Общи условия: какво трябва да знаете - Изображение

Общи условия: какво трябва да знаете

Когато купувате нещо в уеб магазин - дори преди да сте имали възможност да платите по електронен път, често се изисква да поставите отметка в квадратче, чрез което декларирате, че сте съгласни с общите условия на уеб магазина. Ако поставите отметка в това поле, без да сте прочели общите условия, вие сте един от многото; едва ли някой ги чете, преди да отбележи. Това обаче е рисковано. Общите условия могат да съдържат неприятно съдържание. Общи условия, за какво става въпрос?

Общите условия често се наричат ​​дребен шрифт на договор

Те съдържат допълнителните правила и разпоредби, които се прилагат със споразумение. В нидерландския Граждански кодекс могат да се намерят правилата, на които трябва да отговарят общите условия или на които те изрично не могат да отговарят.

Член 6: 231, буква а) от Нидерландския граждански кодекс дава следното определение на общите условия:

"Едно или повече клаузи които са формулирани да бъдат включени в редица споразумения, с изключение на клаузи разглеждащи основните елементи на споразумението, доколкото последните са ясни и разбираеми ».

Отначало изкуството. 6: 231, буква а) от Нидерландския граждански кодекс говори за писмени клаузи. Въпреки това, с прилагането на Регламент 2000/31 / ЕГ, отнасящ се до електронната търговия, думата «написан» беше премахната. Това означава, че и устно адресираните общи условия са законни.

Законът говори за «потребителя» и «насрещната страна». Потребителят е този, който използва общи условия в споразумение (член 6: 231, подб от Нидерландския граждански кодекс). Това обикновено е човекът, който продава стоките. Насрещната страна е тази, която с подписване на писмен документ или по друг начин, потвърждава, че е приел общите условия (член 6: 231, буква в) от Нидерландския граждански кодекс).

Така наречените основни аспекти на споразумението не попадат в правния обхват на общите условия. Тези аспекти не са част от общите условия. Такъв е случаят, когато клаузите формират същността на споразумението. Ако са включени в общите правила и условия, те не са валидни. Основен аспект се отнася до аспекти на споразумението, които са толкова съществени, че без тях споразумението никога не би било реализирано, намерението за сключване на споразумението не би могло да бъде постигнато.

Примери за теми, които трябва да се намерят в основни аспекти, са: продуктът, който се търгува, цената, която насрещната страна трябва да плати и качеството или количеството на стоките, които се продават / купуват.

Целта на правната регламентация на общите условия е тройна:

  • Засилване на съдебния контрол върху съдържанието на общи условия за защита на (контра) страните, по отношение на които са приложими общите условия, по-специално на потребителите.
  • Осигуряване на максимална правна сигурност по отношение на приложимостта и (не) приемливостта на съдържанието на общите условия.
  • Стимулиране на диалога между потребители на общи условия и например страни, които имат за цел да подобрят интересите на участващите, като потребителски организации.

Добре е да се уведоми, че правните разпоредби относно общите условия не се прилагат към трудови договори, колективни трудови договори и международни търговски сделки.

Когато въпрос, свързан с общи условия, е изправен пред съда, потребителят трябва да докаже валидността на своите гледни точки. Например, той може да посочи, че общите условия са били използвани преди в други споразумения. Централно място в решението е смисълът, че страните разумно могат да се придържат към общите условия и какво могат да очакват една от друга. В случай на съмнение преобладава формулировката, която е най-положителна за потребителя (член 6: 238, клауза 2 от Нидерландския граждански кодекс).

Потребителят е длъжен да информира насрещната страна за общите условия (член 6: 234 от Нидерландския граждански кодекс). Той може да изпълни това задължение, като предаде общите условия на контрагента (член 6: 234, клауза 1 от Нидерландския граждански кодекс). Потребителят трябва да може да докаже, че е направил това. Предаването не е възможно, преди определянето на споразумението потребителят трябва да уведоми насрещната страна, че има общи условия и къде могат да бъдат намерени и прочетени, например в Търговската камара или в съдебната администрация (чл. 6: 234, клауза 1 от Нидерландския граждански кодекс) или той може да ги изпрати на насрещната страна, когато бъде поискан.

