Искане за банкрут

Искане за банкрут

Заявлението за банкрут е мощен инструмент за събиране на дългове. Ако длъжник не плати и вземането не е оспорено, искането за несъстоятелност често може да се използва за събиране на вземане по-бързо и по-евтино. Искане за несъстоятелност може да се подаде или по собствено искане на вносителя или по искане на един или повече кредитори. Ако има причини от обществен интерес, прокуратурата също може да подаде заявление за фалит.

Защо кредитор подава заявление за фалит?

Ако вашият длъжник не плати и не изглежда, че неизплатената фактура ще бъде изплатена, можете да подадете заявление за фалит на вашия длъжник. Това увеличава шанса дългът (частично) да бъде изплатен. В края на краищата, компания, която има финансови затруднения, през повечето време все още има пари, например във фондове и недвижими имоти. В случай на фалит, всичко това ще се продава за реализация на пари за изплащане на неизплатените фактури. Искане за банкрут на длъжник се обработва от адвокат. Адвокат трябва да поиска от съда да обяви длъжника ви в несъстоятелност. Вашият адвокат представя това с искане за несъстоятелност. В повечето случаи съдията ще реши директно в съда дали вашият длъжник е обявен в несъстоятелност.

Искане за банкрут

Кога кандидатствате?

Можете да подадете заявление за несъстоятелност, ако вашият длъжник:

  • Има 2 или повече дългове, 1 от които е изискуем (срокът на плащане е изтекъл);
  • Има 2 или повече кредитори; и
  • В състояние е, в което е престанал да плаща.

Въпросът, който често чувате, е дали молба за несъстоятелност изисква повече от един кредитор. Отговорът е не. Един кредитор също може прилагам еили несъстоятелността на длъжник. Фалитът обаче може да бъде само обявен от съда, ако има повече кредитори. Тези кредитори не е задължително да са съискатели. Ако предприемач кандидатства за фалита на своя длъжник, достатъчно е да докаже по време на обработването, че има няколко кредитора. Наричаме това „изискване за множественост“. Това може да стане чрез изявления за подкрепа от други кредитори или дори чрез декларация на длъжника, че той вече не е в състояние да плаща на своите кредитори. Следователно кандидатът трябва да има „искове за подкрепа“ в допълнение към собственото си искане. Съдът ще провери това кратко и кратко.

Продължителност на производството по несъстоятелност

Като цяло съдебното заседание в производството по несъстоятелност се провежда в рамките на 6 седмици от подаването на исковата молба. Решението следва по време на изслушването или възможно най-скоро след това. По време на изслушването страните могат да получат забавяне до 8 седмици.

Разходи за производство по несъстоятелност

За това производство плащате съдебни такси в допълнение към разходите на адвокат.

Как се развива процедурата по несъстоятелност?

Производството по несъстоятелност започва с подаване на искане за несъстоятелност. Вашият адвокат започва процедурата, като подава молба до съда с искане за обявяване на банкрута на вашия длъжник от ваше име. Вие сте молителят.

Исковата молба трябва да бъде подадена до съда в региона, в който длъжникът има местожителство. За да кандидатства за несъстоятелност като кредитор, длъжникът трябва да бъде призован няколко пъти и в крайна сметка да бъде обявен за неизпълнен.

Покана за изслушването

В рамките на няколко седмици вашият адвокат ще бъде поканен от съда да присъства на съдебното заседание. В това известие ще бъде посочено кога и къде ще се проведе изслушването. Вашият длъжник също ще бъде уведомен.

Несъгласен ли е длъжникът с искането за несъстоятелност? Той или тя може да отговори, като представи писмена защита или устна защита по време на изслушването.

Изслушването

Не е задължително длъжникът да присъства на съдебното заседание, но се препоръчва. Ако длъжник не се яви, той може да бъде обявен в несъстоятелност с решение за неизпълнение.

