Цифровият подпис и неговата стойност

Цифровият подпис и неговата стойност

В днешно време както частните, така и професионалните партии все по-често сключват дигитален договор или се примиряват със сканиран подпис. Намерението разбира се не е по-различно от това с нормален ръкописен подпис, а именно да обвърже страните с определени задължения, защото те са посочили, че знаят съдържанието на договора и са съгласни с него. Но може ли цифровият подпис да бъде присвоен на същата стойност като на ръкописния подпис?

Цифровият подпис и неговата стойност

Закон за електронните подписи на Холандия

С появата на Нидерландския закон за електронни подписи към Гражданския кодекс е добавен член 3: 15а със следното съдържание: „електронен подпис има същите правни последици като ръкописен (мокър) подпис“. Това е предмет на условието, че методът, използван за неговото удостоверяване, е достатъчно надежден. Ако не, цифровият подпис може да бъде обявен за невалиден от съдията. Степента на надеждност също зависи от целта или значението на договора. Колкото по-голяма е важността, толкова повече надеждност се изисква. Електронният подпис може да има три различни форми:

  1. - обикновен цифров подпис. Този формуляр включва и сканирания подпис. Въпреки че тази форма на подпис е лесна за подправяне, при определени обстоятелства тя може да се счита за достатъчно надеждна и следователно валидна.
  2. - напреднал цифров подпис. Този формуляр се придружава от система, при която уникален код е свързан със съобщението. Това се извършва от доставчици на услуги като DocuSign и SignRequest. Такъв код не може да се използва с подправено съобщение. В края на краищата този код е свързан по уникален начин с подписващия и дава възможност за идентифициране на подписалия. Следователно тази форма на цифров подпис има повече гаранции от „нормалния“ цифров подпис и може поне да се счита за достатъчно надеждна и следователно юридически валидна.
  3. - заверено цифров подпис. Тази форма на цифров подпис използва квалифициран сертификат. Квалифицираните сертификати се издават на притежателя само от специални органи, които се признават и регистрират от органа за телекомуникационен надзор за потребителите и пазарите и при строги условия. С такъв сертификат Законът за електронните подписи се отнася до електронно потвърждение, което свързва данни за проверка на цифров подпис към конкретно лице и потвърждава самоличността на това лице. „Достатъчната надеждност“ и по този начин законната валидност на цифровия подпис са гарантирани чрез такъв квалифициран сертификат.

Така всяка форма, като ръкописен подпис, може да бъде юридически валидна. По същия начин, съгласявайки се по имейл, нормалният цифров подпис може да установи и правно обвързващо споразумение. По отношение на доказателствата обаче само квалифицираният цифров подпис е същият като ръкописния подпис. Само тази форма на подпис доказва, поради степента на надеждността му, че изявлението на намерението на подписателя е безспорно и подобно на ръкописен подпис изяснява кой и кога е обвързан от споразумението. В крайна сметка въпросът е, че другата страна трябва да може да провери дали другата му страна всъщност е лицето, което се е съгласило с договора. Следователно, в случай на квалифициран цифров подпис, зависи от другата страна да докаже, че такъв подпис не е автентичен. Докато съдията, в случай на усъвършенстван цифров подпис, ще приеме, че подписът е автентичен, той ще носи тежестта и риска от доказване в случай на обикновения цифров подпис.

По този начин няма разлика между цифровия и ръкописния подпис по отношение на правна стойност. Това обаче е различно по отношение на доказателствената стойност. Искате ли да знаете коя форма на цифровия подпис е най-подходяща за вашето споразумение? Или имате други въпроси относно цифровия подпис? Моля свържете се Law & More, Нашите юристи са експерти в областта на цифровия подпис и договори и с удоволствие дават съвети.

Law & More