Развод и ситуацията около вируса на короната

Развод и ситуацията около вируса на короната

Коронавирусът има далечни последици за всички нас. Трябва да се опитаме да останем у дома колкото е възможно повече и да работим и от вкъщи. Това гарантира, че всеки ден прекарвате повече време с партньора си, отколкото преди. Повечето хора не са свикнали да прекарват толкова много време заедно всеки ден. В някои домакинства тази ситуация дори предизвиква необходимото напрежение. Особено за онези партньори, които вече трябваше да се справят с проблемите във връзката преди кризата в Корона, настоящите обстоятелства могат да създадат несъстоятелна ситуация. Някои партньори дори могат да стигнат до извода, че е по-добре да се разведат. Но какво ще кажете за това по време на кризата в Корона? Можете ли да кандидатствате за развод, въпреки мерките, свързани с коронавируса, за да останете у дома колкото е възможно повече?

Въпреки по-строгите мерки на RIVM, все още можете да започнете процедури за развод. Адвокатите за развод на Law & More може да ви посъветва и да ви помогне в този процес. В хода на процедурите за развод може да се направи разграничение между развод по съвместно искане и едностранно развод. В случай на развод по съвместно искане, вие и вашият (бивш) партньор подавате една петиция. Освен това, вие се съгласявате на всички договорености. Едностранното искане за развод е искане на един от двамата съдружници до съда за прекратяване на брака. В случай на развод по съвместно искане обикновено не е необходимо съдебно заседание. В случай на едностранно искане за развод е обичайна практика да се насрочи устно изслушване в съда след писмения кръг. Повече информация за развода можете да намерите на нашата страница за развод.

В резултат на избухването на коронавирус съдилищата, трибуналите и специалните колегии работят от разстояние и доколкото е възможно чрез цифрови методи. За семейни дела във връзка с коронавируса има временна уредба, съгласно която окръжните съдилища по принцип разглеждат само устно дела, които се считат за много спешни чрез телефонна (видео) връзка. Например, един случай се счита за много спешен, ако съдът е на мнение, че безопасността на децата е застрашена. При по-неотложни семейни дела съдилищата преценяват дали естеството на делата е подходящо да се разглежда в писмена форма. В такъв случай страните ще бъдат помолени да се съгласят с това. Ако страните имат възражения срещу писмена процедура, съдът все още може да насрочи устно изслушване чрез телефонна (видео) връзка.

Какво означава това за вашата ситуация?

Ако сте в състояние да обсъдите процедурата за развод помежду си и е възможно също така да се уговорите заедно, препоръчваме ви да предпочитате съвместна молба за развод. Сега, когато това обикновено не изисква съдебно заседание и разводът може да бъде уреден писмено, това е най-подходящият начин за развод по време на кризата в короната. Съдилищата се стремят да вземат решения по съвместни заявления в сроковете, определени със закон, дори по време на кризата в короната.

Ако не можете да постигнете споразумение с вашия (бивш) партньор, ще бъдете принудени да започнете едностранна процедура за развод. Това е възможно и по време на кризата в короната. Процедурата за развод по едностранно искане започва с подаване на петицията, в която разводът и всички допълнителни разпоредби (издръжка, разделяне на имущество и др.) Се искат от адвоката на един от съдружниците. След това настоящата молба се представя на другия партньор от съдебен изпълнител. След това другият партньор може да представи писмена защита в рамките на 6 седмици. След това обикновено се насрочва устно изслушване и по принцип следва присъдата. В резултат на мерките на короната едностранното заявление за развод може да отнеме повече време, преди да може да се проведе устно изслушване, ако случаят не може да бъде разгледан писмено.

В този контекст е възможно да се започне процедура за развод и по време на кризата в короната. Това може да бъде или съвместно искане, или едностранно заявление за развод.

Онлайн развод по време на кризата в Корона в Law & More

Също в тези специални времена адвокатите за развод на Law & More са на ваше разположение. Можем да Ви посъветваме и да Ви напътстваме чрез телефонно обаждане, видео разговор или електронна поща. Ако имате въпроси относно развода си, моля, не се колебайте да се свържете с нашия офис. Имаме удоволствието да ви помогнем!

Law & More