Общи условия за покупка: B2B

Общи условия за покупка: B2B

Като предприемач редовно сключвате споразумения. Също и с други компании. Общите условия често са част от споразумението. Общите условия регламентират (правни) субекти, които са важни във всяко споразумение, като условия за плащане и задължения. Ако като предприемач купувате стоки и/или услуги, може да имате и набор от общи условия за покупка. Ако нямате тези, можете да ги обмислите. Адвокат от Law & More с удоволствие ще ви помогнем в това. Този блог ще обсъжда най -важните аспекти на общите условия за покупка и ще подчертае някои условия за конкретни сектори. В нашия блог "Общи условия: какво трябва да знаете за тях" можете да прочетете по -обща информация за общи условия и информация, която представлява интерес за потребителите или компаниите, които се фокусират върху потребителите.

Общи условия за покупка: B2B

Какви са общите условия?

Общите условия често съдържат стандартни условия, които могат да се използват отново за всеки договор. В самия договор страните се договарят какво точно очакват една от друга: основните споразумения. Всеки договор е различен. Общите условия определят предпоставките. Общите условия са предназначени да се използват отново и отново. Използвате ги, ако редовно сключвате същия тип споразумение или можете да го направите. Общите условия значително улесняват сключването на нови договори, тъй като не е необходимо всеки път да се определят редица (стандартни) предмети. Условията за покупка са условията, които се прилагат при закупуването на стоки и услуги. Това е много широко понятие. Следователно условията за покупка могат да бъдат намерени във всички видове сектори като строителната индустрия, сектора на здравеопазването и други сектори на услугите. Ако сте активни на пазара на дребно, покупката ще бъде на дневен ред. В зависимост от вида на извършваната дейност е необходимо да се изготвят подходящи общи условия.

Когато се използват общи условия, два аспекта са от голямо значение: 1) кога могат да бъдат използвани общи условия и 2) какво може и не може да се регулира в общи условия?

Позовавайки се на собствените си общи условия

В случай на конфликт с доставчика, може да пожелаете да разчитате на общите си условия за покупка. Дали наистина можете да разчитате на тях зависи от редица аспекти. На първо място, общите условия трябва да бъдат обявени за приложими. Как можете да ги обявите за приложими? Като заявите в заявката за оферта, поръчка или поръчка за покупка или в споразумението, че декларирате общите си условия за покупка, приложими към споразумението. Например, можете да включите следното изречение: „Общите условия за покупка на [име на фирма] се прилагат за всички наши споразумения”. Ако се занимавате с различни видове покупки, например покупка на стоки и сключване на договор за работа, и работите с различни общи условия, трябва също така ясно да посочите кой набор от условия декларирате като приложими.

Второ, вашите общи условия за покупка трябва да бъдат приети от вашата търговска страна. Идеалната ситуация е това да се направи писмено, но това не е необходимо, за да са приложими условията. Условията могат също да бъдат приети мълчаливо, например, защото доставчикът не е протестирал срещу декларацията за приложимост на общите ви условия за покупка и впоследствие сключва договора с вас.

И накрая, потребителят на общите условия за покупка, т.е. вие като купувач, имате задължение за информация (Раздел 6: 233 под б от Холандския граждански кодекс). Това задължение се изпълнява, ако общите условия за покупка са били предадени на доставчика преди или при сключването на споразумението. Ако предаването на общите условия за покупка преди или по време на сключването на договора е разумно не е възможно, задължението за предоставяне на информация може да бъде изпълнено по друг начин. В този случай е достатъчно да се посочи, че условията са налични за проверка в офиса на потребителя или в посочената от него търговска камара или че са подадени в съдебен регистър, и че те ще бъдат изпратени при поискване. Това изявление трябва да бъде направено преди сключването на договора. Фактът, че доставката не е разумно възможна, може да се предположи само в изключителни случаи.

Доставката може да се извърши и по електронен път. В този случай се прилагат същите изисквания, както за физическото предаване. В този случай условията за покупка трябва да бъдат предоставени преди или по време на сключването на договора, по такъв начин, че доставчикът да може да ги съхранява и те са достъпни за бъдещи справки. Ако това е така разумно не е възможнодоставчикът трябва да бъде информиран преди сключването на споразумението, когато условията могат да бъдат проверени по електронен път и че те ще бъдат изпратени по електронен път или по друг начин при поискване. Моля, имайте предвид,: ако споразумението не е сключено по електронен път, е необходимо съгласието на доставчика, за да се предоставят общите условия за покупка по електронен път!

