Изображение на обида, клевета и клевета

Обида, клевета и клевета

Изразяването на вашето мнение или критики по принцип не е табу. Това обаче има своите граници. Изявленията не трябва да са незаконни. Дали дадено изявление е незаконно, ще се преценява за конкретна ситуация. В решението се прави баланс между правото на свобода на изразяване, от една страна, и правото на защита на честта и репутацията на човек, от друга страна. Обиждащите лица или предприемачите винаги имат отрицателна конотация. В някои случаи обида се счита за незаконна. На практика често се говори за две форми на обида. Може да има клевета и / или клевета. И клеветата, и клеветата умишлено поставят жертвата в лоша светлина. Какво точно означават клевета и клевета, е обяснено в този блог. Ще разгледаме и санкциите, които могат да бъдат наложени срещу лице, което е виновно за клевета и / или клевета.

обида

„Всяка умишлена обида, която не е обхваната от клевета или клевета“, се квалифицира като обикновена обида. Характерно за обидата е, че става дума за нарушение на жалбата. Това означава, че обвиняемият може да бъде преследван само когато жертвата го е съобщила. Обидата обикновено се разглежда само като нещо, което не е подредено, но ако добре знаете правата си, в някои случаи можете да гарантирате, че лицето, което ви е обидило, може да бъде преследвано. Често обаче се случва жертвата да не съобщава за обида, защото може да изпита повече недостатъци във връзка с публичността на случая.

клевета

Когато става въпрос за умишлено нападение на нечия чест или добро име, с цел да се публикува, тогава този човек е виновен за клевета. Умишленото нападение означава, че името на някого е нарочно поставено в лоша светлина. С умишлено нападение законодателят означава, че сте наказуеми, ако умишлено кажете лоши неща за дадено лице, група или организация, с цел да го оповестите. Клеветата може да се проведе както устно, така и писмено. Когато се извършва в писмена форма, той се квалифицира като клеветническа бележка. Мотивите за клевета често са отмъщение или неудовлетвореност. Предимство за жертвата е, че извършената клевета е по-лесна за доказване, ако е в писмена форма.

Клевета

За клевета се говори, когато някой умишлено се клевети, като прави публични изявления, за които знае или е трябвало да знае, че изявленията не се основават на истината. Следователно клеветата може да се разглежда като обвиняването на някого чрез лъжи.

Обвинението трябва да се основава на факти

Важен въпрос, който се разглежда на практика, е дали и ако да, в каква степен обвиненията са намерили подкрепа в факти, които са били налични към момента на изявленията. Следователно съдията поглежда назад към ситуацията, каквато е била в момента, в който са направени въпросните изявления. Ако определени изявления изглеждат незаконосъобразни на съдията, той ще постанови, че лицето, което е направило изявлението, носи отговорност за причинените от него вреди. В повечето случаи жертвата има право на обезщетение. В случай на неправомерно изявление, жертвата може да поиска поправяне с помощта на адвокат. Поправянето означава, че се коригира незаконно публикуване или изявление. Накратко, в поправка се посочва, че предишно съобщение е било неправилно или неоснователно.

Граждански и наказателни процедури

В случай на обида, клевета или клевета жертвата има възможност да премине през гражданско и наказателно производство. Чрез гражданското право жертвата може да поиска обезщетение или коригиране. Тъй като клеветата и клеветата също са престъпни престъпления, жертвата също може да ги съобщи и да поиска извършителят да бъде преследван по наказателно законодателство.

Обида, клевета и клевета: какви са санкциите?

Простата обида може да бъде наказуема. Условие за това е, че жертвата трябва да е направила доклад и прокуратурата трябва да е решила да преследва заподозрения. Максималната присъда, която съдията може да наложи, е три месеца затвор или глоба от втора категория (4,100 XNUMX евро). Размерът на глобата или (лишаване от свобода) зависи от тежестта на обидата. Например, дискриминационните обиди се наказват по-тежко.

Клеветата също е наказуема. Тук отново жертвата трябва да е направила доклад и прокуратурата трябва да е решила да преследва обвиняемия. В случай на клевета съдията може да наложи максимално задържане от шест месеца или глоба от трета категория (8,200 XNUMX евро). Както в случая с обида, и тук се взема предвид сериозността на престъплението. Например клеветата срещу държавен служител се наказва по-строго.

В случай на клевета наказанията, които могат да бъдат наложени, са значително по-тежки. В случай на клевета съдът може да наложи максимален срок на лишаване от свобода от две години или глоба от четвърта категория (20,500 XNUMX евро). В случай на клевета може да има и невярна информация, докато деклараторът знае, че престъплението не е извършено. На практика това се обозначава като клеветническо обвинение. Подобни обвинения възникват главно в ситуации, в които някой твърди, че е бил нападнат или малтретиран, докато това не е така.

Опит за клевета и / или клевета

Опит за клевета и / или клевета също е наказуем. Под „опит“ се разбира, че е направен опит за извършване на клевета или клевета срещу друго лице, но това се е провалило. Изискване за това е, че трябва да има начало на престъплението. Ако такова начало все още не е направено, няма наказуемост. Това важи и когато е направено начало, но деецът сам реши да не извърши клевета или клевета.

Ако някой е наказуем за опит за клевета или клевета, се прилага максимално наказание 2/3 от максималното наказание за извършеното престъпление. Следователно в случай на опит за клевета това е максимална присъда от 4 месеца. В случай на опит за клевета това означава максимално наказание от една година и четири месеца.

Трябва ли да се справяте с обида, клевета или клевета? И искате повече информация за вашите права? Тогава не се колебайте да се свържете Law & More адвокати. Можем да ви помогнем и ако сами се преследвате от прокуратурата. Нашите експерти и специализирани юристи в областта на наказателното право ще се радват да ви предоставят съвети и да ви помогнат в съдебни производства.

Law & More