Тънкостите на законната двустепенна компания

Тънкостите на законната двустепенна компания

Законоустановеното двустепенно дружество е специална форма на дружество, която може да се прилага за NV и BV (както и за кооперацията). Често се смята, че това се отнася само за международно действащи групи с част от тяхната дейност в Холандия. Не е задължително обаче да е така; структурният режим може да стане приложим по-рано, отколкото се очаква. Това нещо ли трябва да се избягва или има и своите предимства? Тази статия разглежда тънкостите на задължителната двустепенна компания и ви дава възможност да направите правилна оценка на нейните ефекти.

Тънкостите на законната двустепенна компания

Целта на задължителната двустепенна компания

Законоустановената двустепенна компания беше въведена в нашата правна система поради развитието на дяловата собственост в средата на миналия век. Там, където преди имаше мажоритарни акционери, които бяха ангажирани в дългосрочен план, ставаше все по-често (дори за пенсионните фондове) да се инвестира за кратко в компания. Тъй като това също доведе до по-малко участие, Общото събрание на акционерите (наричано по-долу „ОСА“) беше по-малко в състояние да контролира управлението. Това накара законодателя да въведе задължителната двустепенна компания през 1970-те години: специална форма на бизнес, при която се търси по-строг надзор в баланс между труд и капитал. Този баланс е предназначен да бъде постигнат чрез затягане на задълженията и правомощията на надзорния съвет (наричан по-долу „SB“) и чрез въвеждане на работнически съвет за сметка на силата на GMS.

Днес това развитие на акционерното участие все още е актуално. Тъй като ролята на много акционери в големите компании е пасивна, може да се случи малка група акционери да поеме водеща роля в GMS и да упражнява голяма власт над управлението. Кратката продължителност на акционерното участие насърчава краткосрочната визия, при която акциите трябва да се увеличат по възможно най-бързия начин. Това е тесен поглед върху интересите на компанията, тъй като заинтересованите страни на компанията (като нейните служители) се възползват от дългосрочната визия. Кодексът за корпоративно управление говори за „създаване на дългосрочна стойност“ в този контекст. Ето защо задължителната двустепенна компания все още е важна фирмена форма днес, която има за цел да коригира баланса на интересите на заинтересованите страни.

Кои компании отговарят на условията за структурен режим?

Законовите двустепенни правила (наричани още холандски структурен режим или „structuurrregime“) не са незабавно задължителни. Законът определя изисквания, на които дадена компания трябва да отговаря, преди кандидатстването да стане задължително след определен период (освен ако няма освобождаване, което ще бъде разгледано по-долу). Тези изисквания са посочени в раздел 2: 263 от Нидерландския граждански кодекс („DCC“):

  • - записан капитал на дружеството заедно с резервите, посочени в баланса, включително обяснителните бележки, възлизат на най-малко сума, определена с Кралски указ (в момента фиксиран на 16 милиона €). Това включва и обратно изкупените (но не анулирани) акции и всички скрити резерви, както е показано в обяснителните бележки.
  • Дружеството или негово зависимо дружество е създало a Работнически съвет въз основа на законово задължение.
  • Най-малко 100 служители в Холандия са наети от компанията и зависимата от нея компания. Фактът, че служителите не са на постоянна или щатна заетост, не играе роля за това.

Какво е зависима компания?

Важна концепция от тези изисквания е зависима компания. Често има погрешно схващане, че законоустановените двустепенни правила не се прилагат за дружеството майка, например, защото не дружеството майка е създало Работния съвет, а дъщерното дружество. Следователно е важно също така да се провери дали са изпълнени определени условия по отношение на други дружества от групата. Те могат да се считат за зависими компании (съгласно член 2: 152/262 DCC), ако са:

  1. юридическо лице, на което дружеството или едно или повече зависими дружества, единствено или съвместно и за своя или собствена сметка внасят поне половината от записания капитал,
  2. компания, чиято бизнесът е регистриран в търговския регистър и за които компанията или зависима компания носи пълна отговорност като съдружник пред трети страни за всички дългове.

Доброволно кандидатстване

И накрая, възможно е да кандидатствате (пълна или смекчена) двустепенна дъска доброволно. В този случай е приложимо само второто изискване относно работния съвет. Тогава задължителните двустепенни правила са приложими веднага след включването им в устава на компанията.

Формирането на задължителната двустепенна компания

Ако компанията отговаря на гореспоменатите изисквания, тя е юридически квалифицирана като „голяма компания“. Това трябва да се докладва на търговския регистър в рамките на два месеца след приемането на годишните отчети от ОСА. Пропускът на тази регистрация се счита за икономическо престъпление. Освен това всяка законно заинтересувана страна може да поиска от съда да направи тази регистрация. Ако тази регистрация е в търговския регистър непрекъснато в продължение на три години, се прилага структурен режим. По това време уставът трябва да е изменен, за да улесни този режим. Периодът за прилагане на законоустановените двустепенни правила не започва да тече, докато регистрацията не бъде направена, дори ако уведомлението е пропуснато. Междувременно регистрацията може да бъде прекъсната, ако компанията вече не отговаря на горните изисквания. Когато компанията бъде уведомена, че отново се съобразява, периодът започва отначало (освен ако периодът е бил прекъснат погрешно).

