Кога се изисква адвокат?

Кога се изисква адвокат?

Получихте призовка и скоро трябва да се явите пред съдията, който ще се произнесе по вашето дело, или може да искате сами да започнете процедура. Кога е избор наемането на адвокат, който да ви помогне в вашия правен спор и кога наемането на адвокат е задължително? Отговорът на този въпрос зависи от вида на спора, с който се занимавате.

Наказателно производство

Що се отнася до наказателното производство, ангажирането на адвокат никога не е задължително. В наказателното производство противоположната страна не е съгражданин или организация, а прокуратурата. Този орган гарантира откриването и преследването на престъпления и работи в тясно сътрудничество с полицията. Ако някой получи покана от прокуратурата, той се счита за заподозрян и прокурорът е решил да го съди за извършване на престъпление.

Въпреки че не е задължително да се ангажира адвокат в наказателното производство, силно се препоръчва да го направите. В допълнение към факта, че адвокатите са специализирани и могат най -добре да представляват вашите интереси, (официални) грешки понякога се допускат по време на фазата на разследване, например от полицията. Признаването на тези, често правни грешки, изисква професионалните познания, които притежава адвокат, и в някои случаи може да доведе до сериозен положителен ефект върху окончателната присъда, като например оправдателна присъда. Адвокат също може да присъства по време на вашия разпит (и разпитите на свидетели) и по този начин да гарантира вашите права.

Административни процедури

Ангажирането на адвокат също не е задължително в производства срещу правителствени организации или когато подадете жалба до Централния апелативен трибунал или отдела за административна юрисдикция на Държавния съвет. Като гражданин или организация вие стоите срещу правителството, като IND, данъчните власти, общината и т.н. по въпроси, свързани с вашите надбавки, обезщетения и разрешение за пребиваване.

Наемането на адвокат обаче е мъдър избор. Адвокат може правилно да оцени шансовете ви за успех, когато подадете възражение или започнете процедура и знае кои аргументи трябва да бъдат изложени. Адвокатът също е запознат с формалните изисквания и срокове, които се прилагат в административното право и следователно може да управлява административната процедура правилно.

Граждански процедури

Гражданско дело включва конфликт между частни лица и/или организации с частно право. Отговорът на въпроса дали помощта на адвокат е задължителна е малко по -сложен в гражданските дела.

Ако процедурата тече пред подрайонния съд, наличието на адвокат не е задължение. Подрайонният съд е компетентен в дела с (прогнозен) иск по -малък от 25,000 XNUMX евро и всички трудови дела, дела за отдаване под наем, незначителни наказателни дела и спорове за потребителски кредит и покупки от потребители. Във всички останали случаи процедурата е в съда или апелативния съд, което прави задължително наличието на адвокат.

Съкратено производство

При определени обстоятелства е възможно по гражданско дело да се поиска от съда бързо (временно) решение по спешна процедура. Спешната процедура е известна още като съкратено производство. Може да се мисли например за обобщеното производство на „Viruswaarheid“ относно премахването на комендантския час.

Ако сами започнете съкратено производство в гражданския съд, задължително е да имате адвокат. Това не е така, ако производството може да започне в подрайонния съд или ако се защитавате в съкратено производство срещу вас.

Въпреки че ангажирането на адвокат не винаги е задължително, често е препоръчително. Адвокатите често знаят всички тънкости на професията и как те могат най -добре да доведат вашия случай до успешен край. Наемането на адвокат обаче не е полезно само ако трябва или искате да отидете в съда. Помислете например за съобщение за възражение срещу държавна агенция или глоба, за известие за неизпълнение поради неизпълнение или за защита, когато сте в опасност да бъдете уволнени. Предвид неговите юридически познания и умения, ангажирането на адвокат ви предлага най -добрия шанс за успех.

Смятате ли, че имате нужда от експертен съвет или правна помощ от специализиран адвокат, след като прочетете статията? Моля, не се колебайте да се свържете Law & More. Law & MoreАдвокатите на България са експерти в гореспоменатите области на правото и с удоволствие ще ви помогнат по телефона или електронната поща.

Law & More