Работа като независим предприемач в Холандия

Работа като независим предприемач в Холандия

Вие сте независим предприемач и искате ли да работите в Холандия? Независими предприемачи от Европа (както и от Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария) имат безплатен достъп в Холандия. След това можете да започнете работа в Холандия без виза, разрешение за пребиваване или разрешение за работа. Всичко, от което се нуждаете, е валиден паспорт или лична карта.

Паспорт или документ за самоличност

Ако сте гражданин извън ЕС, трябва да вземете предвид няколко важни неща. Първо, задължение за докладване се прилага за независими чуждестранни предприемачи в Холандия. Това означава, че ако искате да дойдете да работите като независим предприемач в Холандия, трябва да регистрирате работата си в бюрото за докладване на Министерството на социалните въпроси и заетостта.

Работа като независим предприемач в Холандия

Преди да започнете работа в Холандия, също се нуждаете от разрешение за пребиваване. За да имате право на такова разрешение за пребиваване, трябва да отговаряте на определени условия. Точните условия, които трябва да изпълните, зависят от вашата ситуация. В този контекст могат да бъдат разграничени следните ситуации:

Искате да започнете стартиране, За да стартирате новаторска или иновативна компания в Холандия, трябва да отговаряте на следните условия:

  • Трябва да си сътрудничите с надежден и експертен ръководител (фасилитатор).
  • Вашият продукт или услуга е иновативен.
  • Имате план (стъпка) да преминете от идея до компания.
  • Вие и водещият сте регистрирани в Търговския регистър на Търговската камара (KvK).
  • Имате достатъчно финансови средства, за да можете да живеете в Холандия.

Спазвате ли условията? Тогава ще получите 1 година в Холандия, за да развиете иновативен продукт или услуга. Следователно разрешението за пребиваване в рамките на стартиране се предоставя само за 1 година.

Вие сте високо образовани и искате да стартирате собствена компания, В този случай се нуждаете от разрешение за пребиваване „година на търсене с високо образование“. Най-важното условие, свързано със съответното разрешение за пребиваване, е, че през последните 3 години сте завършили, получили докторска степен или провеждате научни изследвания в Холандия или в определената чужда образователна институция. Освен това се изисква преди това да не сте имали разрешение за пребиваване, за да търсите работа след обучение, повишение или научни изследвания въз основа на завършване на една и съща учебна програма или на същата докторантура или провеждане на същото научно изследване.

Искате да работите като независим предприемач в Холандия, За това се нуждаете от разрешение за пребиваване „Работете като самостоятелно заето лице“. За да се класирате за съответното разрешение за пребиваване, дейностите, които ще извършвате, трябва на първо място да имат съществено значение за холандската икономика, а продуктите и услугите, които ще предлагате, трябва да бъдат иновативни в Холандия. Основният интерес обикновено се оценява от ИНД въз основа на система от точки, състояща се от следните компоненти:

  1. Личен опит
  2. Бизнес план
  3. Добавена стойност за Холандия

Можете да спечелите общо 300 точки за изброените компоненти. Трябва да спечелите най-малко 90 точки.

Можете да получавате точки за личен опит компонент, ако можете да докажете, че имате диплома от поне ниво MBO-4, че имате поне една година опит като предприемач и че сте придобили трудов опит на съответно ниво. Освен това трябва да демонстрирате известен опит с Холандия и да представите получения преди това доход. Гореизложеното трябва да се извърши въз основа на официални документи като дипломи, референции от стари работодатели и предишни трудови договори. Опитът ви с Холандия може да бъде виден от вашите търговски партньори или клиенти от Холандия.

По отношение на бизнес план, тя трябва да бъде достатъчно обоснована. Ако това не е така, има вероятност вашата кандидатура да бъде отхвърлена. В крайна сметка от вашия бизнес план трябва да става ясно, че работата, която ще извършвате, ще има съществено значение за икономиката в Холандия. В допълнение, вашият бизнес план трябва да съдържа информация за продукта, пазара, отличителния характер и ценовата структура. Важно е бизнес планът ви да показва също, че ще спечелите достатъчен доход от работата си като независим предприемач. Горното трябва да се основава на стабилни финансови основания. За тази цел отново трябва да подадете документи, които ясно демонстрират обосновката, като договори или референции от вашите клиенти.

Добавената стойност че вашата компания ще има за икономиката в Холандия, може да бъде видно и от инвестиции, които сте направили, като например покупка на търговски имот. Можете ли да демонстрирате, че вашият продукт или услуга е иновативен? Ще получите точки и за тази част.

Обърни внимание! Ако имате турско гражданство, системата от точки не се прилага.

И накрая, вие като самостоятелно заето лице имате две общи изисквания, за да отговаряте на изискванията за разрешение за пребиваване, а именно изискването да се регистрирате в Търговския регистър на Търговската камара (KvK) и трябва да отговаряте на изискванията за управление на вашия бизнес или професия. Последното означава, че имате всички необходими разрешителни за вашата работа.

Когато идвате в Холандия като независим предприемач и преди да можете да кандидатствате за разрешение за пребиваване, обикновено се нуждаете от временно разрешение за пребиваване (MVV). Това е специална виза за влизане, валидна 90 дни. Вашето гражданство определя дали от вас се изисква да имате MVV. За някои националности или в определени ситуации се прилага изключение, което не ви е необходимо. Можете да намерите списък на всички MVV изключения на уебсайта на IND. Ако се изисква да имате MVV, трябва да отговаряте на няколко условия. Първо, имате нужда от цел за пребиваване в Холандия. Във вашия случай това е работа. Освен това има няколко общи условия, които важат за всички, независимо от избраната цел на престоя.

Заявява се MVV чрез заявление за влизане и пребиваване (TEV). Можете да подадете това заявление в посолството или консулството на Холандия в страната, в която живеете, или в съседна държава.

След подаване на заявлението IND първо проверява дали заявлението е пълно и дали разходите са платени. След това IND преценява дали отговаряте на всички условия за предоставяне на mvv. Решение ще бъде взето в рамките на 90 дни. Възможно е да се възрази срещу това решение и да се обжалва при необходимост.

At Law & More ние разбираме, че стартирането като независим предприемач в Холандия е не само практично, но и основна правна стъпка за вас. Ето защо е разумно първо да се запитате за своето правно положение и условията, които трябва да изпълните след тази стъпка. Нашите юристи са експерти в областта на имиграционното право и с радост ви съветват. Имате ли нужда от помощ за кандидатстване за разрешение за пребиваване или MVV? Адвокатите в Law & More също може да ви помогне с това. Ако молбата Ви бъде отхвърлена, можем да Ви помогнем и с подаване на възражение. Имате ли друг въпрос? Моля, свържете се с адвокатите на Law & More.

Law & More