Кандидатстване за разрешение за работа в Холандия

Кандидатстване за разрешение за работа в Холандия

Това е, което вие като гражданин на Обединеното кралство трябва да знаете

До 31 декември 2020 г. всички правила на ЕС бяха в сила за Обединеното кралство и гражданите с британска националност можеха лесно да започнат работа в холандски компании, т.е. без разрешение за пребиваване или работа. Когато обаче Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 декември 2020 г., ситуацията се промени. Британски гражданин ли сте и искате ли да работите в Холандия след 31 декември 2020 г.? След това има редица важни теми, които трябва да имате предвид. От този момент нататък правилата на ЕС вече не се прилагат за Обединеното кралство и правата ви ще бъдат регулирани въз основа на споразумението за търговия и сътрудничество, с което Европейският съюз и Обединеното кралство са се споразумели.

Между другото, споразумението за търговия и сътрудничество съдържа забележително малко споразумения за работещите британски граждани в Холандия от 1 януари 2021 г. В резултат на това националните правила за граждани извън ЕС (някой, който няма гражданството на ЕС / ЕИП или Швейцария) да му бъде позволено да работи в Холандия. В този контекст Законът за заетостта на чуждестранните граждани (WAV) предвижда, че гражданин извън ЕС изисква разрешение за работа в Холандия. Има два вида разрешителни за работа, за които може да се кандидатства, в зависимост от периода, който планирате да извършвате работа в Холандия:

  • разрешение за работа (TWV) от UWV, ако ще останете в Холандия по-малко от 90 дни.
  • комбинирано разрешение за пребиваване и работа (GVVA) от IND, ако ще останете в Холандия за повече от 90 дни.

И за двата вида разрешителни за работа не можете сами да подадете заявление до UWV или IND. Разрешението за работа трябва да бъде поискано от вашия работодател в гореспоменатите органи. Въпреки това трябва да бъдат изпълнени редица важни условия, преди да бъде издадено разрешение за работа за длъжността, която искате да изпълнявате в Холандия като британец и следователно гражданин извън ЕС.

Няма подходящи кандидати на холандския или европейския пазар на труда

Едно от важните условия за предоставяне на разрешително за работа на TWV или GVVA е, че няма „приоритетна оферта“ на нидерландския или европейския пазар на труда. Това означава, че вашият работодател трябва първо да намери служители в Холандия и ЕИП и да съобщи за свободните работни места на UWV, като я докладва на служба за обслужване на работодатели на UWV или като я публикува там. Само ако вашият холандски работодател може да докаже, че усилените му усилия за набиране на персонал не са довели до резултати, в смисъл, че никой холандски служител или служители от ЕИП не са били подходящи или на разположение, можете да започнете работа при този работодател. Между другото, гореспоменатото условие се прилага по-малко строго в случая на преместване на персонал в международна група и когато се отнася за академичен персонал, художници, гост-лектори или стажанти. В крайна сметка не се очаква тези (британски) граждани извън ЕС да навлязат за постоянно в холандския пазар на труда.

Валидно разрешение за пребиваване за служител извън ЕС

Друго важно условие, което се налага при издаването на разрешително за работа на TWV или GVVA, е вие ​​като британец и следователно гражданин извън ЕС да имате (или ще получите) валидно разрешение за пребиваване, с което можете да работите в Холандия. Има различни разрешителни за пребиваване за работа в Холандия. Кое разрешение за пребиваване ви е необходимо, първо се определя въз основа на продължителността, за която искате да работите в Холандия. Ако това е по-кратко от 90 дни, визата за краткосрочен престой обикновено е достатъчна. Можете да кандидатствате за тази виза в холандското посолство във вашата страна на произход или в страната на постоянно пребиваване.

Ако обаче искате да работите в Холандия повече от 90 дни, видът на разрешението за пребиваване зависи от работата, която искате да извършвате в Холандия:

