Имидж на знанието

Мигрант на знания

Бихте ли искали високообразован чуждестранен служител да дойде в Холандия, за да работи за вашата компания? Това е възможно! В този блог можете да прочетете за условията, при които висококвалифициран мигрант може да работи в Холандия.

Мигранти на знания със свободен достъп

Трябва да се отбележи, че мигрантите със знания от определени страни не са задължени да имат виза, разрешение за пребиваване или разрешение за работа. Това важи за всички страни, които са част от Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн. Ако възнамерявате да доведете висококвалифицирани мигранти от една от тези страни, висококвалифицираният мигрант се нуждае само от валиден паспорт или лична карта.

Мигранти на знания извън Европа

Ако искате да доведете висококвалифициран мигрант, който не произхожда от една от страните, споменати в предходния параграф, се прилагат по-строги правила. Те ще имат нужда от виза и разрешение за пребиваване. Като работодател, вие сте отговорни да поискате тези документи от Службата за имиграция и натурализация (IND). Освен това работодателят трябва да бъде признат за спонсор от IND. Преди да позволите на висококвалифицирани мигранти да дойдат в Холандия, трябва да кандидатствате за това признаване като спонсор. Вие, като компания, трябва да отговаряте на няколко условия, за да получите този статут, включително достатъчна гаранция за непрекъснатост и платежоспособност на организацията, плащане на такса за кандидатстване и надеждност на организацията, директорите и другите (юридически) участващи лица . Дори след като вашата компания е призната за спонсор, има няколко задължения, които трябва да изпълните, а именно задължението за администрация, задължението за информация и задължението за грижа.

Заплати на мигранти със знания

За вас, като работодател, също е актуално, че нивото на заплатите на мигрантите със знания е определено до известна степен. Не се прави разлика между висококвалифицираните мигранти със свободен достъп и висококвалифицираните мигранти извън Европа. Установената заплата може да се различава за всеки отделен човек в зависимост от възрастта на мигранта със знания и дали конкретният случай отговаря на критерия за намалена заплата. Реалните суми могат да бъдат намерени на уебсайта на IND. Във всеки случай доходът на висококвалифицирания мигрант трябва да бъде поне равен на стандартния размер, който се прилага за този висококвалифициран мигрант. 

Европейска синя карта

Възможно е също да дойде висококвалифициран мигрант въз основа на Европейската синя карта. За това се прилагат условия, различни от тези, обсъдени по-горе. Синята карта на ЕС е комбинирано разрешение за пребиваване и работа с валидност 4 години. Предназначен е за висококвалифицирани работници с гражданство извън ЕС, ЕИП или Швейцария. За разлика от разрешението за пребиваване, споменато по-горе, от работодателя не се изисква да бъде признат спонсор, когато кандидатства за синя карта на ЕС. Има обаче редица други условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди да бъде предоставена Синята карта. Освен всичко друго, служителят трябва да е сключил трудов договор за най-малко 12 месеца и служителят трябва да е завършил поне 3-годишна бакалавърска програма във висшето образование. Освен това в случай на синя карта на ЕС има и праг на заплатата, който трябва да бъде достигнат. Това обаче е различно от критерия, описан в предишния параграф.

Когато наемате висококвалифициран мигрант, можете да се оплетете в лабиринт от правила. Обмисляте ли да доведете висококвалифициран мигрант в Холандия? Тогава не се колебайте да се свържете Law & More. Нашите адвокати са специализирани в имиграционното право и ще се радват да ви напътстват през стъпките, които трябва да предприемете. 

Law & More