Текила конфликт

Текила конфликт

Известно дело от 2019 година [1]: Мексиканският регулаторен орган CRT (Consejo Regulador de Tequila) започна съдебен процес срещу Heineken, който спомена думата Tequila върху бутилките на Desperados. Desperados принадлежи към избраната група от международни марки на Heineken и според пивоварната е бира с аромат на текила. Desperados не се предлага в Мексико, но се продава в Холандия, Испания, Германия, Франция, Полша и други страни. Според Heineken, техният ароматизатор съдържа правилната текила, която купуват от мексиканските доставчици, които са членове на CRT. Те също така гарантират, че продуктът напълно отговаря на всички правила и изисквания за етикетиране. Според CRT Heineken нарушава правилата, предназначени да защитят наименованията на местните продукти. CRT е убеден, че бирата с аромат на текила от Desperados на Heineken уврежда доброто име на текилата.

Текила конфликт

Подобрители на вкуса

Според директора на CRT Рамон Гонзалес, Heineken твърди, че 75% от вкуса е текила, но изследванията на CRT и здравен център в Мадрид показват, че Desperados не съдържа текила. Изглежда проблемът е в количеството подобрители на вкуса, добавено към бирата и използваната рецепта за нея. CRT посочва в тази процедура, че продуктът Desperados не отговаря на мексиканските разпоредби, които се изискват за всички продукти, съдържащи текила. Текила е защитено географско наименование, което означава, че само текила, произведена от компании, сертифицирани за тази цел в Мексико, може да се нарече текила. Например агавите, използвани по време на дестилацията, трябва да идват от специално подбран район в Мексико. Също така 25 до 51 процента от смесената напитка трябва да съдържа текила, за да има името на етикета. CRT вярва, наред с други неща, че потребителите се подвеждат, тъй като Heineken би създал впечатлението, че в бирата ще има повече текила, отколкото в действителност.

Забележително е, че CRT чака толкова дълго, за да предприеме действия. Desperados е на пазара от 1996 г. Според Gonzalez това се дължи на свързаните с тях съдебни разходи, тъй като това е международен случай.

Проверка

Съдът постанови, че въпреки че думата „текила“ се вижда на лицевата страна на опаковката и в рекламите на Desperados, потребителите все още ще разберат, че Tequila се използва изключително като подправка в Desperados и че процентът на Tequila е нисък. Твърдението, че в продукта има Текила, е правилно според съда. Всъщност текилата, която е добавена към Desperados, също идва от производител, одобрен от CRT. Потребителят също не се заблуждава, тъй като етикетът на гърба на бутилката гласи, че тя е "ароматизирана с текила бира", според Районния съд. Все още обаче не е ясно какъв процент текила се съдържа в Десперадос. От решението на съда става ясно, че CRT направи ясно, че Текила не се използва в достатъчно количество, за да даде на напитката съществена характеристика. Това е критичен въпрос, за да се определи дали дадена спецификация е позволена или дали тя се счита за подвеждаща.

Заключение

С решение от 15 май 2019 г., ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, Окръжният съд на Amsterdam заключи, че вземанията на CRT не могат да се прехвърлят на едно от основанията, определени от CRT. Претенциите бяха отхвърлени. В резултат на този резултат CRT е осъден да заплати съдебните разноски на Heineken. Въпреки че Heineken спечели този случай, етикетирането на бутилките Desperado е коригирано. Удебелото отпечатано „Текила“ на предната страна на етикета е заменено с „Вкусно с текила“.

В заключение

Ако установите, че някой друг използва или е регистрирал вашата търговска марка, трябва да предприемете действия. Шансът за успех намалява, колкото по-дълго чакате да действате. Ако искате да научите повече за тази тема, моля свържете се с нас. Имаме правилните адвокати, които могат да ви посъветват и подкрепят. Можете да помислите за помощ в случай на нарушаване на търговска марка, съставяне на лицензионно споразумение, прехвърляне на акт или извършване на избор на име и / или лого за търговска марка.

[1] съд на Amsterdam15 май 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Law & More