Отговорност на акционерите в Холандия - Изображение

Отговорност на акционерите в Холандия

Отговорността на директорите на компания в Холандия винаги е много обсъждана тема. Много по-малко се говори за отговорността на акционерите. Независимо от това се случва акционерите да носят отговорност за действията си в рамките на дружеството според нидерландското законодателство. Когато акционер може да носи отговорност за своите действия, това се отнася до личната отговорност, която може да има големи последици за личния живот на акционер. Ето защо е важно да сме наясно с рисковете по отношение на отговорността на акционерите. Различните ситуации, при които може да възникне отговорност на акционерите в Холандия, ще бъдат разгледани в тази статия.

1. Задължения на акционерите

Акционер притежава акциите на юридическо лице. Според Нидерландския граждански кодекс юридическото лице се равнява на физическо лице, що се отнася до правата на собственост. Това означава, че юридическо лице може да има същите права и задължения като физическо лице и следователно може да извършва правни действия, като например придобиване на собственост, сключване на договор или завеждане на дело. Тъй като юридическо лице съществува само на хартия, юридическото лице трябва да бъде представлявано от физическо лице, директора (ите). Докато юридическото лице по принцип носи отговорност за щети, произтичащи от действията му, в някои случаи директорите могат да бъдат подведени под отговорност въз основа на отговорността на директорите. Това обаче поражда въпроса дали акционер може да носи отговорност за действията си по отношение на юридическото лице. За да се определи отговорността на акционерите, трябва да се установят задълженията на акционерите. Можем да разграничим три вида специфични задължения за акционерите: правни задължения, задължения, които произтичат от устава и задължения, произтичащи от споразумението на акционерите.

Отговорност на акционерите

1.1 Задължения на акционерите, произтичащи от закона

Според гражданския кодекс на Холандия акционерите имат едно важно задължение: задължението да платят на дружеството за акциите, които придобиват. Това задължение произтича от член 2: 191 Граждански кодекс на Холандия и е единственото изрично задължение за акционерите, което произтича от закона. Съгласно член 2: 191 от Нидерландския граждански кодекс е възможно в устава да се предвиди, че акциите не трябва да се изплащат изцяло:

При записване за акция номиналната им стойност трябва да бъде изплатена на дружеството. Възможно е да се предвиди, че номиналната сума, или част от номиналната сума, трябва да бъде изплатена само след определен период от време или след като компанията изиска плащане. 

Ако обаче такова условие е включено в устава, има разпоредба, която защитава трети лица в случай на фалит. Ако дружеството фалира и акциите не бъдат изплатени изцяло от акционерите, било поради уговорка в устава на случайността, назначеният куратор е длъжен да изиска пълно изплащане на всички акции от акционерите. Това произтича от член 2: 193 Граждански кодекс на Нидерландия:

Уредникът на дружеството е упълномощен да изиска и събере всички дължими задължителни плащания, които все още не са извършени по отношение на акциите. Това правомощие съществува независимо от това, което е посочено в това отношение в устава или е предвидено в съответствие с член 2: 191 Граждански кодекс на Нидерландия.

Законовите задължения на акционерите да изплатят изцяло акциите, които изискват, предполагат, че акционерите по принцип носят отговорност само за размера на акциите, които са взели. Те не могат да носят отговорност за действия на компанията. Това също произтича от член 2:64 Граждански кодекс на Нидерландия и член 2: 175 Граждански кодекс на Холандия:

Акционерът не носи лична отговорност за това, което се извършва от името на дружеството и той не е длъжен да допринася за загубите на компанията за повече от това, което е платил или все още трябва да плати върху своите акции.

1.2 Задължения на акционерите, произтичащи от устава

Както е обяснено по-горе, акционерите имат само едно изрично законово задължение: да плащат за своите акции. В допълнение към това законово задължение, задълженията за акционерите могат да бъдат предвидени и в устава. Това е съгласно член 2: 192, параграф 1 Граждански кодекс на Нидерландия:

Уставът може по отношение на всички акции или акции от определен тип:

  1. уточнете, че определени задължения, които трябва да се изпълняват спрямо дружеството, към трети лица или между акционери взаимно, са приложени към акционерното участие;
  2. прикрепят изисквания към акционерното участие;
  3. определят, че акционер, в ситуации, посочени в устава, е длъжен да прехвърли своите акции или част от тях или да направи предложение за такова прехвърляне на акции.

Според тази статия, уставът може да предвиди, че акционерът може да бъде лично отговорен за дълговете на дружеството. Също така могат да бъдат определени условия за финансиране на компанията. Подобни разпоредби разширяват отговорността на акционерите. Подобни разпоредби обаче не могат да бъдат предвидени против волята на акционерите. Те могат да бъдат уговорени само когато акционерите се съгласят с разпоредбите. Това произтича от член 2: 192, параграф 1 Граждански кодекс на Нидерландия:

Задължение или изискване, както е посочено в предходното изречение в букви а), б) или в), не може да бъде наложено на акционера против волята му, дори при условие или време.

За да се определят допълнителни задължения за акционерите в устава, общото събрание на акционерите трябва да вземе решение за акционер. Ако акционер гласува против определянето на допълнителни задължения или изисквания за акционерите в устава, той не може да носи отговорност по отношение на тези задължения или изисквания.

