Донорско споразумение: Какво трябва да знаете? образ

Споразумение за дарител: Какво трябва да знаете?

Има няколко аспекта на раждането на дете с помощта на донор на сперма, като например намиране на подходящ донор или процес на осеменяване. Друг важен аспект в този контекст са правните отношения между страната, която иска да забременее чрез инсеминация, всички партньори, донор на сперма и детето. Вярно е, че не е необходимо споразумение за дарител, което да регулира това правоотношение. Правоотношението между страните обаче е правно сложно. За да се предотвратят спорове в бъдеще и да се осигури сигурност за всички страни, е разумно всички страни да сключат споразумение за донори. Споразумението за донори също така гарантира, че споразуменията между бъдещите родители и донорите на сперма са ясни. Всяко споразумение за донори е лично споразумение, но важно споразумение за всички, защото съдържа и споразумения за детето. Записвайки тези споразумения, ще има и по-малко разногласия относно ролята на донора в живота на детето. В допълнение към предимствата, които споразумението за донори може да предложи на всички страни, този блог обсъжда последователно какво включва споразумението за донори, каква информация е посочена в него и какви конкретни споразумения могат да бъдат сключени в него.

Какво е споразумение за донори?

Договор за донор или споразумение за донор е договор, в който се записват споразуменията между предвидения (те) родител (и) и донор на сперма. От 2014 г. в Холандия се разграничават два вида донорство: донорство B и C.

B-донорство означава, че дарение е направено от донор на клиника, неизвестна на предвидените родители. Този тип донори обаче са регистрирани от клиники в Фондацията за дарителско изкуствено оплождане. В резултат на тази регистрация заченатите деца по-късно имат възможност да разберат произхода му. След като заченатото дете навърши дванадесет години, то може да поиска основна информация за този тип донори. Основните данни се отнасят например за външния вид, професията, семейния статус и чертите на характера, както е посочено от дарителя по време на дарението. Когато заченатото дете навърши шестнадесет години, то може също да поиска (други) лични данни на този тип донори.

C-донорство, от друга страна, означава, че се касае за донор, който е известен на предвидените родители. Този тип донор обикновено е някой от кръга на познати или приятели на бъдещите родители или някой, който самите бъдещи родители са намерили например онлайн. Последният тип донор е и донорът, с когото обикновено се сключват споразуменията за донори. Голямото предимство на този тип донори е, че предвидените родители познават донора и следователно неговите характеристики. Освен това няма списък на чакащите и осеменяването може да продължи бързо. Важно е обаче да се сключат много добри споразумения с този тип донори и да се запишат. Споразумението за донори може да предостави разяснения предварително в случай на въпроси или несигурност. Ако някога има съдебно дело, такова споразумение ще покаже със задна дата какви са постигнатите споразумения, че лицата са се договорили помежду си и какви намерения са имали страните по време на подписването на споразумението. За да се избегнат правни конфликти и процедури с дарителя, препоръчително е да се поиска правна помощ от адвокат на ранен етап от производството, за да се подготви споразумението с донора.

Какво е посочено в споразумението за донори?

Често в споразумението за донори е посочено следното:

  • Данни за име и адрес на дарителя
  • Име и адрес на потенциални родители
  • Споразумения за даряване на сперма като продължителност, комуникация и обработка
  • Медицински аспекти като изследване на наследствени дефекти
  • Разрешение за проверка на медицински данни
  • Всички надбавки. Това често са пътни разходи и разходи за медицински прегледи на донора.
  • Права и задължения на дарителя.
  • Права за анонимност и поверителност
  • Отговорност на двете страни
  • Други разпоредби в случай на промяна в ситуацията

Законни права и задължения по отношение на детето

Що се отнася до заченатото дете, неизвестен донор обикновено няма юридическа роля. Например, донор не може да налага законно да стане родител на заченатото дете. Това не променя факта, че при определени обстоятелства остава донорът законно да стане родител на детето. Единственият начин за донора да стане законно родителство е чрез признаване на роденото дете. За това обаче е необходимо съгласието на бъдещия родител. Ако заченатото дете вече има двама законни родители, не е възможно донорът да разпознае заченатото дете, дори и с разрешение. Правата са различни за известния донор. В този случай например схемата за посещение и издръжката също могат да играят роля. Поради това е разумно бъдещите родители да обсъдят и запишат следните точки с донора:

Легално родителство. Като обсъждат тази тема с донора, бъдещите родители могат да избегнат, че в крайна сметка са изненадани от факта, че донорът иска да признае заченатото дете като свое собствено и следователно иска да бъде негов законен родител. Следователно е важно да попитате донора предварително дали той също би искал да признае дете и / или да има попечителство. За да се избегне дискусия впоследствие, е разумно също така ясно да се запише какво е обсъдено между донора и предвидените родители по този въпрос в споразумението за донори. В този смисъл споразумението за донори също така защитава законния произход на предвидените родители.

Контакт и настойничество. Това е друга важна част, която заслужава да бъде обсъдена предварително от бъдещите родители и донора в споразумението за донори. По-конкретно, може да се уреди дали ще има контакт между донора на сперма и детето. Ако случаят е такъв, споразумението за донори може също да посочи обстоятелствата, при които това ще се случи. В противен случай това може да попречи на заченатото дете да бъде (нежелано) изненадано. На практика има различия в споразуменията, които бъдещите родители и донорите на сперма сключват помежду си. Единият донор на сперма ще има месечен или тримесечен контакт с детето, а другият донор на сперма няма да се среща с детето, докато навършат шестнадесет години. В крайна сметка зависи от донора и бъдещите родители да се споразумеят за това заедно.

Издръжка на дете. Когато в споразумението за донори е ясно посочено, че дарителят дарява само семената си на предвидените родители, тоест не повече от това, че го прави на разположение за изкуствено осеменяване, донорът не трябва да плаща издръжка за дете. В крайна сметка в този случай той не е причинител. Ако случаят не е такъв, възможно е донорът да се разглежда като причинител и да бъде определен като законен баща чрез действие по бащинство, който да бъде задължен да плаща издръжка. Това означава, че споразумението за донор е важно не само за предвидените родители, но със сигурност и за донора. Със споразумението за донор донорът може да докаже, че е донор, което гарантира, че бъдещият родител (родители) няма да може да иска издръжка.

Изготвяне, проверка или коригиране на споразумение за донори

Имате ли вече споразумение за донор и има ли обстоятелства, които са се променили за вас или за донора? Тогава може да е разумно да коригирате споразумението за донори. Помислете за ход, който има последици за договореността за посещение. Или промяна в доходите, което налага преразглеждане на издръжката. Ако промените споразумението навреме и сключите споразумения, които двете страни подкрепят, увеличавате шанса за стабилен и спокоен живот не само за себе си, но и за детето.

Обстоятелствата остават ли същите за вас? Дори тогава може да е разумно вашето споразумение за донор да бъде проверено от юридически специалист. В Law & More разбираме, че всяка ситуация е различна. Ето защо ние приемаме личен подход. Law & MoreАдвокатите са експерти по семейно право и могат да прегледат ситуацията ви с вас и да определят дали споразумението за донор заслужава някаква корекция.

Бихте ли искали да изготвите споразумение за донори под ръководството на експерт по семейно право? Дори и тогава Law & More е готов за вас. Нашите адвокати могат също да ви предоставят правна помощ или съвет в случай на спор между предвидените родители и дарителя. Имате ли други въпроси по тази тема? Моля свържете се Law & More, ще се радваме да ви помогнем.

Law & More