Промени в трудовото законодателство

Промени в трудовото законодателство

Пазарът на труда непрекъснато се променя поради различни фактори. Едната е нуждите на служителите. Тези нужди създават търкания между работодател и служители. Това води до промяна на правилата на трудовото право заедно с тях. От 1 август 2022 г. в трудовото законодателство бяха въведени редица важни промени. През Директива на ЕС за прозрачни и предвидими условия на заетост Закон за прилагане, моделът на заетост се оформя в прозрачен и предвидим пазар. По-долу промените са очертани една по една.

Предвидимо работно време

От 1 август 2022 г., ако сте служител с нестандартно или непредсказуемо работно време, трябва предварително да определите своите референтни дни и часове. Това обуславя и следното. Служители, които са били наети най-малко 26 седмици, могат да поискат работа с по-предвидими и сигурни условия на труд. Ако във фирмата работят по-малко от 10 служители, трябва да се даде писмен и мотивиран отговор в тримесечен срок. Ако във фирмата има повече от 10 служители, този срок е един месец. Очаква се навременен отговор от страна на работодателя, тъй като в противен случай молбата трябва да бъде удовлетворена без съмнение.

Освен това срокът за предизвестие за отказ от работа ще бъде коригиран на четири дни преди започване. Това означава, че като служител можете да откажете работа, ако е поискана от работодателя по-малко от четири дни преди започване на работа.

Право на безплатно задължително образование/обучение

Ако, като служител, искате или трябва да присъствате на курс за обучение, вашият работодател трябва да заплати всички разходи за това обучение, включително допълнителни разходи за учебни пособия или пътни разходи. Освен това трябва да имате възможност да присъствате на обучението в работно време. Новата наредба от 1 август 2022 г. забранява уговарянето на клауза за разходите за обучение за задължително обучение в трудовия договор. От тази дата тези правила се прилагат и за съществуващи договори. При това няма значение дали сте завършили обучението добре или слабо и дали трудовият договор се прекратява.

Какво представляват задължителните курсове за обучение?

Обучението, произтичащо от националното или европейското законодателство, попада в обхвата на задължителното обучение. Обучението, което следва от колективен трудов договор или разпоредба за правно положение, също е включено. Също така курс на обучение, който е функционално необходим или предвижда продължаване в случай, че длъжността стане свободна. Курс на обучение или образование, което вие като служител трябва да преминете за професионална квалификация, не попада автоматично в задължителното обучение. Основното условие е работодателят да е задължен по схема да предлага определено обучение на служителите.

Спомагателни дейности

Спомагателните дейности са работа, която извършвате в допълнение към дейностите в длъжностната ви характеристика, като организиране на фирмени излети или управление на собствен бизнес. Тези дейности могат да бъдат уговорени в трудовия договор, но могат и да бъдат забранени. От началото на август '22 се изисква обективна обосновка за позоваване на клауза за спомагателни дейности. Пример за обективно оправдание е, когато участвате в дейности, които биха могли да навредят на имиджа на организацията.

Разширено задължение за разкриване

Задължението на работодателя да информира е разширено, за да включва следните теми. Служителят трябва да бъде информиран за:

  • Процедурата по прекратяване на трудовия договор, включително изискванията, крайната дата и датите на изтичане;
  • формите на платен отпуск;
  • продължителността и условията на изпитателния срок;
  • работна заплата, включително срокове, размер, компоненти и начин на плащане;
  • Право на обучение, неговото съдържание и обхват;
  • за какво се осигурява работникът и кои органи го администрират;
  • името на наемателя при срочен трудов договор;
  • условия на работа, надбавки и разходи и връзки в случай на командироване от Холандия в друга държава от ЕС.

Има разлика между хората с фиксирано работно време и хората с непредвидимо работно време. При предвидимото работно време работодателят трябва да информира за продължителността на работния период и заплащането за извънреден труд. При непредсказуемо работно време трябва да бъдете информирани

  • времето, в което трябва да работите;
  • минимален брой платени часове;
  • работната заплата за часовете над минималния брой работни часове;
  • минималното време за свикване (поне четири дни предварително).

Последната промяна за работодателите е, че вече не са длъжни да определят едно или повече работни места, ако служителят няма фиксирано работно място. След това може да се посочи, че вие ​​сте свободни да определите собственото си работно място.

Като служител не можете да бъдете в неравностойно положение, когато искате да изпълнявате някой от тези предмети. Следователно прекратяването на трудовия договор не може да бъде направено поради нито една от тези причини.

Контакти

Имате ли въпроси, свързани с трудовото право? Тогава не се колебайте да се свържете с нашите адвокати на info@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0)40-3690680.

Law & More