Разводът в 10 стъпки

Разводът в 10 стъпки

Трудно е да се реши дали да се разведе. След като сте решили, че това е единственото решение, процесът наистина започва. Трябва да се уредят много неща и това също ще бъде емоционално труден период. За да ви помогнем по пътя, ще дадем преглед на всички стъпки, които трябва да предприемете по време на развод.

Разводът в 10 стъпки

Стъпка 1: Уведомяване за развод

Важно е първо да кажете на партньора си, че искате развод. Това уведомление често се нарича още уведомление за развод. Разумно е да изпратите това известие лично на вашия партньор. Колкото и да е трудно, добре е да говорите за това помежду си. По този начин можете да обясните защо сте стигнали до това решение. Опитайте се да не се обвинявате взаимно. Това е и остава трудно решение и за двама ви. Важно е да се опитате да поддържате добра комуникация. Освен това е добре да избягвате напрежението. По този начин можете да предотвратите развода си да се превърне в боен развод.

Ако можете да общувате добре помежду си, можете също да се разведете заедно. Важно е да наемете адвокат, който да ви води през този период. Ако комуникацията с партньора ви е добра, можете да използвате един адвокат заедно. Ако случаят не е такъв, всяка страна ще трябва да наеме свой адвокат.

Стъпка 2: Извикване на адвокат / медиатор

Разводът се произнася от съдията и само адвокатите могат да подадат молба за развод до съда. Дали трябва да изберете адвокат или посредник зависи от начина, по който искате да се разведете. При медиацията избирате да бъдете придружавани от един адвокат / медиатор. Ако вие и вашият партньор използвате свой собствен адвокат, ще бъдете от противоположните страни на производството. В този случай производството също ще отнеме повече време и ще доведе до повече разходи.

Стъпка 3: Важни данни и документи

За развод са важни редица лични данни за вас, вашия партньор и деца. Например свидетелство за брак, удостоверения за раждане на децата, извлечения от BRP от общината, извлечения от регистъра на законното попечителство и всички предбрачни споразумения. Това са най-важните лични данни и документи, необходими за започване на производство по развод. Ако във вашата конкретна ситуация са необходими повече документи или информация, вашият адвокат ще ви информира.

Стъпка 4: Активи и дългове

Важно е да разчертаете всички активи и дългове на вас и вашия партньор по време на развода и да съберете подкрепящите документи. Например можете да измислите нотариалния акт на вашата къща и нотариалния ипотечен акт. Следните финансови документи също могат да бъдат важни: застрахователни полици за капитал, анюитетни полици, инвестиции, банкови извлечения (от спестовни и банкови сметки) и данъчни декларации за доходи от последните години. Освен това трябва да се изготви списък с домакинските вещи, в който да посочите кой какво ще получи.

Стъпка 5: Поддръжка на деца / Подкрепа за партньори

В зависимост от вашето финансово състояние вероятно ще трябва да се изплаща и издръжка на дете или съпруг. За да се определи това, трябва да се прегледат данните за доходите и постоянните разходи на двете страни. Въз основа на тези данни вашият адвокат / медиатор може да направи изчисление на издръжката.

Стъпка 6: Пенсия

Разводът също може да има последици за вашата пенсия. За да можете да определите това, са необходими документи, показващи всички пенсионни права, натрупани от вас и вашия партньор. Впоследствие вие ​​и вашият (бивш) партньор можете да се уговорите относно разделянето на пенсията. Например можете да избирате между задължителното изравняване или метода на преобразуване. Вашият пенсионен фонд може да ви помогне да направите правилния избор.

Стъпка 7: План за родителство

Ако вие и вашият (бивш) партньор също имате деца, вие сте длъжни да изготвите родителски план заедно. Този родителски план се представя на съда заедно с искането за развод. В този план ще определите заедно споразумения относно:

  • Начинът, по който разделяте грижите и родителските задачи;
  • начина, по който се информирате и консултирате взаимно за важни събития за децата и за активите на малолетните деца;
  • разходите за грижи и възпитание на малолетните деца.

Важно е децата да участват и в съставянето на родителския план. Вашият адвокат може да изготви родителски план за вас заедно с вас. По този начин можете да сте сигурни, че родителският план отговаря на всички изисквания на съда.

Стъпка 8: Подаване на петицията

Когато всички споразумения са сключени, вашият съвместен адвокат или адвокатът на партньора ви ще подготвят петиция за развод и ще я подадат до съда. При едностранния развод на другата страна ще бъде даден период от време, за да представи делото си и след това ще бъде насрочено съдебно заседание. Ако сте избрали съвместен развод, вашият адвокат ще подаде петицията и в повечето случаи няма да е необходимо съдебно заседание.

Стъпка 9: Устно производство

По време на устните производства страните трябва да се явят заедно със своя адвокат. По време на устното изслушване на страните се дава възможност да разкажат своята история. Съдията също ще има възможност да задава въпроси. Ако съдията е на мнение, че разполага с достатъчно информация, той ще прекрати изслушването и ще посочи в какъв срок ще се произнесе.

Стъпка 10: Решението за развод

След като съдията произнесе решението за развод, можете да обжалвате до 3 месеца след постановлението, ако не сте съгласни с решението. След три месеца решението става неотменимо и разводът може да бъде вписан в гражданската книга. Едва тогава разводът е окончателен. Ако не желаете да изчакате тримесечния период, вие и вашият партньор можете да подпишете акт за съгласие, който вашият адвокат ще изготви. Този документ показва, че сте съгласни с решението за развод и че няма да обжалвате. След това не е нужно да чакате тримесечния период и можете веднага да регистрирате постановлението за развод в Гражданския регистър.

Имате ли нужда от помощ при развода си или имате някакви въпроси относно бракоразводното производство? След това се свържете със специалиста адвокати по семейно право at Law & More, при Law & More, разбираме, че разводът и последвалите събития могат да окажат голямо влияние върху живота ви. Ето защо ние приемаме личен подход. Нашите адвокати също могат да ви съдействат във всяко производство. Адвокатите в Law & More са експерти в областта на личното и семейното право и с удоволствие ще ви насочат, евентуално заедно с партньора ви, през процеса на развод.

Law & More