изображение на развод с деца

Развод с деца

Когато се разведете, много промени в семейството ви. Ако имате деца, въздействието на развода ще бъде много голямо и за тях. По-специално по-малките деца може да затруднят, когато родителите им се разведат. Във всички случаи е важно стабилната домашна среда на децата да бъде увредена възможно най-малко. Важно е и дори законово задължение да се сключват споразумения с децата за семейния живот след развода. Доколко това може да се направи заедно с децата, очевидно зависи от възрастта на децата. Разводът също е емоционален процес за децата. Децата често са лоялни и към двамата родители и често няма да изразят истинските си чувства по време на развод. Следователно те също заслужават специално внимание.

За малките деца в началото няма да е напълно ясно какво ще означава разводът за тях. Важно е обаче децата да знаят къде се намират и да могат да дадат мнение за своето житейско положение след развода. Разбира се, родителите са тези, които в крайна сметка трябва да вземат решение.

План за родителство

Родителите, които се развеждат, често се изискват от закона да изготвят план за родителство. Във всеки случай е задължително за родители, които са женени или в регистрирано партньорство (със или без съвместно попечителство) и за съжителстващи родители със съвместно попечителство. План за родителство е документ, в който родителите записват споразумения за упражняване на родителството си.

Във всеки случай родителският план трябва да съдържа споразумения за:

  • как сте участвали децата в съставянето на плана за родителство;
  • как разделяте грижите и възпитанието (регулиране на грижите) или как се отнасяте с децата (регулиране на достъпа);
  • как и колко често давате взаимно информация за детето си;
  • как да вземаме решения заедно по важни теми, като например избор на училище;
  • разходите за грижи и възпитание (издръжка на деца).

Освен това родителите могат да изберат да включат и други срещи в родителския план. Например това, което вие като родители намирате за важно във възпитанието, определени правила (лягане, домашна работа) или възгледи за наказанието. Споразуменията за контакт с двете семейства също могат да бъдат включени в родителския план.

Регламентиране на грижите или уговорка за контакт

Част от родителския план е наредбата за грижите или наредбата за контакт. Родителите, които имат съвместни родителски пълномощия, могат да се споразумеят за уговорка за грижи. Тези разпоредби съдържат споразумения за това как родителите разделят задачите по грижи и възпитание. Ако само един родител има родителски правомощия, това се нарича споразумение за контакт. Това означава, че родителят, който няма родителски авторитет, може да продължи да вижда детето, но този родител не носи отговорност за грижите и възпитанието на детето.

Съставяне на родителски план

На практика често се случва родителите да не са в състояние да сключват споразумения за децата заедно и след това да ги записват в родителски план. Ако не сте в състояние да сключите споразумения с бившия си партньор относно родителството след развода, можете да се обадите в помощта на нашите опитни адвокати или посредници. Ще се радваме да ви помогнем да посъветвате и да съставите план за родителство.

Коригиране на родителския план

Обичайно е родителският план да бъде коригиран след няколко години. В крайна сметка децата постоянно се развиват и ситуациите, свързани с тях, могат да се променят. Помислете например за ситуацията, че един от родителите става безработен, премества се в къщи и пр. Следователно може да е разумно предварително да се уговорите, че планът за родителство например ще бъде преразглеждан на всеки две години и коригиран, ако е необходимо.

Издръжка

Имате ли деца с партньора си и се разделяте? Тогава вашето задължение за издръжка да се грижи за децата си остава. Няма значение дали сте били женени или сте живели изключително с бившия си партньор. Всеки родител има задължението да се грижи и за децата си финансово. Ако децата живеят повече с бившия ви партньор, ще трябва да допринесете за поддържането на децата. Имате задължение за поддръжка. Задължението за издръжка на деца се нарича издръжка на деца. Поддържането на деца продължава до навършване на 21 години.

Минимален размер на издръжката за деца

Минималният размер на издръжката за деца е 25 евро на дете на месец. Тази сума може да се приложи само ако длъжникът има минимален доход.

Максимален размер на издръжката за деца

Няма максимален размер на издръжката за деца. Това зависи от доходите на двамата родители и нуждите на детето. Алиментите никога няма да бъдат по-високи от тази нужда.

Индексация издръжка на деца

Размерът на издръжката за деца се увеличава всяка година. Министърът на правосъдието определя всяка година с какъв процент нараства издръжката за деца. На практика това се нарича индексация на издръжката. Индексацията е задължителна. Лицето, което плаща издръжка, трябва да прилага тази индексация всяка година през януари. Ако това не е направено, родителят, който има право на издръжка, може да поиска разликата. Родителят получавате ли издръжка и бившият ви партньор отказва да индексира размера на издръжката? Моля, свържете се с нашите опитни адвокати по семейно право. Те могат да ви помогнат да заявите просрочената индексация. Това може да стане до пет години.

