Международно сурогатно майчинство изображение

Международно сурогатно майчинство

На практика планираните родители все повече избират да започнат програма за сурогатно майчинство в чужбина. Те могат да имат различни причини за това, всички те са свързани с несигурното положение на предвидените родители съгласно холандското законодателство. Те са разгледани накратко по-долу. В тази статия обясняваме, че възможностите в чужбина също могат да включват различни проблеми поради разликите между чуждестранното и холандското законодателство.

Международно изображение на сурогатното майчинство

Мотиви

Има няколко причини, поради които много планирани родители избират да търсят сурогатна майка в чужбина. Първо, в Холандия е забранено от наказателното законодателство посредничеството между потенциални сурогатни майки и предвидени родители, което може да затрудни търсенето на сурогатна майка. На второ място, на практика гестационното сурогатно майчинство е подчинено на строги изисквания. Тези изисквания не винаги могат да бъдат изпълнени от предвидените родители или сурогатната майка. Освен това в Нидерландия също е трудно да се наложат задължения на страните, участващи в договор за сурогатно майчинство. В резултат на това сурогатната майка, например, не може да бъде принудена законно да отстъпи детето след раждането. От друга страна, има по-голям шанс да намерите агенция за посредничество в чужбина и да сключите обвързващи споразумения. Причината за това е, че за разлика от Холандия, там понякога е разрешено търговско сурогатно майчинство. За повече информация относно сурогатното майчинство в Холандия, моля, вижте тази статия.

Капани в международното сурогатно майчинство

Така че, макар на пръв поглед да изглежда по-лесно да завършите успешна програма за сурогатно майчинство в друга (специализирана) държава, предвидените родители са по-склонни да срещнат проблеми след раждането. Това важи особено за различията между чуждестранното и холандското законодателство. По-долу ще обсъдим най-често срещаните клопки.

Признаване на акта за раждане

В някои страни също е възможно предвидените родители да бъдат посочени като законни родители в акта за раждане (например поради генетичен произход). В този случай сурогатната майка често се записва в регистъра за раждания, бракове и смъртни случаи. Такъв акт за раждане противоречи на обществения ред в Холандия. В Холандия родената майка е законно майка на детето и детето също има право на знания за своя произход (член 7, параграф 1 Международна конвенция за правата на детето). Следователно такъв акт за раждане няма да бъде признат в Холандия. В този случай съдията ще трябва да възстанови досието за раждане на детето.

Признаване от женен баща, за когото е предвидено

Друг проблем възниква, когато женен баща е споменат в акта за раждане като законен баща, докато майката в акта за раждане е сурогатната майка. В резултат на това актът за раждане не може да бъде разпознат. Според холандското законодателство жененият мъж не може да разпознае дете на жена, различна от съпруга си, без правна намеса.

Пътуване обратно към Холандия

Освен това може да бъде проблематично да пътувате обратно до Холандия с детето. Ако свидетелството за раждане, както е описано по-горе, противоречи на обществения ред, няма да е възможно да получите документи за пътуване за детето от холандското посолство. Това може да попречи на предвидените родители да напуснат страната с новороденото си дете. Нещо повече, самите родители често имат виза за пътуване, която изтича, което в най-лошия случай може да ги принуди да напуснат страната без детето. Възможното решение би било да се започне съкратено производство срещу холандската държава и в резултат да се издаде спешен документ. Не е сигурно обаче дали това ще успее.

Практически проблеми

И накрая, може да има някои практически проблеми. Например, че детето няма граждански номер (Burgerservicenummer), което има последици за здравното осигуряване и правото, например, на детски надбавки. Освен това, точно както при сурогатно майчинство в Холандия, получаването на законно родителство може да бъде доста работа.

Заключение

Както е описано по-горе, на пръв поглед изглежда по-лесно да се избере сурогатно майчинство в чужбина. Тъй като тя е законово регламентирана и комерсиализирана в редица страни, тя би могла да даде възможност на предвидените родители да намерят по-бързо сурогатна майка, да изберат гестационно сурогатно майчинство и да направят по-лесно изпълнението на договор за сурогатно майчинство. Независимо от това, има редица основни подводни камъни, които родителите често не вземат предвид. В тази статия ние изброихме тези клопки, така че е възможно да направите добре обмислен избор с тази информация.

Както прочетохте по-горе, изборът на сурогатно майчинство, както в Холандия, така и в чужбина, не е лесен, отчасти поради правните последици. Искате ли да научите повече за това? Тогава моля свържете се Law & More. Нашите адвокати са специализирани в семейното право и имат международен фокус. Ще се радваме да ви предоставим съвети и помощ по време на всякакви съдебни производства.

Law & More