1.3 Задължения на акционерите, произтичащи от споразумението на акционерите

Акционерите имат възможност да съставят споразумение с акционери. Споразумение за акционери се сключва между акционерите и съдържа допълнителни права и задължения за акционерите. Споразумението с акционерите важи само за акционерите, не засяга трети страни. Ако акционер не спази споразумението на акционерите, той може да носи отговорност за вреди, произтичащи от това неизпълнение. Тази отговорност ще се основава на неспазване на споразумение, което произтича от член 6:74 Холандски граждански кодекс. Ако обаче има едноличен акционер, който притежава всички акции на дружеството, разбира се, не е необходимо да се съставя споразумение за акционери.

2. Отговорност за незаконни действия

Освен тези специфични задължения за акционерите, отговорността по отношение на неправомерните действия също трябва да се вземе предвид при определяне на отговорността на акционерите. Всеки е длъжен да действа според закона. Когато човек действа незаконно, той може да бъде подведен под отговорност въз основа на член 6: 162 Нидерландския граждански кодекс. Акционерът има задължението да действа законно спрямо кредиторите, инвеститорите, доставчиците и други трети страни. Ако акционер действа незаконно, той може да носи отговорност за това действие. Когато акционер действа по такъв начин, че срещу него може да бъде повдигнато тежко обвинение, незаконосъобразно действие може да бъде прието. Пример за неправомерно действие на акционер може да бъде изплащането на печалбата, докато е очевидно, че дружеството вече не може да плаща на кредиторите след това плащане.

Освен това, незаконното действие на акционерите понякога може да произтича от продажба на акции на трети страни. Очаква се акционер до известна степен да започне разследване на лицето или дружеството, на което иска да продаде акциите си. Ако подобно разследване разкрие, че дружеството, на което акционерът притежава акциите, вероятно няма да може да изпълни задълженията си след прехвърлянето на акции, се очаква акционерът да вземе предвид интересите на кредиторите. Това означава, че при определени обстоятелства акционер може да носи лична отговорност, когато прехвърля акциите си на трето лице и това прехвърляне води до това, че дружеството няма да може да плати на своите кредитори.

3. Отговорност на политиците

И накрая, отговорността на акционерите може да възникне, когато акционер действа като политик. По принцип директорите имат задачата да провеждат нормалния ход на събитията в компанията. Това не е задача на акционерите. Въпреки това акционерите имат възможност да дават инструкции на директорите. Тази възможност трябва да бъде включена в устава. Съгласно член 2: 239, параграф 4 Граждански кодекс на Холандия, директорите трябва да следват инструкциите на акционерите, освен ако тези инструкции не противоречат на интересите на компанията:

Уставът може да предвижда, че съветът на директорите трябва да действа съгласно инструкциите на друг орган на корпорацията. Съветът на директорите е принуден да следва инструкциите, освен ако те не противоречат на интересите на корпорацията или на предприятието, свързано с нея.

Много е важно обаче акционерите да дават само общи инструкции. [1] Акционерите не могат да дават указания за конкретни теми или действия. Например, акционер не може да даде инструкции на директора да уволни служител. Акционерите не могат да поемат ролята на директор. Ако акционерите действат като директори и провеждат нормалния ход на събитията на компанията, те са класифицирани като създатели на политики и ще бъдат третирани като директори. Това означава, че те могат да носят отговорност за вреди, произтичащи от провежданата полица. Следователно те могат да бъдат държани отговорни въз основа на отговорността на директорите, ако компанията фалира. [2] Това произтича от член 2: 138, параграф 7 Нидерландски граждански кодекс и член 2: 248, параграф 7 Холандски граждански кодекс:

За целите на настоящата статия човек, който действително е определил или коопределил политиката на корпорацията, сякаш е директор, се приравнява с директор.

Член 2: 216, параграф 4 Гражданският кодекс на Нидерландия също гласи, че лице, което е определило или съвместно е определило политиката на дружеството, се приравнява с директор и следователно може да бъде подведено под отговорност въз основа на отговорността на директорите.

4. заключение

По принцип дружеството носи отговорност за вреди, произтичащи от действията му. При определени обстоятелства директорите също могат да носят отговорност. Важно е обаче да се има предвид, че в определени ситуации акционерите на дадена компания могат да носят отговорност за вреди. Акционерът не може да извършва всякакви действия без безнаказаност. Въпреки че това може да звучи логично, на практика се обръща малко внимание на отговорността на акционерите. Акционерите имат задължения, които произтичат от закона, устава и договора с акционерите. Когато акционерите не изпълнят тези задължения, те могат да носят отговорност за произтичащите вреди.

Освен това акционерите, както всяко друго лице, трябва да действат според закона. Незаконното действие може да доведе до отговорност на акционера. И накрая, акционер трябва да действа като акционер, а не като директор. Когато акционер започне да провежда нормалния ход на събитията в компанията, той ще бъде приравнен с директор. В този случай отговорността на директорите може да важи и за акционерите. Би било разумно акционерите да имат предвид тези рискове, за да избегнат отговорността на акционерите.

Контакти

Ако имате въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, не се колебайте да се свържете с mr. Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или mr. Том Meevis, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или се обадете на +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1955: AG2033 (Forumbank).

[2] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Hollandse Glascentrale Beheer BV).

Law & More