Кога ви е позволено да прекратите задължението си за издръжка на партньора?

Кога ви е позволено да прекратите задължението си за издръжка на партньора?

Ако съдът реши след развода, че сте длъжни да плащате издръжка на бившия си партньор, това е обвързано с определен период от време. Въпреки този период от време, на практика често се случва след известно време да можете едностранно да намалите или дори да прекратите изцяло издръжката. Задължени ли сте да плащате издръжка на бившия си партньор и разбрахте ли например, че той или тя живее с нов партньор? В този случай имате причина да прекратите задължението за издръжка. Трябва обаче да можете да докажете, че съществува съжителство. Ако сте загубили работата си или по друг начин имате по-малко финансови възможности, това също е причина да намалите издръжката на партньора. Ако вашият бивш партньор не се съгласи с промяна или прекратяване на издръжката, можете да уредите това в съда. За да направите това, ще ви е необходим адвокат. Адвокатът ще трябва да подаде молба за това до съда. Въз основа на тази молба и защитата на противната страна съдът ще вземе решение. Law & Moreбракоразводните адвокати са специализирани в въпроси, свързани с издръжката на партньори. Ако смятате, че вашият бивш партньор вече няма право да получава партньорска издръжка или ако смятате, че сумата трябва да бъде намалена, моля, свържете се директно с нашите опитни адвокати, за да не плащате излишно издръжка.

Кога ви е позволено да прекратите задължението си за издръжка на партньора?

Задължението да поддържате бившия си партньор може да приключи по следните начини:

  • Един от бившите партньори умира;
  • Получателят на издръжката се жени повторно, съжителства или влиза в регистрирано партньорство;
  • Получателят на издръжката има достатъчно доходи сам или лицето, което е задължено да плаща издръжка, вече не може да плаща издръжка;
  • Взаимно договореният срок или законният срок изтича.

Прекратяването на задължението за изплащане на издръжка има големи последици за получателя на издръжката. Той или тя ще трябва да пропуска определена сума на месец. Следователно съдията ще направи внимателна оценка преди да бъде взето такова решение.

Нова връзка бивш партньор

Общата точка на дискусия на практика се отнася до съвместното съжителство на получателя на издръжката. За да се прекрати издръжката на партньора, трябва да има съжителство „сякаш са женени“ или сякаш са в регистрирано партньорство. Има само съжителство, сякаш са женени, когато съжителите имат общо домакинство, когато имат афективна връзка, която също е трайна и когато се окаже, че съжителите се грижат един за друг. Следователно това трябва да е дългосрочно съвместно съжителство, временната връзка няма тази цел. Дали всички тези изисквания са изпълнени, често се решава от съдия. Съдията ще тълкува критериите ограничено. Това означава, че съдията не решава лесно, че има съжителство, сякаш са женени. Ако искате да прекратите задължението за издръжка на съдружника, трябва да докажете съжителството.

Ако наистина има случай на „отново съвместно съжителство“ с нов партньор, тогава лицето, което има право на издръжка на съдружник, окончателно е загубило правото си на издръжка. Такъв е случаят, когато новата връзка на бившия ви партньор отново се развали. Следователно, не можете да бъдете задължени да плащате алименти на бившия си партньор отново, тъй като новата му връзка е приключила.

Нов платец на издръжка за взаимоотношения

Възможно е също така вие като платец на алименти да получите нов партньор, с когото да сключите брак, да съжителствате или да влезете в регистрирано партньорство. В този случай, освен задължението си да изплащате издръжка на бившия си съдружник, ще имате и задължение за издръжка към новия си партньор. В някои ситуации това може да доведе до намаляване на размера на издръжката, дължима на бившия ви партньор, тъй като вашата носеща способност трябва да бъде разделена между двама души. В зависимост от доходите ви, това може да означава също, че можете да прекратите задължението за издръжка спрямо бившия си партньор, тъй като способността ви да плащате е недостатъчна.

Прекратяване на задължението на съдружника за издръжка заедно

Ако бившият ви съдружник се съгласи с прекратяването на издръжката на съдружника, това можете да предвидите в писмено споразумение. Law & MoreАдвокатите могат да изготвят официално споразумение за вас. След това това споразумение трябва да бъде подписано от вас и вашия бивш партньор.

Договаряне на издръжка на партньора

Вие и бившият ви партньор сте свободни заедно да се споразумеете за продължителността и размера на издръжката на съдружника. Ако нищо не е договорено за продължителността на издръжката, законният термин се прилага автоматично. След този период задължението за изплащане на алименти приключва.

Законният термин за издръжка на съдружника

Ако сте разведени преди 1 януари 2020 г., максималната продължителност на издръжката на партньора е 12 години. Ако бракът не е продължил повече от пет години и нямате деца, срокът на издръжката е равен на продължителността на брака. Тези законови условия са приложими и в края на регистрирано партньорство.

от 1 януари 2020 г. са в сила други правила. Ако сте разведени след 1 януари 2020 г., периодът на издръжка е равен на половината от продължителността на брака, максимум 5 години. Въпреки това са направени няколко изключения от това правило:

  • Ако сте женен от 15 години и можете да поискате пенсия за старост в рамките на 10 години, можете да поискате издръжка до влизане в сила на пенсията за старост.
  • Вие сте над 50 години и сте били женени от поне 15 години? В този случай максималният период на издръжка е 10 години.
  • Имате ли деца под 12-годишна възраст? В този случай издръжката на съдружника продължава, докато най-малкото дете навърши 12-годишна възраст.

Ако сте в ситуация, която оправдава прекратяването или намаляването на издръжката на партньора, не се колебайте да се свържете Law & More. Law & MoreСпециализираните адвокати могат да ви посъветват допълнително дали е разумно да започнете производство за намаляване или дори прекратяване на издръжка.

Law & More