Родителски авторитет Изображение

Родителски авторитет

Когато се роди дете, майката на детето автоматично има родителска власт над детето. С изключение на случаите, когато самата майка все още е непълнолетна по това време. Ако майката е омъжена за своя партньор или има регистрирано партньорство по време на раждането на детето, бащата на детето също автоматично има родителска власт над детето. Ако майката и бащата на дете живеят изключително заедно, съвместното попечителство не се прилага автоматично. В случай на съжителство бащата на детето трябва, ако желае, да признае детето в общината. Това не означава, че партньорът има и попечителство над детето. За тази цел родителите трябва заедно да подадат искане за съвместно попечителство пред съда.

Какво означава родителска власт?

Родителската власт означава, че родителите имат силата да вземат решения за важни решения в живота на непълнолетното си дете. Например медицински решения, избор на училище или решение къде детето ще има основното си местожителство. В Холандия имаме едноглавно попечителство и съвместно попечителство. Едноглавното попечителство означава, че попечителството се поема от един родител, а съвместното попечителство означава, че попечителството се упражнява от двамата родители.

Може ли съвместният орган да бъде променен на едноглавен орган?

Основният принцип е, че съвместното попечителство, което е съществувало по време на брака, продължава след развод. Това често е в интерес на детето. Въпреки това, в производството по развод или в производството след развод, един от родителите може да поиска от съда да поеме отговорността за едноличното попечителство. Това искане ще бъде удовлетворено само в следните случаи:

  • ако съществува неприемлив риск детето да бъде хванато в капан или загубено между родителите и не се очаква това да се подобри достатъчно в обозримо бъдеще, или;
  • промяната на попечителството иначе е необходима в най-добрия интерес на детето.

Практическият опит показва, че исканията за едноглавен орган се отпускат само в изключителни случаи. Трябва да бъде изпълнен един от критериите, споменати по-горе. Когато молбата за еднолично попечителство бъде удовлетворена, родителят с попечителство вече не е длъжен да се консултира с другия родител, когато са включени важни решения в живота на детето. По този начин родителят, който е лишен от родителски права, вече няма думата в живота на детето.

Най-добрият интерес на детето

„Най-добрият интерес на детето“ няма конкретна дефиниция. Това е неясна концепция, която трябва да бъде попълнена от обстоятелствата във всяка семейна ситуация. Следователно съдията ще трябва да разгледа всички обстоятелства в такава молба. На практика обаче се използват редица фиксирани изходни точки и критерии. Важна отправна точка е, че съвместната власт трябва да се запази след развод. Родителите трябва да могат да вземат важни решения за детето заедно. Това също означава, че родителите трябва да могат да общуват добре помежду си. Лошата комуникация или почти никаква комуникация не е достатъчна, за да се получи единствено попечителство. Само когато лошата комуникация между родителите създава риск децата да попаднат в капан между родителите си и ако не се очаква това да се подобри в рамките на кратък период от време, съдът ще прекрати съвместното попечителство.

В хода на производството съдията може понякога да потърси и съвет от експерт, за да определи кое е в най-добрия интерес на детето. Тогава той може например да поиска от Съвета за закрила на детето да разследва и да издаде доклад дали единичното или съвместното попечителство е в най-добрия интерес на детето.

Може ли властта да бъде променена от едноглавна на съвместна?

Ако има едноглавно попечителство и двамата родители искат да го променят на общ попечителство, това може да бъде уредено чрез съда. Това може да бъде поискано в писмена или цифрова форма чрез формуляр. В този случай в регистъра за попечителство ще бъде отбелязано, че въпросното дете има съвместно попечителство.

Ако родителите не са съгласни за промяната от единично попечителство към съвместно попечителство, родителят, който не разполага с попечителство по това време, може да отнесе въпроса до съда и да кандидатства за съзастраховане. Това ще бъде отхвърлено само ако има гореспоменатия нелегален и изгубен критерий или ако отказът е необходим по друг начин в най-добрия интерес на детето. На практика често се предоставя искане за промяна на едноличното попечителство на съвместно попечителство. Това е така, защото в Холандия имаме принципа на равното родителство. Този принцип означава, че бащите и майките трябва да имат еднаква роля в грижите и възпитанието на детето си.

Край на родителската власт

Попечителството над родителите приключва по закон, веднага щом детето навърши 18-годишна възраст. От този момент детето е навършило пълнолетие и има силата да решава собствения си живот.

Имате ли въпроси относно родителските права или искате да ви бъде подпомогната процедура за кандидатстване за еднолични или съвместни родителски права? Моля, свържете се директно с един от нашите опитни адвокати по семейно право. Адвокатите в Law & More ще се радваме да ви посъветва и съдейства в такива производства в най-добрия интерес на вашето дете.

Law & More