Ако задължението за предоставяне на информация не е изпълнено, може да не успеете да се позовете на клауза в общите условия. Тогава клаузата може да бъде отменена. Голям контрагент не може да се позове на нищожност поради нарушаване на задължението за предоставяне на информация. Другата страна обаче може да разчита на разумност и справедливост. Това означава, че другата страна може да твърди, че и защо дадена разпоредба в общите ви условия за покупка е неприемлива с оглед на гореспоменатия стандарт.

Битката на формите

Ако декларирате приложимите си общи условия за покупка, може да се случи доставчикът да отхвърли приложимостта на вашите условия и да обяви приложимите свои общи общи условия за доставка. Тази ситуация се нарича „битка на формите“ в правния жаргон. В Холандия основното правило е, че условията, посочени първо, се прилагат. Следователно трябва да се уверите, че декларирате приложимите си общи условия за покупка и да ги предадете на възможно най -ранен етап. Условията могат да бъдат обявени за приложими още по време на заявката за оферта. Ако доставчикът не отхвърли изрично вашите условия по време на офертата, важат общите ви условия за покупка. Ако доставчикът включва свои собствени условия в офертата (офертата) и изрично отхвърля вашите и вие приемате офертата, трябва отново да се позовете на вашите условия за покупка и изрично да отхвърлите тези на доставчика. Ако изрично не ги отхвърлите, пак ще бъде сключено споразумение, към което се прилагат общите условия за продажба на доставчика! Ето защо е важно да посочите на доставчика, че искате да се съгласите само ако важат общите ви условия за покупка. За да се намали вероятността от дискусии, най -добре е да се включи фактът, че общите условия за покупка се прилагат в самото споразумение.

Международно споразумение

Горното може да не се прилага, ако има международен договор за продажба. В този случай може да се наложи съдът да разгледа Виенската конвенция за продажбите. В тази конвенция се прилага „правилото за нокаут“. Основното правило е, че договорът е сключен и разпоредбите в сроковете и условията, които са договорени, са част от договора. Разпоредбите на двете общи условия, които противоречат, не стават част от договора. Следователно страните трябва да уговорят противоречивите разпоредби.

Свобода на договаряне и ограничения

Договорното право се урежда от принципа на свобода на договаряне. Това означава, че вие ​​не само можете да решите с кой доставчик да сключите договор, но и за какво точно сте съгласни с тази страна. Не всички обаче могат да бъдат определени в условията без ограничения. Законът също така предвижда, че и когато общите условия могат да бъдат „невалидни“. По този начин на потребителите се предлага допълнителна защита. Понякога предприемачите могат да се позовават и на правилата за защита. Това се нарича рефлекторно действие. Обикновено това са малки контрагенти. Това са например физически лица, извършващи професия или бизнес, като местен пекар. От конкретните обстоятелства зависи дали такава страна може да разчита на защитните правила. Като страна купувач не е нужно да вземате предвид това в общите си условия, защото другата страна винаги е страна, която не може да обжалва правилата за защита на потребителите. Другата страна често е страна, която продава/доставя или предоставя услуги редовно. Ако правите бизнес с „по -слаба страна“, могат да се сключат отделни споразумения. Ако решите да използвате стандартните си условия за покупка, рискувате да не можете да разчитате на определена клауза в общите условия, тъй като например тя се анулира от вашия контрагент.

Законът също така ограничава свободата на договаряне, която се прилага за всички. Например споразуменията между страните може да не противоречат на закона или обществения ред, в противен случай те са нищожни. Това се отнася както за договореностите в самия договор, така и за разпоредбите в общите условия. Освен това условията могат да бъдат отменени, ако са неприемливи според стандартите за разумност и справедливост. Поради гореспоменатата свобода на договаряне и правилото, че сключените споразумения трябва да се изпълняват, гореспоменатият стандарт трябва да се прилага сдържано. Ако прилагането на въпросния термин е неприемливо, то може да бъде отменено. Всички обстоятелства по конкретния случай играят роля в оценката.

Какви теми са обхванати в общите условия?

