Изображение на пруденциално уволнение

Пруденциално уволнение

Всеки може да бъде изправен пред уволнение

Има голяма вероятност, особено в този несигурен момент, решението относно уволнението да бъде взето от работодателя. Ако обаче работодателят иска да пристъпи към уволнение, той все пак трябва да основава решението си на едно от конкретните основания за уволнение, да го обоснове добре и да докаже съществуването му. Има осем изчерпателни правни основания за уволнение.

Най-подходящото основание, което заслужава внимание в момента, е пруденциално уволнение, В крайна сметка въздействието на кризата в короната върху компаниите е огромно и има последствия не само за начина, по който може да се работи в рамките на компанията, но също така и особено за обема на продажбите. Тъй като работата спира, повечето компании продължават да правят разходи. Скоро може да възникне ситуация, при която работодателят е принуден да уволни персонала си. За повечето работодатели разходите за заплати са най-високата цена на разходите. Вярно е, че в този несигурен период работодателите могат да се обръщат към Спешния фонд за преодоляване на заетостта (СЕГА), а разходите за заплати частично се компенсират от правителството, така че работодателите да не уволняват служителите си. Фондът за спешни случаи обаче се отнася само до временна уговорка за максимален период от три месеца. След това това компенсиране на разходите за заплати ще спре и много служители ще трябва да бъдат изправени пред уволнения поради икономически причини, като влошено финансово състояние или загуба на работа.

Преди обаче работодателят да може да продължи уволнението по бизнес причини, той първо трябва да подаде заявление за разрешение за уволнение от UWV. За да има право на такова разрешение, работодателят трябва:

  • правилно се мотивирайте причината за уволнението и демонстрират, че една или повече работни места за един бъдещ период от 26 седмици непременно ще бъдат загубени в резултат на мерки за ефективни бизнес операции, които от своя страна са резултат от бизнес условия;
  • демонстрират, че не е възможно преназначаването на служителя към друга подходяща позиция в рамките на неговата компания;
  • демонстрират, че се е съобразил с принцип на отражение, с други думи законовия ред за уволнение; работодателят не е напълно свободен да избере кой служител да предложи за уволнение.

След като служителят получи възможност да се защити срещу това, UWV решава дали служителят може да бъде уволнен. Ако UWV даде разрешение за уволнение, работодателят трябва да го уволни с писмо за отмяна в рамките на четири седмици. Когато служител не е съгласен с решението на UWV, той може да подаде искова молба до подрайонен съд.

Предвид гореизложеното, решението за уволнение не може просто да бъде взето от работодателя и определени условия, които са строги, се прилагат за валидно уволнение. Освен това уволнението води до определени права и задължения за страните. В този контекст е важно страните да имат предвид следните точки:

  • Забрана за уволнение, Когато служителят има трудов договор за определен или неопределен срок, той получава определена степен на защита при уволнение. В крайна сметка съществуват редица общи и специални забрани за уволнение, въз основа на които работодателят не може да уволни служителя си или само при специални обстоятелства, въпреки основанията, като пруденциалното уволнение. Например работодателят не може да уволни служителя си по време на болест. Ако служителят се разболее, след като работодателят е подал заявлението за уволнение до UWV или служител вече се е възстановил при издаване на разрешението за уволнение, забраната за уволнение не се прилага и работодателят все още може да продължи с уволнението.
  • Преходно плащане. Както постоянните, така и гъвкавите служители имат законно право на преходно плащане, независимо от причината. Първоначално служител има право на компенсация за преход едва след две години. С въвеждането на WAB от 1 януари 2020 г. преходното плащане ще бъде изградено от първия работен ден. Дежурните работници или служители, които са уволнени по време на изпитателния период, също имат право на преходно плащане. От друга страна, преходното плащане за служители с трудов договор над десет години ще бъде премахнато. Това означава, че ще стане „по-евтино“ работодателят да уволни служител с дългосрочен трудов договор.

Имате ли въпроси относно уволнението? Повече информация за основанията, процедурите и нашите услуги можете да намерите на нашите сайт за уволнение, при Law & More ние разбираме, че уволнението е една от най-мащабните мерки в законодателството за заетостта, която има далечни последици както за служителя, така и за работодателя. Ето защо използваме личен подход и заедно с вас можем да определим вашата ситуация и възможностите. Вие се занимавате с уволнение? Моля свържете се Law & More. Law & More юристите са експерти в областта на правото на уволнения и с удоволствие ще ви предоставят правни съвети или помощ по време на процедура за уволнение.

Law & More