по труда констатира неспазване на задължителните разпоредби на колективния трудов договор, тя уведомява организациите на работодателите и на работниците и служителите. След това те могат да предприемат действия срещу съответния работодател.

Фиксирана глоба 

И накрая, колективният трудов договор може да съдържа регламент или разпоредба, съгласно която работодателите, които не спазват колективния трудов договор, могат да бъдат глобени. Това също е известно като фиксирана глоба. Следователно размерът на тази глоба зависи от това какво е предвидено в колективния трудов договор, приложим за вашия работодател. Следователно размерът на глобата варира, но може да достигне солидни суми. Такива глоби по принцип могат да се налагат без намесата на съд.

Имате ли въпроси относно приложимия за Вас колективен трудов договор? Ако е така, моля, свържете се с нас. Нашите адвокати са специализирани в трудово право и ще се радваме да ви помогнем!

Law & More