Искам да хвана! Образ

Искам да хвана!

Направили сте голяма доставка на един от вашите клиенти, но купувачът не плаща дължимата сума. Какво можеш да направиш? В тези случаи можете да конфискувате стоките на купувача. Това обаче зависи от определени условия. Освен това има различни видове припадъци. В този блог ще прочетете всичко, което трябва да знаете за запора на вашите длъжници.

Обезпечителен срещу изпълнителен запор

Можем да разграничим два вида запор, предпазен и изпълнителен. В случай на предсрочен запор, кредиторът може временно да конфискува стоките, за да е сигурен, че длъжникът ще има достатъчно пари, за да плати дълга си по-късно. След налагането на обезпечителния запор кредиторът трябва да образува производство, за да може съдът да се произнесе по конфликта, въз основа на който е направен запорът. Тези производства се наричат ​​още производства по същество. Казано по-просто, кредиторът взема вещите на длъжника под стража, докато съдията се произнесе по същество. Следователно стоките може да не бъдат продадени до този момент. При изпълнителен запор, от друга страна, стоките се запорират с цел продажбата им. След това приходите от продажбата се използват за изплащане на дълга.

Превантивен припадък

И двете форми на припадък не се допускат просто така. За да направите запор за предварително съдебно решение, трябва да получите разрешение от съдията по временната забрана. За тази цел вашият адвокат трябва да подаде молба до съда. Това заявление трябва също така да посочи защо желаете да направите прикачен файл за предварително решение. Трябва да има страх от присвояване. След като съдът издаде своето разрешение, имуществото на длъжника може да бъде запорирано. Тук е важно кредиторът да няма право да запорира вещите самостоятелно, а това да става чрез съдебен изпълнител. След това кредиторът разполага с четиринадесет дни, за да започне производство по същество. Предимството на предсрочния запор е, че кредиторът не трябва да се страхува, че ако дългът бъде присъден в производство по същество пред съда, длъжникът няма да има пари да плати дълга.

Изпълнителен запор

В случай на запор за изпълнение е необходим изпълнителен титул. Това обикновено включва заповед или решение на съда. Следователно за заповедта за изпълнение често е необходимо производството в съда да е вече проведено. Ако имате изпълнително основание, можете да поискате от съдебния изпълнител да го връчи. При това съдебният изпълнител ще посети длъжника и ще даде нареждане за плащане на задължението в определен срок (например в рамките на два дни). Ако длъжникът не плати в този срок, съдебният изпълнител може да наложи запор върху цялото имущество на длъжника. След това съдебният изпълнител може да продаде тези стоки на изпълнителен търг, след което приходите отиват при взискателя. Може да се запорира и банковата сметка на длъжника. Разбира се, в този случай не е необходимо да се провежда търг, но парите могат да бъдат преведени директно на кредитора със съгласието на съдебния изпълнител.

Law & More