Имот в рамките на (и след) брак

Имот в рамките на (и след) брак

Да се ​​ожениш е това, което правиш, когато сте лудо влюбени един в друг. За съжаление, достатъчно често се случва, че след известно време хората вече не искат да бъдат женени един за друг. Разводът обикновено не протича толкова гладко, колкото влизането в брак. В много случаи хората спорят за почти всичко, свързано с развода. Едно от тези неща е собствеността. Кой има право на какво, ако вие и вашият партньор се разделите?

Няколко уговорки могат да бъдат направени, когато сключите брак, което има значително въздействие върху имуществото на вас и вашия (бивш) партньор по време и след брака. Би било разумно да помислите внимателно за тях преди брака, тъй като те могат да имат далечни последици. Този блог обсъжда различните съпружески имуществени режими и техните последици по отношение на собствеността. Трябва да се отбележи, че всичко, което се обсъжда в този блог, се отнася по същия начин за регистрирано партньорство.

Общността на стоките

Съгласно закона правната имуществена общност се прилага автоматично, когато страните сключат брак. Това има за последица, че цялото имущество, притежавано от вас и вашия партньор, ви принадлежи съвместно от момента на брака. Тук обаче е важно да се прави разлика между браковете преди и след 1 януари 2018 г. Ако сте се оженили преди 1 януари 2018 г., обща имуществена общност се прилага. Това означава, че ЦЯЛОТО имущество ви принадлежи заедно. Няма значение дали сте го придобили преди или по време на брака. Това не е по-различно, когато става въпрос за подарък или наследство. Когато впоследствие се разведете, цялото имущество трябва да бъде разделено. И двамата имате право на половината от имота. Сключихте ли брак след 1 януари 2018 г.? Тогава ограничена имуществена общност се прилага. Само имуществото, което сте придобили по време на брака ви принадлежи заедно. Имотите от преди брака остават на партньора, на когото са принадлежали преди брака. Това означава, че ще имате по-малко имущество за разделяне при развод.

Условия за брак

Искате ли вие и вашият партньор да запазите собствеността си непокътната? Ако е така, можете да сключите предбрачни договори по време на брака. Това е просто договор между двама съпрузи, в който се правят споразумения относно собствеността, наред с други неща. Може да се направи разграничение между три различни вида предбрачни договори.

Студено изключване

Първата възможност е студено изключване. Това включва съгласие в предбрачния договор, че изобщо няма имуществена общност. След това съдружниците уреждат доходите и имуществото им да не текат заедно или да не се компенсират по никакъв начин. Когато бракът на студено изключване приключи, бившите партньори нямат какво да делят. Това е така, защото няма обща собственост.

Клауза за периодично уреждане

Освен това предбрачният договор може да съдържа клауза за периодично уреждане. Това означава, че има отделни активи и следователно собственост, но този доход по време на брака трябва да се разделя годишно. Това означава, че по време на брака всяка година трябва да се уговаря какви пари са спечелени през тази година и какви нови вещи на кого принадлежат. Следователно при развод в този случай трябва да се разделят само вещите и парите от тази година. На практика обаче съпрузите често не успяват да направят годишно уреждане по време на брака си. В резултат на това по време на развода всички пари и вещи, закупени или получени по време на брака, все още трябва да бъдат разделени. Тъй като след това е трудно да се установи кое имущество кога е получено, това често е тема на обсъждане по време на развода. Следователно е важно, ако в предбрачния договор е включена периодична клауза за уреждане, разделянето действително да се извършва ежегодно.

Клауза за окончателно уреждане

И накрая, в предбрачния договор е възможно да се включи клауза за окончателно изчисление. Това означава, че ако се разведете, цялото имущество, отговарящо на условията за уреждане, ще бъде разделено, сякаш има имуществена общност. Предбрачният договор често също урежда кои имоти попадат в това селище. Например, може да се уговори определено имущество да принадлежи на един от съпрузите и да не се урежда или да се урежда само имуществото, придобито по време на брака. След това имотите, обхванати от клаузата за споразумение, ще бъдат разделени наполовина при развод.

Бихте ли искали съвет относно различните видове споразумения за брачна собственост? Или се нуждаете от правни насоки за вашия развод? След това се свържете Law & More. Наш семейни адвокати ще се радваме да ви помогнем!

Law & More