Google глоби рекорд от 2,42 милиарда евро от ЕС. Това е само началото, може да бъдат наложени още две наказания

Според решението на Европейската комисия Google трябва да плати неустойка в размер на 2,42 милиарда евро за нарушаване на антитръстовото законодателство.

Европейската комисия заявява, че Google е спечелила своите собствени продукти на Google Shopping в резултатите от търсачката Google в ущърб на други доставчици на стоки. Връзките към продуктите на Google Пазаруване бяха и са в горната част на страницата с резултати от търсенето, докато позициите на конкурентни услуги, определени от алгоритмите за търсене на Google, се показват само на по-ниски позиции.

В рамките на 90 дни Google ще трябва да промени системата си за класиране на алгоритмите за търсене. В противен случай ще бъде наложена санкция в размер до 5% от средната дневна глобална продажба на Alphabet, компанията майка на Google.

Европейската комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че това, което Google направи, е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС. С това решение бе създаден прецедент за бъдещи разследвания.

Европейската комисия разследва още два случая, в които Google твърди, че злоупотребява с правилата на конкуренцията на свободния пазар: операционната система Android и AdSense.

Прочетете повече: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Сподели
Law & More B.V.