Права за публикация и портрет

Права за публикация и портрет

Една от най-обсъжданите теми на Световното първенство през 2014 г. Робин ван Перси, който изравнява резултата срещу Испания в плъзгащо се гмуркане с красив удар с глава. Отличното му представяне също доведе до реклама на Calvé под формата на плакат и реклама. Рекламата разказва историята на 5-годишния Робин ван Перси, който печели влизането си в Екселсиор със същия тип гмуркане с плъзгане. Робин вероятно беше добре платен за рекламата, но може ли това използване на авторски права също да бъде адаптирано и модифицирано без разрешението на Перси?

дефиниция

Дясното на портрета е част от авторските права. Законът за авторското право разделя две ситуации за права върху портрет, а именно портрет, който е направен при възлагане и портрет, който не е направен при възлагане. Между двете ситуации има голяма разлика в последиците от публикуването и правата на участващите страни.

Права за публикация и портрет

Кога говорим за портрет нали? Преди да се отговори на въпроса какво е право на портрет и доколко това право достига, първо трябва да се отговори на въпроса какво е портрет. Описанията на законодателството не дават пълно и ясно обяснение. Като описание на портрет е дадено: „изображение на лицето на човек, със или без това на други части на тялото, по какъвто и начин да е направено“.

Ако разгледаме само това обяснение, може да си помислим, че портретът включва само лицето на човек. Това обаче не е така. Между другото добавката: „по какъвто и начин да е направен“ означава, че за портрета няма значение дали е фотографиран, рисуван или проектиран под каквато и да е друга форма. Следователно телевизионно излъчване или карикатура също могат да попаднат в обхвата на портрет. Това ясно показва, че обхватът на термина „портрет“ е широк. Портрет включва също видео, илюстрация или графично изображение. По този въпрос са проведени различни производства и в крайна сметка Върховният съд е разработил това по-подробно, а именно терминът „портрет“ се използва, когато дадено лице е изобразено по разпознаваем начин. Това разпознаване може да се намери в чертите на лицето и лицето, но може да се намери и в нещо друго. Помислете например за характерна поза или прическа. Околностите също могат да играят роля. Човек, който се разхожда пред сградата, в която работи, е по-вероятно да бъде разпознат, отколкото когато този човек е изобразен на място, където той или тя обикновено никога не би отишъл.

Законни права

Възможно е да има нарушение на правото на портрета, ако лицето, което се изобразява, е разпознаваемо на снимка и то също е публикувано. Трябва да се определи дали портретът е поръчан или не и дали поверителността надделява над свободата на изразяване. Ако дадено лице е поръчало портрет, портретът може да бъде публично достояние само ако въпросното лице е дало разрешение. Въпреки че авторските права върху произведението принадлежат на производителя на портрета, той не може да го публикува без разрешение. Другата страна на монетата е, че изобразеният човек също няма право да прави всичко с портрета. Разбира се, изобразеното лице може да използва портрета за лични цели. Ако изобразеният човек иска да направи публично достояние портрета, той трябва да има разрешение от неговия създател. В крайна сметка създателят има авторските права.

Съгласно раздел 21 от Закона за авторското право, създателят на теория има право да публикува портрета свободно. Това обаче не е абсолютно право. Субектът може да действа срещу публикацията, ако и до степента, в която има разумен интерес от това. Правото на неприкосновеност на личния живот често се нарича разумен интерес. Известни лица като спортисти и художници могат, освен разумния интерес, да имат и търговски интереси, за да предотвратят публикуването. В допълнение към търговския интерес обаче знаменитостта може да има и друг интерес. В крайна сметка има вероятност той / тя да претърпи вреда на репутацията си заради публикацията. Тъй като понятието „разумен интерес“ е субективно и страните като цяло не са склонни да се споразумеят за интереса, можете да видите, че по това понятие се водят много производства. След това съдът трябва да определи дали интересът на портретираното лице надделява над интереса на създателя и публикацията.