  • Прехвърляне в рамките на компания. Ако работите за компания извън Европейския съюз и сте преместени в холандски клон като стажант, мениджър или специалист, вашият холандски работодател може да кандидатства за разрешение за пребиваване за вас в IND по GVVA. За да издадете такова разрешение за пребиваване, трябва да отговаряте на редица условия в допълнение към редица общи условия, като валидно доказателство за самоличност и удостоверение за минало, включително валиден трудов договор с компания, установена извън ЕС. За повече информация относно вътрешнокорпоративен трансфер и съответното разрешение за пребиваване, моля, свържете се Law & More.
  • Висококвалифициран мигрант. Разрешително за висококвалифицирани мигранти може да се кандидатства за висококвалифицирани служители от страни извън Европейския съюз, които ще работят в Холандия на висша ръководна длъжност или като специалист. Заявлението за това се подава до IND от работодателя в рамките на GVVA. Следователно това разрешение за пребиваване не трябва да кандидатствате сами. Трябва обаче да отговаряте на редица условия, преди да предоставите това. Тези условия и повече информация за тях можете да намерите на нашата страница Мигрант на знания. Моля, обърнете внимание: за научните изследователи се прилагат различни (допълнителни) условия по смисъла на Директива (ЕС) 2016/801. Британски изследовател ли сте, който иска да работи в Холандия според насоките? След това се свържете Law & More. Нашите специалисти в областта на имиграционното и трудово право се радват да ви помогнат.
  • Европейската синя карта. Европейската синя карта е комбинирано разрешение за пребиваване и работа за високообразовани мигранти на тези, които, подобно на британските граждани, нямат гражданството на една от държавите-членки на Европейския съюз от 31 декември 2020 г., които също са регистрирани в IND от работодателя в рамките на GVVA трябва да се кандидатства. Като притежател на европейска синя карта можете също да започнете работа в друга държава-членка, след като сте работили в Нидерландия в продължение на 18 месеца, при условие че отговаряте на условията в тази държава-членка. Можете също да прочетете кои условия са на нашата страница Мигрант на знания.
  • Платна заетост. В допълнение към горните опции има редица други разрешителни с цел пребиваване за платена заетост. Не се ли разпознавате в горните ситуации, например, защото искате да работите като британски служител на определена нидерландска позиция в изкуството и културата или като британски кореспондент на холандски рекламен носител? В този случай във вашия случай вероятно ще се прилага различно разрешение за пребиваване и трябва да отговаряте на други (допълнителни) условия. Точното разрешение за пребиваване, от което се нуждаете, зависи от вашата ситуация. В Law & More ние можем да ги определим заедно с вас и въз основа на това да определим на какви условия трябва да отговаряте.

Не се изисква разрешение за работа

В някои случаи вие като британски гражданин не се нуждаете от разрешително за работа TWV или GVAA. Моля, обърнете внимание, че в повечето изключителни случаи все още трябва да можете да представите валидно разрешение за пребиваване и понякога да докладвате на UWV. Двете основни изключения от разрешителното за работа, които обикновено са най-подходящи, са подчертани по-долу:

  • Британски граждани, които (дошли) да живеят в Холандия преди 31 декември 2020 г. Тези граждани са обхванати от споразумението за оттегляне, сключено между Обединеното кралство и Холандия. Това означава, че дори след като Обединеното кралство окончателно напусна Европейския съюз, тези британски граждани могат да продължат да работят в Холандия, без да се изисква разрешение за работа. Това важи само ако въпросните британски граждани притежават валидно разрешение за пребиваване, например документ за постоянно пребиваване в ЕС. Принадлежите ли към тази категория, но все още нямате валиден документ за престоя си в Холандия? Тогава е разумно все пак да кандидатствате за разрешение за пребиваване за определен или неопределен период, за да гарантирате свободен достъп до пазара на труда в Холандия.
  • Независими предприемачи. Ако искате да работите в Холандия като самостоятелно заето лице, имате нужда от разрешение за пребиваване „работа като самостоятелно заето лице“. Ако искате да имате право на такова разрешение за пребиваване, дейностите, които ще извършвате, трябва да бъдат от съществено значение за холандската икономика. Продуктът или услугата, които ще предлагате, също трябва да имат иновативен характер за Холандия. Искате ли да знаете на какви условия трябва да отговаряте и кои официални документи трябва да подадете за кандидатстване? След това можете да се свържете с адвокатите на Law & More. Нашите адвокати са щастливи да ви помогнат с молбата.

At Law & More разбираме, че всяка ситуация е различна. Ето защо използваме личен подход. Искате ли да знаете кои (други) разрешения за пребиваване и работа или изключения се прилагат във вашия случай и дали отговаряте на условията за тяхното предоставяне? След това се свържете Law & More. Law & MoreАдвокатите са експерти в областта на имиграционното и трудово право, така че да могат правилно да оценят вашето положение и да определят заедно с вас кое разрешение за пребиваване и работа отговаря на вашето положение и кои условия трябва да спазвате. След това искате ли да кандидатствате за разрешение за пребиваване или да уредите заявлението за разрешение за работа? Дори тогава, Law & More специалисти с удоволствие ще ви помогнат.

Law & More