Холандски обичаи

Рисковете и последствията от внасянето на забранени продукти

Холандските митници: рисковете и последиците от внасянето на забранени продукти в Холандия

При посещение на чужда страна със самолет е общоизвестно, че човек трябва да премине митницата на летището. Лицата, които посещават Холандия, трябва да преминат митницата например на летище Схипхол или Eindhoven летище. Често се случва чантите на пътниците да съдържат забранени продукти, които след това влизат в Холандия нарочно или в резултат на незнание или невнимание. Независимо от причината, последствията от тези действия могат да бъдат тежки. В Холандия правителството предостави на митниците специалните правомощия да издават наказателни или административни наказания. Тези правомощия са залегнали в Algemene Douanewet (Общ закон за митниците). По-конкретно какви санкции има и колко тежки могат да станат тези санкции? Прочетете го тук!

„Алгемен Дуанетует“

Холандското наказателно право като цяло познава принципа на териториалността. Нидерландският наказателен кодекс съдържа разпоредба, която гласи, че Кодексът се прилага за всички, които извършват всяко престъпно престъпление в Нидерландия. Това означава, че националността или държавата на пребиваване на лицето, извършило престъплението, не са решаващи критерии. Algemene Douanewet се основава на същия принцип и е приложим за специфични митнически ситуации, които се случват на територията на Нидерландия. Когато Algemene Douanewet не предвижда конкретни правила, човек може да се позовава на общите разпоредби наред с други на Нидерландския наказателен кодекс (Wetboek van Strafrecht) и Закона за общото административно право („Algemene Wet Bestuursrecht“ или „Awb“). В Algemene Douanewet има акцент върху наказателните санкции. Освен това има разлика в ситуациите, в които могат да бъдат наложени различните видове санкции.

Холандските митници рисковете и последиците от внасянето на забранени продукти в Холандия

Административно наказание

Може да се наложи административно наказание: когато стоките не са представени на митницата, когато човек не отговаря на лицензионните условия, когато липсва стока на място за съхранение, когато формалностите за завършване на митническите процедури за стоки, внесени в ЕС, не са изпълнени и когато стоките не са получили своевременно митническа дестинация. Административната глоба може да достигне височина от + - 300 EUR, - или в други случаи най-много 100% от размера на митата.

Наказателно наказание

По-вероятно е наказателно наказание да бъде наложено в случай, че забранени стоки влизат в Холандия чрез пристигане на летище. Наказателно наказание може например да бъде наложено, когато в Нидерландия се внасят стоки, които според закона не могат да бъдат внасяни или неправилно декларирани. С изключение на тези примери за престъпни деяния, Алгемен Дуенеует описва редица други престъпни деяния. Наказателната глоба обикновено може да достигне максимална височина от 8,200 82,000 EUR или височината на размера на митата, които се избягват, когато тази сума е по-голяма. В случай на умишлени действия, максималната глоба в рамките на Algemene Douanewet може да достигне височина от 20,500 XNUMX EUR или височината на размера на митата, които се избягват, когато тази сума е по-голяма. В някои случаи Алгемене Дуанует определя присъда от затвор. В този случай деянията или бездействията могат да се разглеждат като престъпление. Когато Алгемен Дуенеет не определи присъда от затвор, а само глоба, действията или пропуските могат да се разглеждат като престъпление. Максималната присъда от затвора, включена в Алгемен Дуенеует, е присъда от шест години. Когато в Холандия се внасят забранени стоки, наказанието може да бъде присъда от четири години. В такъв случай глобата ще има максимум XNUMX XNUMX евро.

Процедури

  • Административна процедура: административната процедура се различава от наказателната. В зависимост от тежестта на акта административната процедура може да бъде проста или по-сложна. В случай на действия, за които може да бъде наложена глоба под 340 EUR, процедурата обикновено е проста. Когато се забележи нарушение, за което може да бъде наложена административна глоба, това ще бъде съобщено на заинтересованото лице. Известието съдържа констатациите. В случай на действия, за които глобата може да бъде по-висока от 340 евро, - трябва да се спазва по-подробна процедура. Първо, заинтересованото лице трябва да получи писмено известие за намерението за налагане на административна глоба. Това му дава възможност да устои на глобата. След това ще бъде решено (в рамките на 13 седмици) дали глобата ще бъде наложена или не. В Холандия може да възрази срещу решение на административен орган (инспектора) в рамките на шест седмици след решението. Решението ще бъде преразгледано в рамките на шест седмици. След това е възможно и решението да бъде отнесено до съда.
  • Наказателна процедура: При откриване на престъпление ще бъде съставен официален доклад, въз основа на който може да бъде издадена наказателна заповед. Когато бъде издадена наказателна заповед със сума, по-голяма от 2,000 евро, заподозреният първо трябва да бъде изслушан. Копие от наказателното постановление ще бъде предоставено на заподозрения. Инспектор или определено длъжностно лице ще определи времето, в което глобата трябва да бъде платена. След четиринадесет дни след получаване на копието на наказателното постановление от заподозрения, глобата подлежи на възстановяване. Когато заподозреният не е съгласен с наказателното постановление, той може да устои на наказателното постановление в холандското прокуратура в рамките на две седмици. Това ще доведе до преразглеждане на делото, след което наказателното постановление може да бъде отменено, променено или човек може да бъде извикан в съда. След това съдът ще реши какво ще се случи. В по-тежки случаи официалният доклад, споменат в първото изречение на предходния параграф, първо трябва да бъде изпратен на прокурора, който след това може да вземе дело. След това прокурорът може също да реши да върне делото на инспектора. Когато наказателното постановление не бъде платено, може да последва присъда от затвора.

Височина на наказанията

Насоките за наказанието са включени в Алгемен Дуенеует. Конкретната височина на наказанията се определя от инспектор, от определено длъжностно лице или от прокурора (последният само в случай на престъпно деяние) и ще бъде определен в наказателно постановление (страфбешикинг) или административно решение (бешиккинг ). Както беше описано по-горе, човек може да повдигне възражения срещу административното решение („bezwaar maken“) в административния орган или може да устои на наказателното постановление на прокурора. След тази последна съпротива съдът ще вземе решение по въпроса.

Как се налагат тези наказания?

Наказателното постановление или административното решение обикновено следва известно време след инцидента, тъй като е необходима известна процедурна / административна работа, за да се постави цялата необходима информация на хартия. Независимо от това, според нидерландското законодателство е известно явление (особено нидерландското наказателно право), че при обстоятелства би могло да бъде възможно незабавно да се плащат наказателни постановления. Добър пример е директното плащане на наказателни постановления в случай на притежание на наркотици на холандски фестивали. Това обаче никога не се препоръчва, тъй като плащането на глобите незабавно представлява признание на вина с много възможни последици като криминално досие. Независимо от това се препоръчва плащането или съпротивата на глобата в рамките на дадения срок. Когато след няколко напомняния неустойката все още не е платена, човек обикновено се обажда с помощта на съдебен изпълнител, за да изтегли сумата. Когато това не се окаже ефективно, може да последва присъда от затвора.

Контакти

Ако имате допълнителни въпроси или коментари, след като прочетете тази статия, не се колебайте да се свържете с mr. Максим Ходак, адвокат в Law & More чрез maxim.hodak@lawandmore.nl или mr. Том Meevis, адвокат в Law & More чрез tom.meevis@lawandmore.nl или ни се обадете на +31 (0) 40-3690680.

Law & More