Вие и / или вашият адвокат трябва да се яви в съдебното заседание. Ако никой не се яви в съдебното заседание, искането може да бъде отхвърлено от съдията. Изслушването не е публично и съдията обикновено взема своето решение по време на съдебното заседание. Ако това не е възможно, решението ще последва възможно най-скоро, обикновено в рамките на 1 или 2 седмици. Заповедта ще бъде изпратена на вас и на длъжника, и на участващите адвокати.

Отхвърляне

Ако вие като кредитор не сте съгласни с отхвърленото решение на съдилищата, можете да подадете жалба.

Разпределяне

Ако съдът уважи искането и обяви длъжника в несъстоятелност, длъжникът може да подаде жалба. Ако длъжникът обжалва, така или иначе фалитът ще се осъществи. С решение на съда:

  • Длъжникът веднага е в несъстоятелност;
  • Съдията назначава ликвидатор; и
  • Съдията назначава надзорен съдия.

След обявяване на несъстоятелността от съда (юридическото) лице, което е обявено в несъстоятелност, ще загуби разпореждането и управлението на активите и ще бъде обявено за неразрешено. Ликвидаторът е единственият, който все още има право да действа от този момент нататък. Ликвидаторът ще действа вместо фалиралия (лицето, обявено в несъстоятелност), ще управлява ликвидацията на масата на несъстоятелността и ще се грижи за интересите на кредиторите. В случай на големи фалити могат да бъдат назначени няколко ликвидатори. За някои действия ликвидаторът трябва да поиска разрешение от надзорния съдия, например в случай на уволнение на персонал и продажба на битови ефекти или активи.

По принцип всеки доход, който длъжникът получава по време на фалита, ще бъде добавен към активите. На практика обаче ликвидаторът прави това в съгласие с длъжника. Ако частно лице е обявено в несъстоятелност, важно е да се знае какво се покрива от фалита и кое не. Първите нужди и част от дохода, например, не са включени в несъстоятелността. Длъжникът може да извършва и обикновени правни действия; но активите на фалита не са обвързани от това. Освен това ликвидаторът ще направи публично достояние решението на съда, като го регистрира в регистъра за несъстоятелност и Търговската камара и като пусне реклама в национален вестник. Несъстоятелността ще регистрира съдебното решение в Централния регистър по несъстоятелността (CIR) и ще го публикува в Държавен вестник. Това е разработено, за да се даде възможност на други възможни кредитори да докладват на ликвидатора и да предявят своите вземания.

Задачата на надзорния съдия в това производство е да контролира процеса на управление и ликвидация на несъстоятелните активи и действията на ликвидатора. По препоръка на надзорния съдия съдът може да постанови заложник на фалиралия. Надзорният съдия може също да призовава и изслушва свидетели. Заедно с ликвидатора надзорният съдия подготвя така наречените заседания за проверка, на които той ще изпълнява функциите на председател. Срещата за проверка се провежда в съда и е събитие, когато ще бъдат съставени списъците на дълга, съставени от ликвидатора.

Как ще се разпределят активите?

Ликвидаторът определя реда, по който ще бъдат изплатени кредиторите: реда на класирането на кредиторите. Колкото по-високо сте класирани, толкова по-голям е шансът да бъдете изплатени като кредитор. Редът за класиране зависи от вида на вземанията на кредиторите.

Първо, доколкото е възможно, ще бъдат изплатени дълговете на активите. Това включва заплатата, наема и заплатата на ликвидатора след датата на фалита. Оставащият баланс отива към привилегированите вземания, включително държавните данъци и надбавки. Всички останали средства отиват на необезпечените ("обикновени") кредитори. След като гореизброените кредитори бъдат изплатени, всяка останала част отива на подчинените кредитори. Ако все още има пари, те ще бъдат изплатени на акционерите (ите), ако се отнася до NV или BV. При фалит на физическо лице, остатъкът отива при фалиралия. Това обаче е изключителна ситуация. В много случаи не остава много за необезпечените кредитори, камо ли за фалиралите.

Изключение: сепаратисти

Сепаратистите са кредитори с:

  • Закон за ипотеката:

Търговският или жилищният имот е обезпечение за ипотеката и ипотечния доставчик може да поиска обезпечение в случай на неплащане.

