Авторско право върху снимки

Авторско право върху снимки

Всеки прави снимки почти всеки ден. Но едва ли някой обръща внимание на факта, че правото на интелектуална собственост под формата на авторски права опира до всяка снимка, направена. Какво е авторско право? А какво ще кажете например за авторското право и социалните медии? В крайна сметка в наши дни броят на направените снимки, които впоследствие се появяват във Facebook, Instagram или Google, е по-голям от всякога. След това тези снимки са достъпни онлайн за голяма аудитория. Кой тогава все още има авторските права върху снимките? А позволено ли ви е да публикувате снимки в социалните медии, ако във вашите снимки има други хора? На тези въпроси се отговаря в блога по-долу.

Авторско право върху снимки

Авторско право

Законът определя авторското право, както следва:

„Авторските права са изключителното право на създателя на литературно, научно или художествено произведение или на неговите наследници по заглавие да го публикува и възпроизвежда при спазване на ограниченията, наложени от закона.“

С оглед на законовата дефиниция на авторското право, вие като създател на снимката имате две изключителни права. На първо място, имате право на експлоатация: право да публикувате и умножавате снимката. Освен това имате право на авторско право: правото да възразите срещу публикуването на снимката, без да споменавате вашето име или друго определение като производител и срещу всяка промяна, промяна или осакатяване на вашата снимка. Авторските права се натрупват автоматично на създателя от момента на създаване на произведението. Ако направите снимка, автоматично и законно ще придобиете авторските права. Така че не е нужно да се регистрирате или кандидатствате за авторски права никъде. Авторските права обаче не са валидни за неопределено време и изтичат седемдесет години след смъртта на създателя.

Авторско право и социални медии

Тъй като имате авторско право като производител на снимката, можете да решите да публикувате снимката си в социалните медии и по този начин да я направите достъпна за широка аудитория. Това често се случва. Вашите авторски права няма да бъдат засегнати от публикуването на снимката във Facebook или Instagram. И все пак такива платформи често могат да използват вашите снимки без разрешение или плащане. Вашите авторски права ще бъдат ли нарушени? Не винаги. Обикновено давате права за използване на снимката, която публикувате онлайн чрез лиценз на такава платформа.

Ако качите снимка в такава платформа, често се прилагат „условия за ползване“. Условията за ползване могат да съдържат разпоредби, които при ваше съгласие упълномощавате платформата да публикува и възпроизвежда вашата снимка по определен начин, за определена цел и или в определена област. Ако сте съгласни с такива условия, платформата може да публикува вашата снимка онлайн под свое име и да я използва за маркетингови цели. Изтриването на снимката или акаунта ви, в който публикувате снимките обаче, също ще прекрати правото на платформата да използва вашите снимки в бъдеще. Това често не се отнася за копия на вашите снимки, направени преди това от платформата и при определени обстоятелства платформата може да продължи да използва тези копия.

Нарушение на вашите авторски права е възможно само ако е публикувано или възпроизведено без ваше разрешение като автор. В резултат на това вие, като компания или като физическо лице, можете да понесете щети. Ако някой друг премахне снимката ви например от Facebook или Instagram акаунт и след това я използва без разрешение или споменаване на източника в собствения си уебсайт / акаунт, вашите авторски права може да са нарушени и вие като създател можете да предприемете действия срещу нея , Имате ли въпроси относно ситуацията си в това отношение, бихте ли искали да регистрирате авторските си права или да защитите работата си срещу лица, които нарушават вашите авторски права? След това се свържете с адвокатите на Law & More.

Права на портрет

Въпреки че производителят на снимката има авторските права и следователно две изключителни права, тези права не са абсолютни при определени обстоятелства. Има ли и други хора на снимката? Тогава производителят на снимката трябва да вземе предвид правата на сниманите лица. Лицата на снимката имат права върху портрет, които се отнасят до публикуването на портрета, който е направен от него / нея. Портрет е, когато човекът на снимката може да бъде разпознат, дори ако лицето не се вижда. Характерна стойка или среда могат да бъдат достатъчни.

Беше ли направена снимката, направена от името на човека и дали производителят иска да публикува снимката? Тогава производителят се нуждае от разрешение от снимания човек. Ако липсва разрешение, снимката може да не се публикува. Няма ли възлагане? В този случай човекът, сниман, може въз основа на правото си на портрет да се противопостави на публикуването на снимката, ако може да демонстрира разумен интерес от това. Често разумният интерес включва поверителност или търговски аргументи.

Искате ли повече информация за авторските права, правата върху портрета или нашите услуги? След това се свържете с адвокатите на Law & More, Нашите адвокати са експерти в областта на правото на интелектуална собственост и с радост ще ви помогнат.

Law & More