Развод чрез медиация

Развод чрез медиация

Разводът често е придружен от разногласия между партньорите. Когато вие и вашият партньор се разделите и не можете да се споразумеете един с друг, ще възникнат конфликти, които в някои случаи дори могат да ескалират. Разводът понякога може да изведе лошото в някого поради емоциите му. В такъв случай можете да се обадите на адвокат, за да получите законното си право. Той ще може да започне съдебно производство от ваше име. Има обаче голям шанс децата ви например да страдат много в резултат. За да избегнете това напрежение, можете също да изберете развод чрез медиация. На практика това често се нарича посредничество при развод.

Развод чрез медиация

Какво е медиацията?

Който има спор, иска да се отърве от него възможно най-скоро. Често спорът вече е достигнал толкова високо ниво, че и двете страни вече не виждат решение. Медиацията може да промени това. Медиацията е съвместното разрешаване на спор с помощта на неутрален медиатор на конфликт: медиатора. Повече информация за медиацията като цяло можете да намерите на нашата страница за медиация.

Какви са ползите от развод на медиация?

Лошо подреден развод може да причини мъка и неудовлетвореност за години напред. Медиацията е начин да се стигне до съвместно решение при консултации, например за това как да се справим с децата, разпределението на парите, възможните издръжки и споразуменията относно пенсията.
Когато страните могат да постигнат споразумения в процеса на медиация, ние ще го включим в споразумение за сетълмент. Впоследствие сключените споразумения могат да бъдат ратифицирани от съда.

При развод, при който страните се изправят един срещу друг в съда, едната от страните често има своя път, а другата страна е загубилата. При медиацията няма губещи. При медиацията се прави опит да се разрешат проблемите заедно, така че да възникне обща печалба и за двете страни. Това е особено важно в случай, че страните ще трябва да се справят много помежду си след развода. Помислете например за ситуацията, в която участват децата. В този случай е важно бившите партньори все още да могат да преминат заедно през една врата след развода. Друго предимство на медиацията е, че тя често е по-евтина и по-малко обременяваща от продължителните съдебни производства.

Как работи медиацията?

При медиацията страните разговарят помежду си под ръководството на професионален медиатор. Медиаторът е независим медиатор, който заедно със страните търси решение, приемливо за всички. Посредникът не само разглежда правната страна на делото, но и всички основни проблеми. След това страните стигат до съвместно решение, което посредникът записва в споразумение за уреждане. Медиаторът не изразява мнение. Следователно медиацията се основава на волята за постигане на споразумения заедно, поверително. Този процес на медиация е по-гладък от процес в съда. Сега, когато споразуменията се правят заедно, има и по-голям шанс страните да се придържат към тях.

Посредникът гарантира, че и двете страни могат да разкажат собствената си история и че взаимно се слушат. По време на разговорите с медиатора ще има достатъчно внимание към емоциите на страните. Емоциите трябва да бъдат обсъдени, преди да се постигнат добри споразумения. Освен това медиатор гарантира, че споразуменията, сключени от страните, са правно коректни.

Четирите стъпки в медиацията

  1. Интервюто за прием. В първото интервю медиаторът ясно обяснява какво е медиацията. Тогава страните подписват споразумение за медиация. В това споразумение страните се споразумяват, че разговорите са поверителни, че ще участват доброволно и че ще участват активно в разговорите. Страните са свободни да прекратят процеса на медиация по всяко време.
  2. Фазата на разузнаването. Под ръководството на медиатора конфликтът се анализира до изясняване на всички гледни точки и интереси.
  3. Фазата на преговори. И двете страни измислят възможни решения. Те имат предвид, че решението трябва да е добро и за двете страни. По този начин се постигат необходимите споразумения.
  4. Уговорете срещи. В крайна сметка медиаторът ще постави всички тези споразумения на хартия, например в споразумение за уреждане, план за родителство или споразумение за развод. След това се представя на съда за ратифициране.

Искате ли също да уредите развода си, като постигнете съвместни договорености? Или бихте искали да знаете дали медиацията може да бъде добро решение за вас? Чувствайте се свободни да се свържете с нашия офис. Ще се радваме да ви помогнем да направите избор за медиация.  

Law & More