(Частично) освобождаване

Задължението за уведомяване не се прилага в случай на пълно освобождаване. Ако режимът на структурата е приложим, той ще престане да съществува без период на оттичане. Следват следните изключения от закона:

  1. Компанията е a зависимо дружество на юридическо лице, за което се прилага режимът на пълна или смекчена структура. С други думи, дъщерното дружество е освободено, ако (смекчената) двустепенна система на борда се прилага за родителя, но обратно не води до освобождаване за родителя.
  2. - компанията действа като компания за управление и финанси в международна група, с изключение на това, че служителите, наети от компанията и дружествата от групата, са в по-голямата си част заети извън Холандия.
  3. Дружество, в което най-малко половината от емитирания капитал участва в a съвместно предприятие от поне две юридически лица, подлежащи на структурен режим.
  4. Фирмата за услуги е международна група.

Съществува и смекчен или отслабен структурен режим за международни групи, при който НС не е упълномощен да назначава или освобождава членове на управителния съвет. Причината за това е, че единството и политиката в рамките на групата със задължителна двустепенна компания е нарушена. Това се отнася, ако възникне един от следните случаи:

  1. Дружеството е (i) двустепенно дружество с борд, от което (ii) поне половината от емитирания капитал се държи от (холандско или чуждестранно) дружество майка или зависимо дружество и (iii) по-голямата част от групаСлужителите работят извън Холандия.
  2. Поне половината от емитирания капитал на задължително двустепенно дружество се държи от две или повече дружества по a джойнт венчър споразумение (споразумение за взаимно сътрудничество), по-голямата част от служителите на които работят в групата си извън Холандия
  3. Поне половината от емитирания капитал се държи от компания майка или зависима от нея компания по договор за взаимно сътрудничество, което само по себе си е задължително двустепенно дружество.

Последиците от структурния режим

Когато срокът изтече, дружеството трябва да измени устава си в съответствие със законовите разпоредби, уреждащи двустепенната система на борда (членове 2: 158-164 от DCC за NV и членове 2: 268-2: 274 от DCC за BV). Двустепенната компания се различава от обикновената компания по следните точки:

  • - създаване на надзорен съвет (или едностепенна структура на борда съгласно член 2: 164a / 274a от DCC) е задължително;
  • - На SB ще бъдат дадени по-широки правомощия за сметка на правомощията на ОСА. Например на НС ще бъдат дадени права за одобрение по отношение на важни управленски решения и (при пълния режим) ще може да назначава и освобождава директори.
  • - членовете на НС се назначават от ОСА при номиниране от НС, от които една трета от членовете се назначават от Работния съвет. Назначаването може да бъде отхвърлено само с абсолютно мнозинство, представляващо поне една трета от издадения капитал.

Структурният режим неприятен?

Силата на малките, активисти и изключително ориентирани към печалбата акционери може да бъде ограничена от структурния режим. Това е така, защото чрез разширяването на своите правомощия SB може да се съсредоточи върху по-широк кръг от интереси в рамките на интереса на компанията, включително интереса на акционерите, което е от полза за заинтересованите страни в широк смисъл, както и приемствеността на компанията. Служителите също така получават по-голямо влияние в политиката на компанията, тъй като Работният съвет назначава една трета от НС.

Ограничение на контрола на акционерите

Законоустановеното двустепенно дружество обаче може да бъде неблагоприятно, ако възникне ситуация, която се отклонява от краткосрочната практика на акционерите. Това е така, защото големите акционери, които преди това са обогатили компанията със своето влияние и дългосрочна визия (както например в семейния бизнес), са ограничени в контрола си от двустепенната система на борда. Това също може да направи компанията по-малко привлекателна за чуждестранния капитал. Това е така, защото задължителната двустепенна компания вече не е в състояние да упражнява правата на назначаване и освобождаване - най-мащабното упражняване на този контрол - и (дори в смекчения режим) да упражнява правото на вето върху важни управленски решения . Останалите права на препоръка или възражение и възможността за временно уволнение са само бледа сянка на това. Следователно желателността на законоустановената двустепенна система зависи от културата на акционерите в компанията.

Специален режим на структура

Въпреки това е възможно да се направят някои договорености за настаняване на акционерите на дружеството в рамките на закона. Например, въпреки че в устава не е възможно да се ограничи одобрението на важни управленски решения от УС, възможно е и за тези решения да се изисква одобрението на друг корпоративен орган (напр. ОСА). За това се прилагат нормалните правила за изменение на устава. Освен отклонение в устава е възможно и договорно отклонение. Това обаче не е препоръчително, тъй като не е приложимо в дружественото право. Чрез правно допустими изменения на законоустановените двустепенни правила е възможно да се намери начин в режима, който отговаря на компанията, въпреки задължителното прилагане.

Имате ли още въпроси относно режима на конструкцията, след като прочетете тази статия, или бихте искали персонализирани съвети за режим на конструкцията? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са специализирани в корпоративното право и с удоволствие ще ви помогнат!

Law & More