  • Право на залог:

Банката е отпуснала кредит с условието, че ако не се извърши плащане, тя има право на залог, например върху търговския опис или акциите.

Искът на сепаратист (това, което думата вече предполага) е отделен от фалит и може да бъде предявен незабавно, без първо да го иска от ликвидатор. Ликвидаторът обаче може да поиска от сепаратиста да изчака разумен период.

Последствия

За вас като кредитор решението на съда има следните последици:

  • Вече не можете сами да изземвате длъжника
  • Вие или вашият адвокат ще подадете искането си с документални доказателства до ликвидатора
  • На заседанието за проверка се съставя окончателният списък на исканията
  • Получавате заплащане според списъка с дългове на ликвидатора
  • Останал дълг може да бъде събран след фалита

Ако длъжникът е физическо лице, в някои случаи е възможно след фалита длъжникът да подаде искане до съда за преобразуване на фалита в преструктуриране на дълга.

За длъжника решението на съда има следните последици:

  • Изземване на всички активи (с изключение на необходимостите)
  • Длъжникът губи управлението и разпореждането с активите си
  • Кореспонденцията отива директно към ликвидатора

Как приключва процедурата по несъстоятелност?

Фалитът може да приключи по следните начини:

  • Ликвидация поради липса на активи: Ако няма достатъчно активи, за да може да изплаща други, различни от дълговете на активите, фалитът ще бъде прекратен поради липса на активи.
  • Прекратяване поради уговорка с кредиторите: Фалитът може да предложи еднократна уговорка на кредиторите. Подобно предложение означава, че банкрутът плаща процент от съответния иск, срещу който е освободен от дълговете си за останалата част от вземането.
  • Анулиране поради обвързващия ефект на окончателния списък за разпределение: това е, когато активите нямат достатъчен обем за разпределение на необезпечените кредитори, но приоритетните кредитори могат да бъдат изплатени (отчасти).
  • Определяне на решението на съда, постановено с решението на Апелативния съд
  • Отмяна при поискване на фалиралия и едновременно с това произнасяне на прилагането на договора за преструктуриране на дълга.

Моля, обърнете внимание: Физическо лице също може да бъде съдено отново за дълговете, дори и след като банкрутът е прекратен. Ако се е провела среща за проверка, законът предоставя възможност за изпълнение, тъй като докладът на заседанието за проверка ви дава право на заглавие на изпълнение, което може да бъде приложено. В такъв случай вече нямате нужда от присъда за изпълнение. Разбира се, остава въпросът; какво все още може да се получи след фалит?

Какво се случва, ако длъжник не съдейства по време на производството по несъстоятелност?

Длъжникът е длъжен да съдейства и да предоставя на ликвидатора цялата необходима информация. Това е така нареченото „задължение за информиране“. Ако ликвидаторът е възпрепятстван, той може да предприеме мерки за принудително изпълнение, като разпит за фалит или вземане на заложници в Център за задържане. Ако длъжникът е извършил определени действия преди обявяването на несъстоятелност, в резултат на което кредиторите имат по-малък шанс да възстановят дългове, ликвидаторът може да отмени тези действия („банкрутиране“). Това трябва да бъде правен акт, който длъжникът (по-късно фалиралият) извърши без задължения, преди обявяването на несъстоятелност и като извърши този акт, длъжникът знаеше или би трябвало да знае, че това ще доведе до неизгодно положение за кредиторите.

В случай на юридическо лице, ако ликвидаторът намери доказателства, че директорите са злоупотребили с фалиралото юридическо лице, те могат да бъдат подведени под частна отговорност. Нещо повече, за това можете да прочетете в нашия вече написан блог: Отговорност на директорите в Холандия.

Контакти

Искате ли да знаете какво Law & More може да направи за вас?
Моля, свържете се с нас на телефон на +31 40 369 06 80 или ни изпратете имейл:

Том Мевис, адвокат в Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Руби ван Керсберген, адвокат в Law & More - ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl

Law & More