Когато човек реши да започне благотворителна организация, една от първите съществени стъпки е да избере подходяща правна форма. Холандското законодателство познава различни организации, които могат да служат като правна форма за благотворителност: холандската фондация и холандската асоциация. Холандската фондация най-често се избира за основаване на благотворителна организация. Характерно за холандската фондация е, че няма членове. По принцип холандската фондация трябва да има само един орган: борда на директорите.

ФИЛАНТРОПИЯ И БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ФОНДАЦИИ
ИСКАНЕ ПРАВНА ПОДКРЕПА

Фондации за благотворителност и благотворителност

Когато човек реши да започне благотворителна организация, една от първите съществени стъпки е да избере подходяща правна форма. Холандското законодателство познава различни организации, които могат да служат като правна форма за благотворителност: холандската фондация и холандската асоциация.

Холандската фондация най-често се избира за основаване на благотворителна организация. Характерно за холандската фондация е, че няма членове. По принцип холандската фондация трябва да има само един орган: борда на директорите. Холандската фондация има за цел да постигне конкретна цел, както е споменато в устава. Тази цел може да бъде постигната чрез получаване на дарения, провеждане на бизнес или кандидатстване за безвъзмездни средства. Освен това фондацията е забранена да разпределя печалби на учредители, лица, които са част от нейните органи, и други лица. Последната група („друго лице“) обаче може да получава плащания, стига тези плащания да се извършват с алтруистична или социална цел, което означава, че фондацията е юридическа форма, която е подходяща за формиране на благотворителна организация. Фондация има дарители или доброволци. По принцип тези лица нямат никакви права на глас. Освен това, фондация може да притежава недвижими имоти, да взема дългове, да поема задължения и да открива банкови сметки. Фондация може също така да извършва търговски дейности.

За разлика от фондация, сдружение има членове, които са обединени в Общото събрание. Това Общо събрание има значителна власт, тъй като наред с другите отговаря за назначаването и отстраняването на директорите. Освен това устава може да бъде изменен само от Общото събрание. Асоциацията не може да разпределя печалби между своите членове. Точно като фондацията, сдружение може да извършва правни действия като закупуване на имот. Последното обаче е забранено в случай, че асоциацията може да се разглежда като неформална асоциация.

Между фондацията и асоциацията могат да съществуват различия в отговорността на потенциалните директори.

Какво може Law & More да ти помогна?

Law & More има опит в ръководството и подпомагането на опериращи холандски и международни благотворителни фондации или частни клиенти с филантропски желания и цели.

Съветваме за създаването, създаването и регистрирането на холандски благотворителни и нестопански фондации. Нашата помощ обхваща всички аспекти на нидерландските данъчни, правни въпроси, управление и разрешаване на спорове.

Образ на Том Мевис

Том Мевис

Управляващ партньор / адвокат

 Обадете се на +31 40 369 06 80

Услугите на Law & More

Корпоративно право

Корпоративен юрист

Всяка компания е уникална. Затова ще получите правни съвети, които са пряко свързани с вашата компания

Известие за неизпълнение

Временно адвокат

Имате нужда от адвокат временно? Осигурете достатъчна правна подкрепа благодарение на Law & More

застъпник

Имиграционен юрист

Ние се занимаваме с въпроси, свързани с приемане, пребиваване, депортиране и чужденци

Споразумение с акционери

Бизнес адвокат

Всеки предприемач трябва да се справи с дружественото право. Подгответе се добре за това.

"Law & More адвокати
участват и
може да съпричастни с
проблемът на клиента ”

Манталитет без глупости

Харесваме креативното мислене и гледаме извън правните аспекти на дадена ситуация. Всичко е в това да стигнем до основата на проблема и да се справим с него в решителна материя. Поради нашите безсмислени манталитети и дългогодишен опит нашите клиенти могат да разчитат на лична и ефективна правна подкрепа.

Искате ли да знаете какво Law & More може да направи за вас като адвокатска кантора в Айндховен?
След това се свържете с нас на телефон + 31 40 369 06 83 или ни изпратете имейл:

г-н. Том Meevis, адвокат на Law & More - [имейл защитен]
г-н. Максим Ходак, адвокат в & More - [имейл защитен]

Law & More B.V.