За правото на портрета са важни следните основания:

  • разумен интерес
  • търговски интерес

Ако погледнем примера на Робин ван Перси, очевидно е, че той има както разумен, така и търговски интерес предвид голямата си слава. Съдебната власт определи, че финансовият и търговският интерес на топ спортист може да се разглежда като разумен интерес по смисъла на раздел 21 от Закона за авторското право. Съгласно тази статия публикуването и възпроизвеждането на портрет не е разрешено без съгласието на лицето, изобразено в портрета, ако разумният интерес на това лице е против разкриването. Най-добрият спортист може да начисли такса за разрешението да използва портрета си за търговски цели. По този начин той също може да се възползва от своята популярност, това може да бъде под формата на спонсорски договор, например. Но какво ще кажете за любителския футбол, ако сте по-малко познати? При определени обстоятелства, правото на портрета важи и за любителите топ атлети. По решение на Спанърнестад за Vanderlyde / издателство спортист-любител се обяви против публикуването на неговия портрет в седмично списание. Портретът е направен без негова поръчка и той не е дал разрешение или е получил финансова компенсация за изданието. Съдът счете, че спортист-аматьор също има право да спечели своята популярност, ако тази популярност се окаже с пазарна стойност.

нарушение

Ако вашите интереси изглежда са нарушени, можете да поискате забрана за публикуване, но също така е възможно вашето изображение вече да е използвано. В такъв случай можете да поискате обезщетение. Тази компенсация по принцип не е много висока, но зависи от няколко фактора. Има четири варианта за предприемане на действия срещу нарушаване на авторски права:

  • Призово писмо с декларация за въздържание
  • Призовки за гражданско производство
  • Забрана за публикуване
  • Компенсация

Санкции

В момента, в който стане очевидно, че нечие портретно право е нарушено, често е важно да се получи забрана за по-нататъшни публикации в съда възможно най-скоро. В зависимост от ситуацията е възможно изданията да бъдат премахнати от търговския пазар. Това се нарича отзоваване. Тази процедура често се придружава от иск за обезщетение. В крайна сметка, действайки в противоречие с портрета вдясно, портретираният може да претърпи щети. Колко висока е компенсацията в зависимост от претърпените щети, но също и от портрета и начина, по който е изобразен човекът. Има и глоба съгласно член 35 от Закона за авторското право. Ако правото на портрет е нарушено, нарушителят на правото на портрет е виновен за нарушение и той / тя ще бъде глобен.

Ако правото ви е нарушено, можете да поискате обезщетение. Можете да направите това, ако изображението ви вече е публикувано и смятате, че вашите интереси са нарушени.

Размерът на обезщетението често се определя от съда. Два добре известни примера са „терористичната снимка на Схипхол“, на която военната полиция е избрала мъж с мюсюлмански външен вид за проверка на сигурността с текст под снимката „Дали Шипхол все още е в безопасност?“ а ситуацията на мъж, който беше на път към влака, беше фотошопирана, разхождайки се през квартал Червена светлина, завършвайки във вестника под заглавието „Надникване на курвите“.

И в двата случая беше преценено, че поверителността надвишава свободата на словото на фотографа. Това означава, че не можете просто да публикувате всяка снимка, която направите на улицата. Обикновено тези видове такси са между 1500 и 2500 евро.

Ако в допълнение към разумния интерес има и търговски интерес, компенсацията може да бъде много по-висока. Тогава компенсацията зависи от това, което се оказа струващо в подобни задания и следователно може да възлиза на десетки хиляди евро.

Контакти

Като се имат предвид възможните санкции, е разумно да се действа внимателно, когато се публикуват портрети и да се опита да се опита колкото е възможно по-рано да се получи разрешението на засегнатите. В крайна сметка това избягва много дискусии след това.

Ако искате да знаете повече за предмета на правата върху портрета или ако можете да използвате определени портрети без разрешение или ако смятате, че някой нарушава правото ви на портрет, можете да се свържете с адвокатите на Law & More.

Law & More