Предварителното изслушване на свидетели Изображение

Предварителното изслушване на свидетели: риболов на доказателства

Oбобщение

Предварителен разпит на свидетели

Съгласно нидерландското законодателство съдът може да назначи предварително разпит на свидетели по искане на една от (заинтересованите) страни. По време на такова изслушване човек е длъжен да говори истината. Не случайно законовата санкция за лъжесвидетелстване е присъда от шест години. Съществуват обаче редица изключения от задължението за свидетелство. Например законът знае професионална и фамилна привилегия. Искане за предварителен разпит на свидетели може също да бъде отхвърлено, когато това искане е придружено от липса на интерес, когато има злоупотреба със закона, в случай на противоречие с принципите на надлежен процес или когато има други тежки интереси, които обосновават отхвърляне. Например, искане за предварителен разпит на свидетели може да бъде отхвърлено, когато човек се опитва да открие търговски тайни на конкурента или когато човек се опита да инициира т.нар. риболовна експедиция, Въпреки тези правила могат да възникнат бедстващи ситуации; например в доверителния сектор.

Предварителното изслушване

Доверен сектор

В сектора на доверието голяма част от разпространяваната информация обикновено е поверителна; най-малкото информация за клиентите на доверителен офис. В допълнение, доверителният офис често получава достъп до банкови сметки, което очевидно изисква висока степен на поверителност. Във важно решение съдът постанови, че самият тръстов офис не подлежи на (производна) правна привилегия. Последицата от това е, че „доверителната тайна“ може да бъде заобиколена, като се поиска предварително разпит на свидетел. Причината, поради която съдът не иска да предостави на сектора на доверието и на неговите служители производна правна привилегия, очевидно е фактът, че важността на откриването на истината има най-голямо значение в такъв случай, което може да се разглежда като проблематично. Следователно страна като данъчния орган, макар и да не разполага с достатъчно доказателства за започване на процедура, може, като поиска предварително разпит на свидетели, да събере много (класифицирана) информация от редица служители на доверителен офис в за да се направи една процедура по-жизнеспособна. Независимо от това, самият данъкоплатец може да откаже достъп до неговата информация, както е посочено в член 47 AWR, въз основа на поверителността на неговия контакт с лице със законно задължение за поверителност (адвокат, нотариус и др.), С което се е обърнал. Тогава доверителната служба може да се позове на това право на отказ на данъкоплатеца, но в този случай доверителната служба все пак трябва да разкрие в кого е въпросният данъкоплатец. Тази възможност за заобикаляне на „доверителната тайна“ често се разглежда като голям проблем и към този момент има само ограничен брой решения и възможности за служителите на доверителен офис да откажат да разкрият поверителна информация по време на предварителното разпит на свидетели.

Решения

Както вече споменахме, сред тези възможности е посочване, че контрагентът започва риболовни експедиции, че контрагентът се опитва да открие тайните на дружеството или че контрагентът има твърде слаб интерес към случая. Освен това, при определени обстоятелства човек не трябва да свидетелства срещу себе си. Често такива основания обаче няма да са от значение в конкретния случай. В един от своите доклади от 2008 г. Консултативният комитет по гражданския процесуален закон („Adviescommisse van het Burgerlijk Procesrecht“) предлага различно основание: пропорционалност. Според Консултативния комитет следва да е възможно да се откаже искане за сътрудничество, когато резултатът би бил явно непропорционален. Това е справедлив критерий, но все още остава въпросът доколко този критерий ще бъде ефективен. Въпреки това, докато съдът така или иначе не следва тази следа, строгият режим на закона и съдебната практика ще останат в сила. Твърд, но справедлив? Това е въпросът.

Контакти

Ако имате допълнителни въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, не се колебайте да се свържете с mr. Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или mr. Том Meevis, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0) 40-3690680.

 

Law & More