Интернет измама

Интернет измама

През последните години интернет бум. Все по-често прекарваме времето си в онлайн света. С появата на онлайн банкови сметки, опции за плащане, пазари и заявки за плащане, ние все по-често организираме не само лични, но и финансови въпроси онлайн. Често се подрежда само с едно щракване на бутона. Интернет ни донесе много. Но не трябва да се заблуждаваме. Интернет и бързото му развитие не само носят удобства, но и рискове. В крайна сметка, интернет измама се крие в очакване.

Всеки ден милиони хора купуват и продават ценни предмети в интернет. Обикновено всичко върви добре и както се очаква и за двете страни. Но твърде често взаимното доверие се нарушава от страна и за съжаление възниква следната ситуация: плащате според споразуменията, но след това не получавате нищо или сте убедени да изпратите продукта си предварително, но след това никога не получавате плащане. И двата случая може да са измама. Това е най-често срещаната и добре позната форма на интернет измами. Тази форма се среща главно на места за онлайн търговия, като eBay, но също и чрез реклами в социални медии като Facebook. В допълнение, тази форма на интернет измама засяга случаите, в които има измамен уеб магазин, така нареченият фалшив магазин.

Интернет измама

Интернет измамите обаче обхващат повече от „случаи на eBay“. Когато използвате определена програма на вашия компютър, може да изпитате интернет измами под различен вид. Лице, което се преструва на служител на тази програмна компания, може да ви убеди, че програмата е остаряла и че представлява определени рискове за сигурността на вашия компютър, когато това изобщо не е така. Впоследствие такъв „служител“ ви предлага да закупите нова програма на достъпна цена. Ако се съгласите и платите, „служителят“ ще ви информира, че плащането за съжаление не е било успешно и трябва да извършите плащането отново. Въпреки че всички плащания са направени правилно и парите са получени многократно за една и съща „програма“, така нареченият „служител“ ще продължи да прави този трик, докато продължавате да плащате. Можете също така да срещнете същия трик в „яке за обслужване на клиенти“.

Измама

Измамата е наказуема съгласно член 326 от Нидерландския наказателен кодекс. Не всяка ситуация обаче може да бъде класифицирана като такава измама. Необходимо е вие ​​като жертва да бъдете подведени да предадете стока или пари. Измамата може да възникне, ако страната, с която сте правили бизнес, е използвала невярно име или капацитет. В такъв случай продавачът се представя като надежден, докато данните му за контакт изобщо не са точни. Измамата може да се състои и от трикове, като описаното по-горе. И накрая, възможно е в контекста на измама да се говори за сплитане на измислици, с други думи - натрупване на лъжи. Следователно само не доставянето на стоки, за които е извършено плащане, е недостатъчно, за да се приеме измама и не може пряко да доведе до осъждане на продавача.

Следователно може да се случи при определени обстоятелства, че се чувствате измамени, но че няма въпрос за измама по смисъла на член 326 от Наказателния кодекс. Възможно е обаче във вашия случай гражданският път да е отворен за справяне с „измамника“ чрез отговорност. Отговорността може да възникне по различни начини. Двете най-често срещани и известни са деликтната отговорност и договорната отговорност. Ако не сте сключили споразумение с „измамника“, може да можете да разчитате на първата форма на отговорност. Такъв е случаят, когато засяга незаконосъобразно деяние, деянието може да се припише на извършителя, вие сте претърпели вреди и тази вреда е резултат от въпросното деяние. Ако тези условия са изпълнени, може да възникне иск или задължение под формата на обезщетение.

Договорната отговорност обикновено се включва в „случаите на eBay“. В крайна сметка сте сключили споразумения според стока. Ако другата страна не изпълни задълженията си по споразумението, може да извърши нарушение на договора. След като има нарушение на договора, можете да поискате изпълнението на споразумението или обезщетение. Разумно е също така да дадете на другата страна последния шанс (срок) да върне парите си или да изпратите продукта чрез известие за неизпълнение.

За да започнете гражданско производство, трябва да знаете кой точно е „измамникът“. Трябва да ангажирате и адвокат за гражданско производство. Law & More има адвокати, които са едновременно експерти в областта на наказателното и гражданското право. Познавате ли се в някоя от описаните по-рано ситуации, искате ли да знаете дали сте жертва на измама или имате някакви въпроси относно измамата? Моля, свържете се с адвокатите на Law & More, Нашите адвокати не само се радват да ви предоставят съвети, но и ви помагат в наказателни или граждански производства, ако желаете.

Law & More