Допълнителни санкции срещу Русия Изображение

Допълнителни санкции срещу Русия

След седем пакета от санкции, въведени от правителството срещу Русия, осми пакет от санкции вече също беше въведен на 6 октомври 2022 г. Тези санкции идват в допълнение към мерките, наложени срещу Русия през 2014 г. за анексирането на Крим и неспазването на споразуменията от Минск. Мерките са насочени към икономически санкции и дипломатически мерки. Новите санкции са насочени към признаване на неправителствените райони на Донецка и Луганска области на Украйна и изпращане на руски сили в тези райони. В този блог можете да прочетете какви санкции са добавени и какво означава това както за Русия, така и за ЕС.

Предишни санкции по сектори

Списък със санкции

ЕС е наложил ограничения на определени лица, компании и организации. Списъкът[1] на ограниченията е разширен няколко пъти, така че е препоръчително да се консултирате с него, преди да правите бизнес с руско дружество.

Хранителни продукти (агро-хранителни)

На фронта на хранително-вкусовата промишленост има забрана за внос на морски дарове и спиртни напитки от Русия и забрана за износ на различни продукти от декоративни растения. Те включват луковици, грудки, рози, рододендрони и азалии.

На отбраната

Има забрана за внос и износ на оръжия и свързани продукти, предоставящи услуги и поддръжка. Освен това има забрана за продажба, доставка, трансфер и износ на граждански огнестрелни оръжия, техните основни части и боеприпаси, военни превозни средства и оборудване, паравоенно оборудване и резервни части. Той също така забранява доставката на определени продукти, технологии, техническа поддръжка и посредничество, свързани с продукти, които могат да се използват за „двойна употреба“. Двойната употреба означава, че стоките могат да бъдат използвани за нормална употреба, но също и за военна употреба.

Енергиен сектор

Енергийният сектор включва дейности, включващи проучване, производство, разпространение в Русия или добив на петрол, природен газ или твърди изкопаеми горива. Но също така и производство или дистрибуция в Русия или продукти от твърди горива, рафинирани петролни продукти или газ. А също така строителство и изграждане на съоръжения или инсталиране на оборудване за, или предоставяне на услуги, оборудване или технология за дейности, свързани с производство на електроенергия или електроенергия.

Правенето на нови инвестиции в целия руски енергиен сектор е забранено. Освен това съществуват широкообхватни ограничения за износ на оборудване, технологии и услуги в енергийния сектор. Има също така забрана за износ на определено оборудване, технологии и услуги за технологии за рафиниране на нефт, дълбоководно проучване и добив на нефт, проучване и добив на нефт в Арктика и проекти за шистов нефт в Русия. И накрая, ще има забрана за закупуване, внос и трансфер на суров петрол и рафинирани нефтопродукти от Русия.

Финансов сектор

Забранено е предоставянето на заеми, счетоводство, данъчни консултации, консултации и инвестиционни продукти на руското правителство, Централната банка и свързани лица/организации. Освен това не могат да се предоставят услуги от доверителни компании на тази група. Освен това вече нямат право да търгуват с ценни книжа и няколко банки бяха отрязани от международната платежна система SWIFT.

Индустрия и суровини

Забраната за внос се прилага за цимент, торове, изкопаеми горива, реактивно гориво и въглища. Големите компании в сектора на машините трябва да се съобразят с допълнителни санкции. Освен това някои машини не могат да бъдат транспортирани до Русия.

транспорт

Авиационни части и ремонт, свързани финансови услуги и допълнителни стоки, използвани в авиацията. Въздушното пространство на ЕС също е затворено за руски самолети. Санкции има и срещу големи компании от авиационния сектор. Освен това има забрана за автомобилен транспорт за руски и беларуски транспортни компании. Има някои изключения, включително за медицински, селскостопански и хранителни продукти и хуманитарна помощ. Освен това на кораби под руски флаг се отказва достъп до пристанищата на ЕС. Санкции има и срещу големи компании в руския корабостроителен сектор.

Материали

Няколко компании вече нямат право да излъчват в ЕС, за да се противопоставят на пропагандата и фалшивите новини.

Бизнес услуги

Предоставянето на бизнес услуги не е разрешено, когато включва счетоводни, одиторски услуги, данъчни консултации, връзки с обществеността, консултации, облачни услуги и управленски съвети.

Изкуство, култура и луксозни стоки

По отношение на този сектор се замразяват стоки, принадлежащи на хора от санкционния списък. Транзакциите и износът на луксозни стоки за лица, компании и организации в Русия или за използване в Русия също са забранени.

