Текила конфликт

Известно дело от 2019 година [1]: Мексиканският регулаторен орган CRT (Consejo Regulador de Tequila) започна съдебен процес срещу Heineken, който спомена думата Tequila върху бутилките на Desperados. Desperados принадлежи към избраната група от международни марки на Heineken и според пивоварната е бира с аромат на текила. Desperados не се предлага в Мексико, но се продава в Холандия, Испания, Германия, Франция, Полша и други страни. Според Heineken, техният ароматизатор съдържа правилната текила, която купуват от мексиканските доставчици, които са членове на CRT. Те също така гарантират, че продуктът напълно отговаря на всички правила и изисквания за етикетиране. Според CRT Heineken нарушава правилата, предназначени да защитят наименованията на местните продукти. CRT е убеден, че бирата с аромат на текила от Desperados на Heineken вреди на доброто име на текилата.

Текила конфликт

Подобрители на вкуса

Според директора на CRT Рамон Гонсалес, Heineken твърди, че 75 процента от аромата е текила, но изследванията на CRT и здравен център в Мадрид показват, че Desperados не съдържа текила. Проблемът изглежда е в количеството подобрители на вкуса, добавено към бирата и рецептата, използвана за нея. CRT заявява в тази процедура, че продуктът Desperados не отговаря на мексиканските разпоредби, което се изисква за всички продукти, съдържащи Tequila. Текила е защитено географско наименование, което означава, че само Текила, произведена от компании, сертифицирани за тази цел в Мексико, може да се нарича Текила. Например, агавите, използвани по време на дестилация, трябва да идват от специално избран район в Мексико. Също така, 25 до 51 процента от смесена напитка трябва да съдържа текила, за да има името на етикета. CRT вярва, наред с други неща, че потребителите се подвеждат, защото Heineken би създал впечатлението, че в бирата ще има повече текила, отколкото всъщност има.

Забележително е, че CRT чака толкова дълго, за да предприеме действия. Desperados е на пазара от 1996 г. Според Gonzalez това се дължи на свързаните с тях съдебни разходи, тъй като това е международен случай.

Проверка

Съдът постанови, че въпреки че думата „текила“ се вижда на лицевата страна на опаковката и в рекламите на Desperados, потребителите все още ще разберат, че Tequila се използва изключително като подправка в Desperados и че процентът на Tequila е нисък. Твърдението, че в продукта има Текила, е правилно според съда. Всъщност текилата, която е добавена към Desperados, също идва от производител, одобрен от CRT. Потребителят също не се заблуждава, тъй като етикетът на гърба на бутилката гласи, че тя е "ароматизирана с текила бира", според Районния съд. Не е ясно обаче какъв процент текила се съдържа в Десперадос. От решението на съда става ясно, че CRT направи ясно, че Текила не се използва в достатъчно количество, за да даде на напитката съществена характеристика. Това е критичен въпрос, за да се определи дали дадена спецификация е позволена или дали тя се счита за подвеждаща.

заключение

В решението от 15 май 2019 г. ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564, Окръжният съд на Амстердам стигна до заключението, че исковете на CRT не могат да бъдат преотстъпвани по една от основите, установени от CRT. Исканията бяха отхвърлени. В резултат на този резултат CRT е осъдена да заплати съдебните разноски на Heineken. Въпреки че Heineken спечели този случай, етикетирането върху бутилките на Desperado е коригирано. Смелият отпечатан надпис „Текила“ на лицевата страна на етикета е заменен с „Ароматизиран с Текила“.

В заключение

Ако установите, че някой друг използва или е регистрирал вашата търговска марка, трябва да предприемете действия. Шансът за успех намалява, колкото по-дълго чакате да действате. Ако искате да научите повече за тази тема, моля свържете се с нас. Имаме правилните адвокати, които могат да ви посъветват и подкрепят. Можете да помислите за помощ в случай на нарушаване на търговска марка, съставяне на лицензионно споразумение, прехвърляне на акт или извършване на избор на име и / или лого за търговска марка.

[1] Съд на Амстердам, 15 май 2019 г.

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Share