Отстъпка за грижи

Ако не сте грижовният родител, но имате уговорка за посещение, което означава, че децата са с вас редовно, тогава имате право на отстъпка за грижи. Тази отстъпка ще бъде приспадната от изплащането на издръжка за деца. Размерът на тази отстъпка зависи от договореността за посещение и е между 15 процента и 35 процента. Колкото повече контакти имате с детето си, толкова по-ниска е издръжката, която трябва да се изплати. Това е така, защото правите повече разходи, ако децата са с вас по-често.

Деца над 18 години

Задължението за издръжка на вашите деца продължава до навършване на 21-годишна възраст. От 18-годишна възраст детето е на млада възраст. От този момент нататък вече нямате нищо общо с бившия си партньор, що се отнася до издръжката на децата. Ако вашето дете обаче е на 18 и прекрати училище, това е причина да спрете издръжката на детето. Ако той не ходи на училище, той може да ходи на работа на пълен работен ден и да се грижи за себе си.

Промяна на алименти

По принцип споразуменията, сключени по отношение на издръжката на деца, продължават да се прилагат, докато децата навършат 21 години. Ако междувременно нещо се промени, което се отразява на способността ви да плащате, издръжката на детето също може да бъде съответно коригирана. Можете да помислите да загубите работата си, да спечелите повече, различно споразумение за контакт или да се ожените отново. Всичко това са причини за преразглеждане на издръжката. Нашите опитни юристи могат да направят независим преизчисляване в подобни ситуации. Друго решение е да се призове посредник да постигне заедно нови споразумения. Опитните посредници от нашата фирма могат да ви помогнат и за това.

Co-родителство

Децата обикновено отиват и живеят с един от родителите си след развод. Но може да бъде и различно. Ако и двамата родители изберат съвместно родителство, децата живеят последователно с двамата родители. Съвместното родителство е, когато родителите повече или по-малко еднакво разделят задачите за грижа и възпитание след развода. След това децата живеят както с баща си, така и с майка си.

Добрата консултация е важна

Родителите, обмислящи схема за съвместно родителство, трябва да имат предвид, че трябва да общуват помежду си редовно. Ето защо е важно те да могат да се консултират помежду си дори след развода, за да може комуникацията да върви спокойно.

Децата прекарват приблизително толкова време с един родител, колкото с друг в тази форма на родителство. Това обикновено е много приятно за децата. С тази форма на родителство и двамата родители получават много от ежедневието на детето. Това също е голямо предимство.

Преди родителите да започнат съвместно родителство, те трябва да постигнат съгласие по редица практически и финансови въпроси. Споразуменията за тях могат да бъдат включени в родителския план.

Разпределението на грижите не трябва да е точно 50/50

На практика съвместното родителство често е почти еднакво разпределение на грижите. Например децата са три дни с единия родител и четири дни с другия родител. Поради това не се изисква разпределението на грижите да е точно 50/50. Важно е родителите да гледат какво е истинско. Това означава, че разделение 30/70 също може да се разглежда като споразумение за съвместно родителство.

Разпределение на разходите

Схемата за съвместно родителство не е регламентирана със закон. По принцип родителите сами сключват споразумения за това, кои разходи споделят и кои не. Може да се направи разлика между тях собствен разходи и разходи да бъдат споделени. Собствени разходи се определят като разходите, които всяко домакинство поема за себе си. Примери са наем, телефон и хранителни стоки. Разходите, които се споделят, могат да включват разходите, направени от един родител от името на децата. Например: застраховки, абонаменти, вноски или училищни такси.

Съвместно родителство и издръжка

Често се смята, че не трябва да се плаща издръжка в случай на съвместно родителство. Тази мисъл е грешна. При съвместното родителство и двамата родители имат приблизително еднакви разходи за децата. Ако единият от родителите има по-висок доход от другия, той понася по-лесно разходите на децата. След това се очаква лицето, което има най-висок доход, все още да плаща издръжка на детето на другия родител. За тази цел изчисление на издръжката може да направи един от нашите опитни адвокати по семейно право. Родителите също могат да се споразумеят за това заедно. Друга възможност е да отворите детска сметка. Към тази сметка родителите могат да направят пропорционално месечно плащане и например обезщетението за дете. Впоследствие може да се направят разходите за децата от тази сметка.

Планирате ли да се разведете и искате ли да уредите всичко възможно най-добре за децата си? Или все още имате проблеми с издръжката на детето или съвместното родителство след развода? Не се колебайте да се свържете с адвокатите на Law & More, Ще се радваме да ви посъветваме и напътстваме.

Law & More