Това трябва да се направи незабавно и за сметка на потребителя. Ако не, съдът може да обяви общите условия за невалидни (член 6: 234 от Гражданския кодекс на Нидерландия), при условие че потребителят разумно може да изпълни това изискване. Предоставянето на достъп до общите условия може да стане и по електронен път. Това е уредено в изкуството. 6: 234, клаузи 2 и 3 от Нидерландския граждански кодекс. Във всеки случай електронното осигуряване е позволено, когато споразумението е било установено по електронен път.

В случай на електронно предоставяне, насрещната страна трябва да бъде в състояние да съхранява общите условия и трябва да им бъде предоставено достатъчно време, за да ги прочете. Когато споразумението не е установено по електронен път, насрещната страна трябва да се съгласи с електронна разпоредба (член 6: 234, клауза 3 от Нидерландския граждански кодекс).

Изчерпателна ли е регулацията, описана по-горе? От решение на Върховния съд на Нидерландия (ECLI: NL: HR: 1999: ZC2977: Geurtzen / Kampstaal) може да се направи извод, че регламентът е бил изчерпателен. В изменение обаче самият Върховен съд развенчава този извод. В изменението е посочено, че когато може да се предположи, че насрещната страна знае или може да се очаква да знае общите условия, обявяването на общите условия за невалидни не е опция.

Нидерландският граждански кодекс не посочва какво трябва да бъде включено в общите условия, но казва какво не може да бъде включено. Както бе посочено по-горе, това са, наред с други, основни аспекти на споразумението, като закупения продукт, цената и продължителността на споразумението. Освен това, a черен списък и сив списък се използват при оценката (член 6: 236 и член 6: 237 от Нидерландския граждански кодекс), съдържаща необосновани клаузи. Трябва да се отбележи, че черният и сивият списък са приложими, когато общите условия се прилагат за споразумения между компания и потребител (B2C).

черен списък (член 6: 236 от Нидерландския граждански кодекс) съдържа клаузи, които, когато са включени в общите условия, не се считат за разумни от закона.

Черният списък има три раздела:

  1. Наредби, които лишават насрещната страна от права и компетенции. Пример е лишаването от право на изпълнение (член 6: 236, буква а) от Нидерландския граждански кодекс) или изключването или ограничаването на правото за разваляне на споразумението (член 6, параграф 236, буква б от Нидерландския граждански кодекс).
  2. Наредби, които предоставят на потребителя допълнителни права или компетенции. Например клауза, която позволява на потребителя да повиши цената на даден продукт в рамките на три месеца след сключване на споразумението, освен ако на насрещната страна е разрешено да развали споразумението в такъв случай (чл. 6: 236 под i от гражданското гражданство на Холандия Code).
  3. Разнообразие от разпоредби с различна доказателствена стойност (член 6: 236 под к. На Нидерландския граждански кодекс). Например, автоматично продължаване на абонамент в дневник или периодично издание, без правилна процедура за анулиране на абонамента (член 6: 236 под р и q от Нидерландския граждански кодекс).

сив списък от общи условия (член 6: 237 от Нидерландския граждански кодекс) съдържа разпоредби, които, когато са включени в общите условия, се приемат като необосновано обременяващи. Тези клаузи по дефиниция не са неоснователни.

Примери за това са клаузи, които включват съществено ограничаване на задълженията на потребителя към насрещната страна (член 6: 237, подб от Нидерландския граждански кодекс), клаузи, които позволяват на потребителя необичаен дълъг срок за изпълнение на споразумението ( член 6: 237, буква д от Нидерландския граждански кодекс) или клаузи, които задължават насрещната страна по-дълъг срок за отмяна от потребителя (член 6: 237, подточка от Гражданския кодекс на Нидерландия)).

Контакти

Ако имате допълнителни въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, не се колебайте да се свържете с mr. Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или mr. Том Meevis, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0) 40-3690680.

Law & More