Законът за несъстоятелността и неговите процедури

Законът за несъстоятелността и неговите процедури

По -рано написахме a блог за обстоятелствата, при които може да се образува фалит и как протича тази процедура. Освен фалита (регламентиран в дял I), Законът за несъстоятелността (на нидерландски Faillissementswet, наричан по -долу „Fw“) има още две процедури. А именно: мораториумът (дял II) и схемата за преструктуриране на дълга за физически лица (дял III, известен също като Закон за физическите лица за разсрочване на дълга или на нидерландски език Мокър Schuldsanering Natuurlijke Personen „WSNP“). Каква е разликата между тези процедури? В тази статия ще обясним това.

Законът за несъстоятелността и неговите процедури

банкрут

На първо място, Fw регулира процедурата по несъстоятелност. Това производство включва обща запор на общите активи на длъжника в полза на кредиторите. Касае се за колективно обезщетение. Въпреки че винаги съществува възможност кредиторите да търсят обезщетение индивидуално извън фалита въз основа на разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс (на нидерландски език) Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering или „Rv“), това не винаги е социално желана опция. Ако се въведе механизъм за колективно обезщетение, той спестява много отделни производства за получаване на приложимо право на собственост и неговото изпълнение. Освен това, имуществото на длъжника се разпределя справедливо между кредиторите, за разлика от индивидуалния иск, при който няма ред на предимство.

Законът включва редица разпоредби за тази процедура за колективно обезщетение. Ако бъде обявен фалит, длъжникът губи разпореждането и управлението на активите (наследственото наследство), които са отворени за възстановяване съгласно член 23 Fw. Освен това кредиторите вече не могат да търсят обезщетение поотделно и всички запори, направени преди фалита, се анулират (член 33 Fw). Единствената възможност кредиторите в несъстоятелност да получат своите вземания е да представят тези вземания за проверка (член 26 Fw). Назначава се ликвидатор за фасилитатор, който решава проверката и управлява и урежда имуществото в полза на съвместните кредитори (член 68 Fw).

Спиране на плащането

Второ, FW предлага друга процедура: спиране на плащанията. Тази процедура няма за цел да разпределя приходите на длъжника като фалит, а да ги поддържа. Ако все още е възможно да излезете от червеното и по този начин да избегнете фалит, това е възможно само за длъжник, ако той действително запазва активите си. Следователно длъжникът може да кандидатства за мораториум, ако не е в ситуация, в която е спрял да плаща дълговете си, но ако предвижда, че той ще бъде в такава ситуация в бъдеще (член 214 Fw).

Ако заявлението за мораториум бъде удовлетворено, длъжникът не може да бъде принуден да плати вземанията, обхванати от мораториума, възбраните се спират, а всички запори (предпазни и изпълними) се анулират. Идеята зад това е, че като се свали натискът, има място за реорганизация. В повечето случаи обаче това не е успешно, тъй като все още е възможно да се наложат искове, към които е придаден приоритет (например в случай на право на задържане или право на залог или ипотека). Заявлението за мораториум може да предизвика алармени сигнали за тези кредитори и следователно да ги насърчи да настояват за плащане. В допълнение, само в ограничена степен длъжникът може да реорганизира своите служители.

Преструктуриране на дълга на физически лица

Третата процедура в Fw, преструктуриране на дълга за физически лица, е подобна на процедурата по несъстоятелност. Тъй като дружествата се разпускат чрез прекратяване на процедурата по несъстоятелност, кредиторите вече нямат длъжник и не могат да получат парите си. Това, разбира се, не е така за физическо лице, което означава, че някои длъжници могат да бъдат преследвани от кредитори до края на живота си. Ето защо, след успешно приключване, длъжникът може да започне с чиста процедура с процедурата за преструктуриране на дълга.

Чистата таблица означава, че неплатените дългове на длъжника се превръщат в естествени задължения (член 358 Fw). Те не са приложими по закон, така че могат да се разглеждат като обикновени морални задължения. За да се получи този чист лист, важно е длъжникът да положи максимални усилия по време на срока на договора, за да събере възможно най -много приходи. Голяма част от тези активи след това се ликвидират, точно както в процедурата по несъстоятелност.

Искане за преструктуриране на дълга ще бъде удовлетворено само ако длъжникът е действал добросъвестно през петте години, предхождащи искането. В тази оценка се вземат предвид много обстоятелства, включително дали дълговете или неплащането са укорими и степента на усилията за изплащане на тези дългове. Добросъвестността също е важна по време и след производството. Ако по време на производството липсва добросъвестност, производството може да бъде прекратено (член 350, параграф 3 Fw). Добросъвестността в края и след производството също е предпоставка за предоставяне и поддържане на чистотата.

В тази статия сме дали кратко обяснение на различните процедури във Fw. От една страна има процедури по ликвидация: общата процедура по несъстоятелност и процедурата за разсрочване на дълга, която се прилага само за физически лица. В това производство имуществото на длъжника се ликвидира колективно в полза на съвместните кредитори. От друга страна, има процедура за спиране на плащането, която чрез „спиране“ на задълженията за плащане към необезпечените кредитори може да даде възможност на длъжника да приведе в ред своите дела и по този начин да избегне евентуален фалит. Имате ли въпроси относно Fw и процедурите, които той предоставя? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са специализирани в областта на несъстоятелността и с удоволствие ще ви помогнат!

Law & More