В общите условия можете да предвидите всяка ситуация, в която може да попаднете. Ако дадена разпоредба не е приложима в конкретен случай, страните могат да се съгласят, че тази разпоредба - и всякакви други разпоредби - ще бъдат изключени. Възможно е също така да се направят различни или по -конкретни договорености в самия договор, отколкото в общите условия. По -долу са дадени редица теми, които биха могли да бъдат регулирани в условията на покупката ви.

Определения

На първо място, полезно е да се включи списък с дефиниции в общите условия за покупка. Този списък обяснява важни термини, които се повтарят в условията.

Отговорност

Отговорността е предмет, който трябва да бъде правилно регулиран. По принцип искате същата схема за отговорност да се прилага за всеки договор. Искате да изключите максимално собствената си отговорност. Следователно това е предмет на предварително регулиране в общите условия за покупка.

Правата на интелектуална собственост

Разпоредба относно интелектуалната собственост също трябва да бъде включена в някои общи условия. Ако често възлагате на архитекти да проектират строителни чертежи и/или изпълнители, за да доставят определени работи, ще искате крайните резултати да бъдат ваша собственост. По принцип архитект, като създател, има авторски права върху чертежите. В общите условия например може да се определи, че архитектът прехвърля собствеността или дава разрешение за извършване на промени.

Поверителност

Когато преговаряте с другата страна или когато правите реална покупка, (бизнес) чувствителна информация често се споделя. Ето защо е важно да включите разпоредба в общите условия, която гарантира, че вашият контрагент не може да използва поверителна информация (точно така).

Гаранции

Ако купувате продукти или поръчвате на страна да предоставя услуги, естествено искате тази друга страна да гарантира определени квалификации или резултати.

Приложимо право и компетентен съдия

Ако вашата договаряща страна се намира в Нидерландия и доставката на стоките и услугите също се извършва в Нидерландия, разпоредбата за приложимото право към договора може да изглежда по -малко важна. Въпреки това, за да се предотвратят непредвидени ситуации, е добра идея винаги да включвате в общите си условия кои закони декларирате като приложими. Освен това можете да посочите в общите условия, пред който съд да се изпрати всеки спор.

Договаряне на работа

Горният списък не е изчерпателен. Разбира се, има още много теми, които могат да бъдат регулирани с общи условия. Това също зависи от вида на компанията и сектора, в който работи. Като илюстрация ще разгледаме няколко примера на теми, които са интересни за общите условия за покупка в случай на сключване на договор за работа.

Верижна отговорност

Ако вие като възложител или изпълнител ангажирате (подизпълнител) за извършване на съществена работа, тогава попадате в регулацията на отговорността по веригата. Това означава, че вие ​​сте отговорни за плащането на данъци върху заплатите от вашия (под) изпълнител. Данъците върху заплатите и осигурителните вноски се определят като данъци върху заплатите и осигурителни вноски. Ако вашият изпълнител или подизпълнител не спазва задълженията за плащане, данъчната и митническа администрация може да ви привлече към отговорност. За да избегнете максимално отговорността и да намалите риска, трябва да сключите определени споразумения с вашия (под) изпълнител. Те могат да бъдат определени в общите условия.

Задължение за предупреждение

Например, като директор можете да се съгласите с вашия изпълнител, че преди да започне работа, той ще проучи ситуацията на място и след това ще ви докладва, ако има грешки в заданието. Това е договорено, за да попречи на изпълнителя да изпълнява сляпо работата и принуждава изпълнителя да мисли заедно с вас. По този начин могат да бъдат предотвратени всякакви повреди.

Безопасност

От съображения за безопасност искате да наложите изисквания за качествата на изпълнителя и персонала на изпълнителя. Например, може да се нуждаете от VCA сертифициране. Това е предимно предмет, който трябва да бъде разгледан в общите условия.

БЛА 2012

Като предприемач може да искате да декларирате Единните административни условия за изпълнение на строителни работи и технически монтажни работи 2012 приложими за отношенията с другата страна. В този случай е важно също да ги обявите за приложими в общите условия за покупка. Освен това всички отклонения от БЛА 2012 също трябва да бъдат изрично посочени.

- Law & More адвокатите помагат както на купувачите, така и на доставчиците. Искате ли да знаете точно какви са общите условия? Адвокати от Law & More мога да ви посъветвам по този въпрос. Те могат също така да изготвят общи условия за вас или да оценят съществуващите.

Law & More