Нови мерки от 6 октомври 2022 г

Нови стоки са включени в списъка за внос и износ. Наложен е таван и за морския транспорт на руски петрол за трети страни. Наложени са и допълнителни ограничения върху търговията и услугите на Русия.

Удължаване на забраната за внос и износ

Ще стане незаконен вносът на продукти от стомана, дървесна маса, хартия, пластмаси, елементи за бижутерийната индустрия, козметика и цигари. Тези стоки ще бъдат добавени към съществуващия списък като разширения. Превозът на допълнителни стоки, използвани в авиационния сектор, също ще бъде ограничен. Освен това забраната за износ е разширена за предмети, които могат да се използват за двойна употреба. Това има за цел да ограничи военното и технологично укрепване на Русия и развитието на нейния сектор за отбрана и сигурност. Списъкът вече включва определени електронни компоненти, допълнителни химикали и стоки, които могат да бъдат използвани за смъртно наказание, изтезания или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Руски морски транспорт

Руският корабен регистър също ще бъде забранен за транзакции. Новите санкции забраняват търговията по море с трети страни на суров петрол (от декември 2022 г.) и петролни продукти (от февруари 2023 г.), произхождащи или изнасяни от Русия. Техническа помощ, финансиране на брокерски услуги и финансова помощ също може да не се предоставят. Такъв транспорт и услуги обаче могат да бъдат предоставени, когато петрол или петролни продукти се закупуват на или под предварително определен таван на цените. Тази санкция все още не е въведена, но правното основание вече е налице. То ще влезе в сила едва когато се постави таван на цените на европейско ниво.

Правен съвет

Сега е забранено предоставянето на правни консултантски услуги на Русия. Представителството, съветите, подготовката на документи или проверката на документи в контекста на законното представителство обаче не попадат в правните консултации. Това следва от разясненията за правно-консултантските услуги на новия пакет от санкции. Случаи или производства пред административни органи, съдилища или други надлежно учредени официални трибунали, или в арбитражни процедури или производства по медиация също не се считат за правни съвети. На 6 октомври 2022 г. Холандската адвокатска колегия посочи, че все още обмисля последиците за адвокатската професия от влизането в сила на тази санкция. За момента се препоръчва да се консултирате с декана на Холандската адвокатска колегия, когато желаете да помогнете/съветвате руски клиент.

Archiтектове и инженери

Архитектурните и инженерните услуги включват градоустройствено планиране и ландшафтно архитектурни услуги и свързани с инженерството научни и технически консултантски услуги. Тя е ограничена чрез забрана за предоставяне на архитектурни и инженерни услуги, както и на ИТ консултантски услуги и правни консултации. Предоставянето на техническа помощ обаче ще бъде разрешено за стоки, изнасяни за Русия. Тогава продажбата, доставката, трансферът или износът на тези стоки не следва да бъдат забранени съгласно настоящия регламент, когато се предоставя техническа помощ.

ИТ консултантски услуги

Те включват инсталиране на компютърен хардуер. Помислете също за помощ при оплаквания при инсталиране на хардуер и мрежи, „ИТ консултантски услуги“ включват консултантски услуги, свързани с инсталиране на компютърен хардуер, услуги за внедряване на софтуер. Цялостно включва и разработване и внедряване на софтуер. Освен това е забранено предоставянето на услуги за портфейли, сметки и попечителство на крипто активи за руски лица или лица, пребиваващи в Русия, независимо от общата стойност на крипто активите.

Други санкции

Други въведени мерки са възможността лица и образувания, които улесняват избягването на санкции, да бъдат включени в списъка със санкции. Освен това има забрана жителите на ЕС да участват в бордовете на директорите на някои руски държавни компании. Няколко физически и юридически лица също са включени в списъка със санкции. Сред тях са представители на руския отбранителен сектор, известни лица, разпространяващи дезинформация за войната и участващи в организирането на незаконни референдуми.

Съветът също така реши да разшири географския обхват на санкциите от 23 февруари, включително по-специално забраната за внос на стоки от неправителствените Донецка и Луганска области, до неконтролираните райони на Запорожка и Херсонска области. Мерките срещу отговорните за подкопаване или заплаха за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна са валидни до 15 март 2023 г.

Контакти

При определени обстоятелства има изключения относно горните санкции. Искате ли да научите повече за това? Тогава не се колебайте да се свържете с нашия Том Мийвис на адрес tom.meevis@lawandmore.nl или Максим Ходак, на maxim.hodak@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0)40-3690680.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Law & More