Развод с деца: комуникацията е ключов образ

Развод с деца: комуникацията е ключова

След като бъде взето решението за развод, има какво още да се уреди и по този начин да се обсъди. Развеждащите се партньори обикновено попадат в емоционални влакчета, което затруднява постигането на разумни споразумения. Още по-трудно е, когато участват деца. Заради децата вие сте горе-долу обвързани един с друг за цял живот. Редовно ще трябва да се уговаряте заедно. Това прави развода с деца във всички случаи по-емоционално облагащ и има голямо въздействие върху децата. За да се разделят възможно най-добре, е важно да направите този избор заедно и добрата комуникация между страните е решаващ фактор. Чрез добра комуникация можете да предотвратите емоционално увреждане един на друг, но и на децата си.

Комуникация с бившия ви партньор

Прекъсваме връзките, които бяхме започнали пълни с очаквания и с най-добри намерения. Във връзка често имате фиксиран модел, с който реагирате един на друг като партньори. Разводът е моментът да пробиете този модел. И да погледнете добре себе си, защото искате да правите нещата отсега нататък, за себе си, но и за децата си. И все пак понякога има разочарования и недоразумения. Основата на всяка връзка е комуникацията. Ако погледнем къде нещата се объркват в нашата комуникация, се оказва, че провалите обикновено не произтичат от съдържанието на разговора, а от начина, по който нещата се казват. Изглежда, че другият човек не ви „разбира“ и преди да се усетите, отново се озовавате в същите стари капани. Приемането и обработката на развода е трудна задача сама по себе си за дете. Поради лошата комуникация между бившите партньори, децата могат да развият още повече психологически проблеми.

Ефекти от развода върху деца

Разводът е болезнено събитие, което често е придружено от конфликт. Това може да повлияе на партньора физически и психологически, но и на децата. Най-честите последици от развода за децата са ниското самочувствие, поведенческите проблеми, безпокойството и депресивните чувства. Когато разводът е много конфликтен и сложен, последиците за децата също са по-сериозни. Развиването на сигурна привързаност с родителите е решаваща задача за развитието на малките деца. Сигурната привързаност изисква благоприятни условия, като например наличен родител, който предлага мир, сигурност, стабилност и доверие. Тези условия са под натиск по време и след развод. По време на раздяла е важно малките деца да могат да продължат връзката с родителите си. Безопасният контакт с двамата родители е от основно значение тук. Несигурната привързаност може да доведе до намалено самочувствие, намалена устойчивост и поведенчески проблеми. Децата също често преживяват раздялата като стресова ситуация, която не могат да контролират или да повлияят. В неконтролируеми стресови ситуации децата ще са склонни (да се опитват) да игнорират или отричат ​​проблема и дори да приемат формата на посттравматичен стрес. Стресът също може да доведе до конфликти на лоялност. Лоялността е естествената връзка между родителите и детето, която възниква при раждането, при която детето почти винаги е лоялно и към двамата си родители. При конфликти на лоялност единият или двамата родители могат да разчитат силно на детето си. При сложен развод родителите понякога могат съзнателно или несъзнателно да принудят детето си да избира. Това създава вътрешен конфликт у детето, което естествено иска да бъде лоялно и към двамата родители. Налагането на избор е безнадеждна задача за детето и често води до това, че то се опитва да избира между двамата родители. Може да се случи, че едно дете се прибира при майката от уикенд с бащата и казва на бащата, че е било много хубаво, но на майката, че е било ужасно скучно. Проучванията показват, че е важно детето да получи одобрение от единия родител, за да си прекара добре с другия. При някои разводи дори може да се случи така, че детето да мисли, че е или да бъде натоварено с отговорност за благосъстоянието на родителите. Детето е (и / или се чувства) призовано да полага неправилни грижи. Горните ефекти са често срещани при родителски развод, при който има много недоразумения и напрежение между родителите.

Предотвратяване на развод

 Като родител искате най-доброто за детето си, така че само това е причина да се избягват проблеми в общуването. По-долу предлагаме редица съвети, за да сте сигурни, че ще продължите да общувате добре с бившия си партньор по време на трудния период на развода си:

  • Важно е да продължите да се виждате и да провеждате разговори лице в лице. Опитайте се да избягвате вземането на трудни решения чрез WhatsApp или телефонно обаждане.
  • Слушайте другия човек (но погледнете себе си!) Слушайте внимателно другия човек и отговаряйте само на това, което той или тя казва. Не внасяйте неща, които не са от значение за този разговор.
  • Винаги се опитвайте да запазите спокойствие и уважение един към друг. Ако забележите, че емоциите се засилват по време на разговор, спрете го, за да можете да го продължите спокойно по-късно.
  • Ако веднага поставите всичките си изисквания на масата по време на разговор, това може да обезсърчи партньора ви. Затова се опитайте спокойно да вземате решения за нещата едно по едно.
  • Винаги, когато обсъждате тема, винаги се опитвайте да накарате бившия си партньор да реагира и да се изкаже. Това ще ви даде ясна представа какво мисли бившият ви партньор по темата.
  • По време на разговорите се опитайте да свършите нещата, вместо да оскърбявате бившите си партньори. Ще видите, че с положителна нагласа ще имате по-добри разговори.
  • За да подпомогнете разговора, е полезно да избягвате затворени думи като „винаги“ и „никога“. По този начин поддържате отворен разговор и можете да продължите да водите добри разговори.
  • Уверете се, че влизате в интервюто добре подготвени. Това включва мислене за нещата, които могат да бъдат сложни или емоционални за вас.
  • Съгласете се, че дразненията трябва да се изразяват директно, а не да се оставят бутилирани.
  • Говорете за разговорите, които провеждате с хората около вас. По този начин имате изход за емоциите си и те могат да ви помогнат да поставите нещата в перспектива или да ви дадат допълнителни съвети за бъдещи разговори.

Поддържа се

Налични са различни форми на помощ, когато разводът е труден, освен подкрепата на вашия адвокат и / или медиатор. Например можете да потърсите подкрепа от близки до вас хора, социални работници или страдащи. Що се отнася до подкрепата на децата, има доброволчески организации и младежки служби, които могат да предложат насоки. Говоренето за труден избор дава спокойствие, яснота и допринася за позитивно отношение.

Заключване и ключ

Това, че интересите на децата трябва да са на първо място, изглежда очевидно и следователно не си струва да се споменава. Но дори може да бъде важен ключ, ако не можете да постигнете нещо заедно: помислете какво биха искали децата? Това урежда много дискусии. Разпознаването на модела, в който сте затворени заедно, е първата стъпка за спирането му. Как да спрем такъв модел не е лесна задача: това е спорт от най-висок клас и изисква от вас като родител да погледнете какво е необходимо за децата и откъде идват емоциите ви, когато общувате с бившия си партньор. Най-бързият път към бъдещето е да разпознаете какво ви засяга и да се осмелите да си зададете въпроса, който ви кара да заключвате и вече да не можете рационално да обсъждате нещата с другия родител. И там обикновено се крие ключът.

Планирате ли развод и искате ли да уредите всичко възможно най-добре за децата си? Или все още имате проблеми след развода? Не се колебайте да се свържете с адвокати за развод of Law & More. Ще се радваме да ви посъветваме и съдействаме.

Law & More